У людей лихо, а посадовці думають про машини – Віктор Ющенко

Коли у когось біда завжди є люди, які на цій біді заробляють. І українці не виняток, швидше закономірність. За словами Президента України Віктора Ющенка, липнева стихія нанесла чимало неприємних збитків, але найнеприємнішим стало те, що люди часто зловживали своїми посадовими обов’язками і звертались до різних махінацій, щоб отримати більше грошей для задоволення власних інтересів.

«Зловживати на такій масштабній катастрофі аморально, коли вся країна збирала кошти на допомогу постраждалим від стихії. Відкрито понад 172 кримінальні справи з загальною сумою збитків близько кілька десятків мільйонів гривень. Ми виявили випадки розкрадання коштів та нецільового їх використання у декількох сільських радах та органах самоврядування, керівники яких були звільнені за моїм указом. Були непоодинокі випадки коли сільські голови проводили ремонти приміщень на суму 1, 7 мільйон гривень, складали фіктивні списки постраждалих від лиха, щоб їм прийшла допомога, закуповували легкові авто на суму 5 мільйонів гривень. Відкриті кримінальні справи на деяких службовців, які вимагали неправомірної допомоги у сумі 802 тисячі гривень. Всі суми будуть повернені або стягнені через суд. Прикрий факт у Тисминецькому районі, на голову якого подано до суду та відкрита кримінальна справа, через розкрадання держмайна», — говорить Віктор Ющенко.

Президент вимагає, щоб голови постраждалих областей через 30 днів проінформували населення щодо судових справ нецільового використання коштів на ліквідацію наслідків лиха.

«У Верховній раді створена спеціальна комісія по питанню фінансування ліквідаційних робіт. Комісія забезпечуватиме прозорий публічний контроль за використанням ресурсів Нажаль, є такі міністерства і при державній владі, де значна частина коштів використовується не на ліквідацію лиха. Людям необхідно в першу чергу мотивуватись моральними критеріями. Це лихо дало досить серйозний урок і влада повинна зробити висновки», — каже Віктор Ющенко.

old_editor, 22.04.2009 17:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини