Як обдурюють супермаркети

На що звертати увагу, щоб не переплатити.

Якщо ви ходите раз на тиждень у супермаркет і сума в чеку щоразу виявляється усе більшою і більшою, це зовсім не означає, що у всьому винна криза. Можливо, магазин «наколює» вас. Обдурити покупця можна як цілком невинними з погляду закону способами, так і не дуже. З деякими з них ми вас зараз познайомимо.

Спеціальна ціна («особлива пропозиція», «спецакція») — така «заманівка» звичайно розташовується на найвиднішому місці на полиці. Фокус у тому, що ця ціна часто поширюється лише на один вид товару (скажімо, тільки на апельсиновий сік або тільки на яскраво-рожевий лак для нігтів), у той час як на стенді представлено кілька варіантів. Відповідно, простимульовані покупці кладуть у кошик, не дивлячись, яблучний сік або темно-бордовий лак, які насправді коштують в 2 рази дорожче.

Лід замість м’яса. Уважно оглядайте шматки, купуючи заморожені продукти, — найчастіше половина риби або м’яса на ділі виявляється... льодом.

Вага упаковки. За останні 2-3 роки багато упаковок круп, цукру, борошна і т.д., які десятиліттями важили 1 кг, «схудли» — тепер їхня вага становить 900 або навіть 850 г. При цьому оформлення упаковки ідентичне, і ціна не знизилася.

Один за ціною чотирьох. Звертайте увагу на товари, які продаються блоками (йогурти, набори печива і т.д.), — на ціннику вказується ціна за весь блок цілком (скажімо, 1×4), а на касі найчастіше... множиться на 4!

Обваження. Візьміть за правило перевіряти ще раз вагу розфасованих тут же, у магазині, товарів (контрольні ваги за законом повинні бути скрізь!) — часом розбіжність становить від 50 до 200 г.

Ця «обманка» діє при продажі їжі на вагу - овочів, фруктів, солодощів, салатів. Вказується ціна, але... за 100 г, а не за кілограм, як усі звикли. При цьому вага «100 г» надруковано найдрібнішим шрифтом у куточку цінника. Формально — ніхто нічого не порушив. Але в покупця повне відчуття, що він купує за даною ціною кілограм.

«Загубився». Відомий прийом, що прийшов із Заходу, — між двома дешевими товарами із цінниками розташовується один дорогий товар, при цьому — без цінника (або його просто погано видно).

Зайва кнопка. А цей «виверт» діє вже на касі. Коли покупець пробиває кілька однакових продуктів (скажімо, три пакети молока), продавець нібито випадково прокочує штрих-код один зайвий раз. Мало хто помітить, що в чеку напроти позиції «молоко» з’явилася цифра 4 замість 3.

news.finance.ua

old_editor, 02.03.2009 12:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини