ЄЦ: блокування коліс автомобілів, у разі порушення їх власниками правил паркування – незаконне

Міністерством юстиції України розглянуто депутатський запит щодо правомірності застосування пристроїв для блокування коліс транспортних засобів у разі порушення їх власниками правил паркування, підготовлений народними депутатами України від Єдиного Центру Оксаною Білозір, Василем Петьовкою та Михайлом Полянчичем.

У відповіді, яка надійшла народним депутатам, за підписом Міністра юстиції України Микола Оніщука зазначається, що тимчасове затримання транспортних засобів шляхом блокування можливе лише працівниками Державтоінспекції і лише з підстав, визначених законом, серед яких відсутня така підстава, як порушення водієм правил зупинки чи стоянки транспортного засобу.

Міністерство юстиції України також повідомило, що Правила благоустрою міста Києва, розділом XVII яких передбачені Правила паркування транспортних засобів у м. Києві, у частині встановлення правил паркування транспортних засобів та, зокрема блокування транспортних засобів, не відповідають нормам Конституції України, Цивільного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про дорожній рух».

Таким чином, виходячи із зазначеного роз’яснення Міністерства юстиції України, ніхто не має права здійснювати блокування коліс транспортних засобів у разі порушення їх власниками правил паркування, а також вимагати у громадян сплачувати за послуги, які вони не замовляли.

old_editor, 22.04.2009 14:23



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини