Страховка від шахрая

Українці ризикують розпрощаться зі своїми кревними в пошуках захисту від недбайливих банків і страховиків. Тим, хто ще вірить в агонізуючий фондовий ринок, свої послуги запропонують фахівці з довірчого управління.

Послідовники Роберта Флетчера, що перебуває нині в СІЗО за обвинуваченням у шахрайстві, продовжують спустошувати кишені простаків на фінансових тренінгах «Як стати мільйонером». При цьому нові схеми, як з'ясувала "ВД", часто до болю нагадують «старих знайомих» з 1990-х.

Бізнес на довірі

Як і пророкувала «ВД», кількість фінансових афер стрімко зростає. До розповсюджених раніше фінансових пірамід а-ля King's Capital, компаній із купівлі у групах і ненадійних кредитних співтовариств додаються нові схеми. На масовій істерії обманутих вкладників утвориться передбачуваний клас послуг — вибивання боргів з фінансових організацій, що не виконують свої зобов’язання. Останнім часом активізувалися компанії, які пропонують повернення заморожених депозитів — нібито зі стовідсотковою гарантією.

Працюють, як легко здогадатися, за передоплатою, яка може становити 600-1200 грн. або ж відсоток (як правило, до 10 %) від суми більше 10 тис. грн., що «рятується» з банку. Тільки от невдача — українець, який звернувся за допомогою, ризикує наступити на старі граблі.

«100 %-а гарантія повернення депозиту — це міф! Людям, у яких виникли проблеми з депозитами, краще звертатися до послуг офіційних юридичних компаній, а не до СПД Васєчкіна. При цьому необхідно укладати договір на надання послуг і розуміти, що якщо в банку тимчасова адміністрація і піврічний мораторій — ніхто нічого не зробить. Доведеться чекати», — пояснює Катерина Гутгарц, партнер Адвокатського бюро Гутгарца.

До слова, саме махінації з надання послуг на умовах передоплати обіцяють стати хітом 2009 р. і рімейком сценаріїв, що процвітали в 1990-і. Українцям все частіше пропонують щось, за що варто спочатку внести гроші, приміром, роботу вдома. У великих містах з’являється усе більше оголошень про легкі заробітки за виконання якихось механічних дій (збирання ручок або склейка пакетів). Але для одержання «сировини» клієнт повинен внести «страхову» суму (як правило, 5-10 % від майбутнього заробітку). Після чого під будь-яким приводом фірма відмовляється приймати горе-позаштатника на роботу, привласнюючи «страховий» внесок.

Школа дурнів

«Є підозра, що до числа фінансових аферистів можуть незабаром приєднатися й окремі банки. Останнім часом на фінансовому ринку з’явилася інформація про те, що деякі банківські установи готові повертати депозитні внески на умовах «відкату»: від 25 до 50 % від суми коштів, що повертають», — попереджає Анатолій Федоренко, віце-президент ККА КІНТО. У деяких випадках можна стати жертвою відверто злочинних схем. «ВД» має ексклюзивну інформацію про махінації з короткочасними (до трьох місяців) депозитами під високі відсотки, що не дуже давно здійснили заступник управляючого і касир відділення одного з великих банків країни із солідною репутацією.

За словами Олега Давиденка, управляючого партнера юридичної фірми Aries, зовні все виглядало цілком законно: «З фізичними особами укладалися депозитні договори на великі суми. Припущу, що клієнтів підшукували, можливо, навіть за рекомендацією «своїх людей». Після чого вкладники, що прийшли за своїми заощадженнями, з подивом з’ясували, що ані заступник управляючого, ані касира, що приймав їх гроші, на той момент у відділенні вже не було, а про їх депозитні внески ніхто і не чув. Договори осідали в столі в ініціаторів афери ( що перебувають тепер у розшуку), а внесені гроші не потрапляли в касу банку.

На арену виходять фірми, які виманюють гроші для так званого довірчого управління. Раніше за цією схемою працювала винятково компанія IntWay, яка обіцяє 5-8 %-і кредити на житло за кордоном і грою на Нью-Йоркській фондовій біржі. «В 2009 році з’явилася парочка нових «віртуальних» інвестиційних компаній. У рекламі своїх послуг вони багато пишуть про гарантії і контроль із аудитом з боку Нацбанку і Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку. Але от офіційних ліцензій ані Нацбанку, ані Держкомісії в них немає», — запевняє Володимир Євсєєв, директор «Південного фондового магазина». У той час коли легальні керуючі компанії, навпаки, заморожують свою роботу з фізичними особами, організації на зразок українських клонів Devlani Investment Corp. або Brisk Torch пропонують прибутковість розміром близько 60 % річних.

Популярність завойовують усілякі школи і спецкурси зі збагачення. От тільки більшість тренінгів, які навчають «Правилам і законам грошей», «Керуванню своїм часом», «Азам починаючого олігарха» і т.д. і т.п., за даними Держслужби у боротьбі з економічними злочинами МВС, можуть бути елементарними шахрайствами. Ловкачі обіцяють наївним відвідувачам розкрити секрети мільйонерів, фондових злодіїв і власників золотих гір.

Коштує відвідування подібних лекцій від 100 дол. і вище. Потрапивший на збори слухач у найкращому разі знайомиться із давно заїждженими істинами, складеними із притч Ходжі Насреддіна та інститутських основ мікроекономіки і організації виробництва. У гіршому - учневі старанно промивають мізки, викачуючи всі можливі фінансові потоки з нього і його родини. Приміром, у рекламі «Глобальної системи тренінгів» Роберта Флетчера тисячам обманутих українців гарантували «змінити мислення бідняка на мислення багатої людини, навчити й застосувати на практиці новітні технології ведення бізнесу». У підсумку головний гуру, як відомо, виявився за ґратами, а кошти, інвестовані «майбутніми мільйонерами» у міфічні бізнеси, зникли.

Купуйте «копі царя Соломона»

Виявити фінансову аферу можна за декількома «видовими ознаками». Насамперед повинно насторожити небажання компанії показувати для ознайомлення реєстраційні або дозвільні документи: статути, свідоцтва, ліцензії. «Треба сто разів замислитися, перш ніж підписувати контракт, у якому бракує повних реквізитів компанії, банківських рахунків, термінів виплат і посилань на нормативні акти або ліцензії, на підставі яких діє компанія», — радить Євгенія Макаренко, керівник департаменту з роботи із приватними клієнтами інвестиційної групи «Арт-Капітал».

Підозру мають викликати пропозиції інвестувати в закордонні цінні папери, «копальні» або нерухомість, створення навколо компанії ореолу таємничості та елітарності, робота за системою мережевого маркетингу, що складається з наступного: привів друга — отримай відсоток від внесеної ним суми. Зрозуміло, відлякати повинні компанії, які обіцяють клієнтам космічні дивіденди, відсотки і прибутки. На жаль, саме людськими слабкостями за всіх часів користувалися як відверті злочинці, так і несумлінні фінансові організації.

«Нам говорять — адже після того, що відбулося з банками люди до вас більше не звернуться! Зараз усі обвинувачують банки. Але люди самі приходили до нас із депозитами, бажаючи заробити або ж отримати автомобіль або квартиру скоріше. І вони до нас однаково повернуться, у них просто не буде іншого вибору, їх поверне в банки бажання збагачуватися», — почули ми від екс-глави правління одного з банків, у якому зараз діє тимчасова адміністрація.

«Один відомий шахрай у свій час сказав, що фінансові піраміди будуються на двох людських якостях: дурості та жадібності. Тому не треба бути простаком і сподіватися на високі відсотки, — радить Анатолій Федоренко. — Головне — пам’ятати, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. І дотримуватися золотого правила інвестування: перш ніж вкласти куди-небудь гроші, довідайтеся, яким чином ви зможете одержати їх назад».

Ознаки фінансового шахрайства

- Відсутність діючої ліцензії українських контрольних органів (НБУ, Держфінпослуг, ДКЦБФР)

- Вимога внести передоплату за кредит або надання послуг

- Обіцянка 100 %-го заробітку на фондовому ринку

- 100 %-а гарантія юридичних послуг

- Обіцянка гарантованого успіху заходу

- Відсутність репутації та історії компанії

- Відсутність інформації про засновників

- Випинання інформації про наявність у засновниках закордонних компаній

Євгенія Макаренко, керівник департаменту з роботі із приватними клієнтами ІГ «Арт-Капітал»:

- Домогтися правосуддя жертвам фінансових обманів у нашій державі неможливо. Звичайно, чим раніше потерпілі звернуться у відповідні органи, такі як ВБЕЗ, тим краще. При цьому необхідно самостійно відслідковувати інформацію про компанії і хід розслідування, а не пускати все на самоплив — у надії, що до вас прийдуть і все повернуть на тарілочці. В ідеалі — варто забирати гроші з першою ж нагодою, не чекати кращого або більш вигідного варіанта. Адже краще втратити частину, ніж залишитися ні з чим.



Олег Чудний, директор ККА «ТЕКТ Ессет Менеджмент»:


- Фінансові аферисти можуть ховатися під виглядом яких завгодно фінансових організацій. Важливо звернути увагу на рік створення компанії: чим довше вона працює на ринку, тим менше шанс виявитися ошуканим. Не зашкодить ознайомитися з документами, які дають право на роботу, адже більшість шахраїв, як правило, працюють без державної ліцензії. Треба бути реалістами. Коли громадянинові пропонують позахмарні відсотки або миттєвий прибуток, варто замислитися: яким чином на фінансовому ринку з напівзруйнованою економікою, що переживає кризу ліквідності, фінансові компанії візьмуть гроші, щоб виплатити нереальні відсотки і де вони ці відсотки зароблять?

news.finance.ua
old_editor, 23.03.2009 19:07



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини