Не дитяча проблема дитячої міопії

Демографічна катастрофа, про яку вчені говорять вже не перший рік, може призвести до того, що скоро пенсійне населення країни не буде кому годувати. І проблема тут не тільки в зниженні кількості новонароджених, але й в ослабленні дитячого здоров'я, підвищенні рівня дитячої інвалідності та смертності. Серед причин дитячої інвалідності – зір займає одне з перших місць, а на перших позиціях по захворюваності зору посідає прогресуюча короткозорість(міопія).

Сьогодні ми пропонуємо до Вашої уваги висновки, зроблені з цього приводу провідними столичними офтальмологами.



Але на початку про здоров'я дітей взагалі.

Дефіцит природніх життєво важливих мікроелементів, накопичення важких металів, авітаміноз, погана екологічна обстановка і соціальні умови проживання - все це негативно позначається на дитячому організмі. В результаті сьогодні у кожної другої дитини спостерігаються малі анатомічні аномалії розвитку серця.

За статистикою, за останні 20 років в Україні число шестирічних школярів з уповільненим темпом розвитку збільшилася з 7 до 38 %. Більшість із них навчаються в «школах нового типу» - гімназіях, ліцеях тощо, де навантаження значно вище, ніж у звичайних школах.

У перших п'яти класах у 72 % учнів виявлені порушення постави, у 50 % — порушення зору. До часу закінчення школи число здорових дітей становить близько 2 %.

Що стосується безпосередньо порушення зору, то останнім часом медики відзначають різке зростання короткозорості дітей шкільного віку. Однак офтальмологів більше хвилює не стільки короткозорість взагалі, скільки одна з її форм — так звана прогресуюча короткозорість, здатна призвести до інвалідності і навіть сліпоти: майже у 10 % дітей із загального числа короткозорості вона приймає злоякісну форму.

Причин, що сприяють виникненню цього захворювання, дуже багато. На одному з перших місць стоїть все той же екологічний фактор — висока концентрація в повітрі вихлопних газів порушує правильне формування в зростаючому організмі дитини тієї тканини, з якої будується очне яблуко. Другий фактор — невідповідність навантаження на органи зору ступеню зрілості дитини. І знову доводиться згадувати про негативний вплив навчання з шести років. Нав'язування дітям із ще незрілою нервовою системою різних педагогічних методик, які вимагають від них непомірних фізичних і психічних навантажень, у більшості першокласників це обертається важким перебігом короткозорості.

У дитини, яка проводить багато часу за комп'ютером, телевізором, відеоіграми, знижується робота зорового аналізатора. І проблема тут навіть не стільки в прямому впливі на зір, скільки в опосередкованому впливі на нервову систему в цілому. Наприклад, дитині достатньо тридцяти хвилин за комп'ютером, щоб привести нервову систему в збуджений стан.

Третій фактор — загальне зниження імунітету, проявляється в частих захворюваннях дітей, в тому числі і офтальмологічних.

Четвертий, дуже важливий фактор, що викликає злоякісне протікання прогресуючої короткозорості, - психологічний.

Кожна друга короткозора дитина «завдяки» обстановці у школі та сім'ї постійно перебуває у стані тривоги. Діти в окулярах часто стають об'єктом глузування з боку однолітків, тому змушені замикатися, йти в себе, а відповідно більше займатися, читати, що заохочується і батьками та вчителями. Природно, їх інтелектуальний рівень швидко зростає, однак розплатою стає більш тяжке протікання короткозорості.

П'ятий фактор - спадковість. Необхідно пам'ятати, що якщо хоча б один з батьків страждає на короткозорість, у дитини є шанс її успадкувати.

Взагалі ж дитяча короткозорість - проблема комплексна, і вирішувати її потрібно разом — батькам, вчителям, лікарям.

Існують і інші серйозні захворювання зору у дітей — це різні запальні захворювання. Причому туберкульозна або вірусні інфекції часто провокують у дитини значні ураження зору ще в утробі матері. Серед них дуже поширене запальне ураження рогівки, що викликає суттєве зниження зору і навіть сліпоту. У зв'язку з цим хотілося б нагадати такі банальні речі, як необхідність дотримання особистої гігієни та чистоти в будинку, обов'язкової вакцинації дітей з дитячого віку, а головне — поведінка майбутньої матері.

Сьогодні ми стикаємося з такими проблемами, про які і говорити страшно: від кожного другого новонародженого буквально пахне тютюном, багато дітей народжуються у п’яних матерів або під впливом наркотичних засобів. У середовищі медиків панує страх. Не дарма ж головною причиною інвалідності по зору у дітей вважають патологію самого зорового нерва, а часто і його атрофію. І оскільки зоровий нерв — дуже ніжна і дуже чутлива до впливу навколишніх факторів тканина, а закладається він на ранніх термінах вагітності (до 8-го тижня зоровий нерв плоду вже доростає до мозку). Вагітним жінкам, крім того, про що вже було сказано, необхідно особливо берегтися шкідливого впливу мікрохвильових печей, рентгенівських променів, менше часу проводити біля телевізора, за комп'ютером.

І знову доводиться говорити про те, що відомо кожному: батьки зобов'язані відповідально ставитися не лише до виношування і пологів, але й до подальшого виховання дітей. Дитячий зір удосконалюється з народження і готовий до зорового навантаження тільки до 6-7 років. Тому вкрай важливо, щоб навантаження на всі системи організму дитини, в тому числі і на зір, були суворо регламентовані. Не можна занадто рано навчати дітей читати і писати, слід суворо обмежувати час, який вони проводять біля телевізора або за комп'ютером. В гонитві за розвитком не навантажувати дитини надмірно!

Додаткові заняття музикою, малюванням або іноземною мовою не зашкодять дитині тільки в тому випадку, якщо навантаження не буде надмірним. Діти повинні розвиватися не тільки інтелектуально, але й фізично.

Серйозну проблему становить також якість харчування дітей навіть у заможних сім'ях. Для повноцінного розвитку дитина повинна отримувати з їжею всі необхідні вітаміни та мікроелементи. І коли мами кажуть: «він сир не їсть», «морквину не любить», «від яєць у нього діатез», будь-який лікар заперечить: «Шановні батьки, дитина повинна вживати всі належні йому продукти, і це вже ваша турбота - як йому їх приготувати і подати, щоб він їв з задоволенням».

І ще. У свій час війну називали епідемією травм. Сьогодні, незважаючи на те, що ми живемо в мирний час, у дітей неймовірно зросла кількість і тяжкість травм очного яблука, що ведуть до сліпоти. Основна причина - пістолети, які стріляють пластмасовими кульками. Навіть у дітей у віці від 0 до 4 років 40 % травм очного яблука походить від подібних іграшок, у віці ж від 8 до 15 років їх число складає 70 %! Секунда - і пулька пробиває око. Найчастіше після такої травми його вже не врятувати.

Ось такі сумні дані. І хоча на перше місце серед захворювань у дітей в наше століття швидкостей і технічного прогресу медики ставлять хвороби нервової системи, але ж і очі є по суті частиною нервової системи, винесеною на периферію. Так що хвороби органів зору можна вважати одним з «досягнень» сучасної цивілізації.

Волощук Ігор

Голова БО «Дитячий зір»
old_editor, 27.04.2009 14:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини