В Івано-Франківську вшанували пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів, відкриттям пам’ятника

До 20-ї річниці після закінчення війни в Афганістані в Івано-Франківську відкрито 38 пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам в Україні.



На відкритті були присутні представники обласної та місцевої влади. Зокрема, Микола Палійчук, голова ОДА, відзначив, що створення такого скверу не дасть людям забути про воїнів, які віддали своє життя за мир.

«Ми дали обіцянку, що до 17 травня знайдемо гроші та відкриємо пам’ятник. Івано-Франківськ був одним із небагатьох міст, де не було такого меморіального скверу. Ветерани відчували себе ображеними. А тепер є місце, куди можна прийти, посидіти та поспівати пісень», — каже Микола Палійчук.

На відкритті пам’ятника було багато воїнів, частина з яких приїхали з різних куточків України, щоб віддати шану загиблим колегам. Пам’ятник воїнам сподобався, вразило і те, що знаходиться в такому мальовничому місці.

«Вже в кожному обласному центрі є пам’ятники воїнам-інтернаціоналістам, — говорить голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, — Але відкриття таких меморіалів не є проявом радості чи ще якогось іншого відчуття. Це, насамперед, наша пам'ять про людей, які загину за мир у нікому не потрібній війні. Ці пам’ятники є нагадування політикам про важливість тих рішень, які вони приймають, які часто коштують життя не одного воїна».

Сергій Червонописький каже, що хоч і українці забувають про афганців, проте у них на відміну від сусідів росіян, передбачена, крім пільг, які їм належать, компенсація за психологічні травми.

«Ми боремося за свій соціальний захист, але не буду скаржитись, бо допомога від влади є», — каже Сергій Червонописький.

old_editor, 18.05.2009 14:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини