Геннадій Москаль: Треба обов’язково ввести ліцензування лікарів

Народний депутат Геннадій Москаль виступає за впровадження ліцензування діяльності лікарів в Україні.

«Ліцензія – це додатковий стимул для медичного фахівця поглиблювати свої професійні знання і навички, — сказав депутат. — Тільки ліцензія спонукає медиків ставитися до потреб хворих з тією сумлінністю, яка зараз спостерігається в країнах Євросоюзу».

За його словами, розподіл фахівців часто ведеться не за спеціалізацією молодих лікарів, які щойно закінчили ВУЗ. Їх просто призначають туди, де є вільне місце. А потрібно призначати згідно отриманої ліцензії.

Народний депутат нагадав, що упродовж останніх 15 років чисельність громадян України скоротилася з 52 до 46,9 млн. При цьому з 1987 по 2002 рр. різко зросла смертність у середньому віці, особливо серед людей 30-44 років: серед чоловіків майже вдвічі, серед жінок – в1,5 разів.

Геннадій Москаль повідомив, що в Україні спостерігається негативний приріст населення, який досяг 1 % і має тенденцію зростання. А середня тривалість життя в Україні зменшилася до 62 роки у чоловіків і 73 – у жінок.

Політик звернув увагу на те, що проблема скорочення населення держави — не тільки у погіршенні соціально-економічних умов життя, а й в падінні рівня медичного обслуговування.

«Вимирає працездатне населення, платоспроможне, — наголосив Геннадій Москаль. — В тому числі й те, яке розплачується за послуги вітчизняних лікарів за комерційними розцінками, яке задорого купує підроблені «імпортні препарати».

Народний депутат нагадав випадок, коли придбавши ліки відомої фармацевтичної фірми за 300 гривень, мало не загинув, оскільки ліки виявилися підробленими.

«Саме відсутність ліцензії дозволяє сучасним лікарям виписувати пацієнтам ліки «які не лікують, — вважає Геннадій Москаль. — Якби, скажімо, дільничні терапевти боялися втратити ліцензію, то представники фірм-виробників медпрепаратів сумнівного походження забули б дорогу до них. А так ділери приходять, обіцяють відсоток від продажу, і лікарі радять горе-препарати своїм пацієнтам».

Геннадій Москаль нагадав, що після впровадження страхового медичного обслуговування у країнах Євросоюзу виробники фальсифікату і препаратів з ефектом плацебо, що позиціонуються як «лікувальні», були змушені перекочувати до України.



«Саме ліцензування діяльності лікарів укупі з введенням страхового медичного обслуговуванням підвищить середній рівень життя в нашій країні», — резюмував народний депутат Геннадій Москаль.

old_editor, 22.04.2009 17:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини