Івано-Франківську немає з чим входити до ЮНЕСКО

Івано-Франківськ не входитиме до Світової культурної спадщини ЮНЕСКО. І справа навіть не в тому, що місто забудовується сучасними скляними коробками, чим псує враження від Франківська, як старовинного міста, а тому, що виявляється, в місті і немає таких цінних історичних об’єктів, які б відповідали вимогам організації.

«У нас дійсно немає таких споруд, які могли б претендувати на склад у ЮНЕСКО, — говорить івано-франківський краєзнавець Мирон Мицан, — Як такої хаотичної забудови теж немає, проте варто добре думати перед тим як щось будувати у місті, особливо у центрі. Чи була б Площа ринок такою якою є, якби колись квартал вулиці Галицької не був реконструйований до свого історичного вигляду, а сучасно забудований? Тоді Площею Ринок можна було б назвати і галявину в лісі. А так площа зберегла свій історичний дух та вигляд».

Можливо, івано-франківці втрачають історичні цінності міста через власну необізнаність, через те, що недбало відносимось до них. За словами, Мирона Мицана, таким прикладом є Меморіальний сквер за Драмтеатром.

«Неправильно називати його меморіальним. Сквер є нічим іншим як цвинтарем, адже там поховано близько 10 тисяч людей. І вже зовсім не по-християнськи зробити там відпочинкову зону та вигулювати собак», — каже краєзнавець.

Проте, в місті є безліч місць історичного значення, красивих та ностальгічних, які приваблюють туристів, і які необхідно берегти, а деякі вже потребують реконструкції.

«В місті є над чим працювати і, може, тоді ЮНЕСКО зможе сказати якесь своє слово», — каже Мирон Мицан.

old_editor, 16.05.2009 19:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини