У Франківську 9 травня традиційно зіштовхнулися комуністи і свободівці

В Івано-Франківську під час відзначення 9 травня обійшлося без сутичок, як у сусідньому Львові, де як повідомляють ЗМІ, відбулася навіть стрілянина. Кажуть, що то «свободівці» стріляли і вимагали присутніх на мітингу зняти георгіївські стрічки.

 Правда, в Івано-Франківську теж не пройшло все тихо-мирно. «Свободівці», як і обіцяли, намагалися перешкодити руху колони під червоними прапорами.  В перших лавах «свободівців» стояли депутати Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківської міської ради та ряду районних рад області. Вони заблокували вулицю Лепкого, по якій планувався «святковий парад» за участю військових та представників облдержадміністрації.

Проте, кажуть у «Свободі», правоохоронці незаконно перекрили дорогу учасникам акції протесту, які намагалися провести поминальну ходу, хоча вони повідомили всі необхідні органи про те, що планують цей захід. Незважаючи на це бійці спецпідрозділів «Беркут», «Грифон» та УМВС не давали націоналістам пройти за встановленим маршрутом.

Депутати від ВО «Свобода» скандували гасла «Геть червоні ганчірки!», «Серп і молот – смерть і голод!», «Геть кроваву символіку!». Вони все ж не допустили ходи під червоними прапорами вулицями обласного центру. Такі дії «Свободи» у обласному обкомі КПУ називають дикунством.

«Як і минулого року маршрут колони, за яким кожен рік проводилася святкова хода, цього річ також був змінений в зв’язку з дикунством національно стурбованих представників партії «Свобода» та інших маргіналів, які навмисне організували свій мітинг на шляху проходження колони, а під час проведення урочистих заходів демонстрували свій галицький «інтелект», — повідомляє прес-служба обкому.

«Свободівці» іншої думки, кажуть, що для жителів Прикарпаття 9 травня – це скорботний день.

«Для українців це скорботний день, коли ми повинні згадати мільйони наших побратимів, які загинули у кровавій війні двох тоталітарних режимів – червоного радянського і німецького нацистського. Натомість сьогоднішня антиукраїнська влада намагалася святкувати цей день під червоними прапорами. Під якими розстрілювали сотні українців, вивозили цілі села, які принесли на нашу землю голодомор та понад 70-літню окупацію, під якими винищували наших батьків та дідів. Тому для нас було справою честі не дати їм пройти з червоними ганчірками вулицями нашого міста», — говорить секретар міської ради Руслан Марцінків.

Хоча без маленької провокації все ж не обійшлося. На вулиці Лепкого, коли «свободівці» не пропускали колону з червоними прапорами на «захист» ветеранів став молодий чоловік, який розмахував червони прапором. Він не зовсім нормативно називав представників «Свободи» і їх дії. Як виявилося, цим молодиком був Михайло Шпір, який відзначив, що не підтримує жодну політичну силу, проте вирішив стати на захист ветеранів, для яких 9 травня являється справжнім святом.


Леся, 10.05.2011 11:07



Вибір редакції

Найпопулярніші новини