«Правда є тільки одна. Сумно, коли журналісти без прізвища називають правду «бутафорією»

Відповідь антиколекторної компанії «Ваша Надія» на анонімну публікацію в Інтернеті - « Як за допомогою ЗМІ нажитися на чужій біді».

«Правда є тільки одна. Сумно, коли журналісти без прізвища називають правду «бутафорією»

Перше звинувачення в лукавстві «Вашої Надії» автор(и) статті базують на тому, що, як пишеться в цій статті, « під час прес-конференцій , круглих столів та інших зустрічей із журналістами в ролі потерпілих від банківського свавілля є одні й ті ж особи з Косівського району, причому здебільшого із села Слобідка, де зареєстрований засновник компанії Федір Олексюк. Деякі з них, зокрема п.Сумарук та Ольга Лепкалюк – його родичі, Орест Кулешір – особа, яка зацікавлена у отриманні прибутку від діяльності компанії»… « Нині компанія веде не більше 10 справ, які по суті, пов’язані з кредитами особисто Ф.Олексюка та його родичів…»

Відповідь. Найперше, просимо вибачення в людей, без згоди яких ми сьогодні змушені публічно згадувати їхні прізвища в такому нелицеприємному контексті. Так, серед потерпілих які звернулися до «Вашої Надії» з проханням про допомогу й захист від фінансового свавілля першими (бо хтось мусив бути першим) були Л.Рибчук, мешканка м.Косів, О.Лепкалюк –с.Старий Косів, Петро Сумарук, с.Бабин, Косівського району, ряд інших людей. Одначе, ані ці особи, ані згадані інші не є ні близькими, ні далекими родичами Ф.Олексюка, ані односельцями. Зрештою, якщо ми християни, (та тим більше, якщо це був би добрий родич-християнин), то маємо моральним обов’язком допомогти рідним, які потрапили в біду. Але родинних стосунків нема. Й що тут взагалі крамольного, товаришу зі «звинувачувальним» пером? Хіба не зрозуміла проста ситуація, що одні люди можуть говорити на аудиторію, а другі не мають дару ораторства і не згоджуються виступати публічно. Саме названі вами люди, які були на перших прес-конференціях - не боялися, згодилися і прийшли свідчити про свавілля.

Названі особи у встановленому порядку внесли плату за антиколекторні послуги компанії, по 500 грн., про що засвідчують касові ордери від 17 грудня № 1-3 й далі в порядку звернень. Справа Л.Рибчук нині знаходиться на розгляді у Верховинському та Косівському судах. «Ваша Надія» бере в цих судах участь. Справа П.Сумарука перебуває також в роботі. ( Цей чоловік колишній колега Ф.Олексюка по роботі в одній із фірм), Справою О.Лепкалюк, оскільки вона є дуже резонансною, зачіпає інтереси великої кількості високопосадовців, займаються обласні міліція та прокуратура.

Крім того, дано депутатський запит через народного депутата Тараса Чорновола, щоб справу О. Лепкалюк взяла під контроль Генеральна прокуратура України, оскільки на місцевому рівні вже досить тривалий період нічого не вирішується. Якщо ви, пане, журналіст-правдоборець, то щонайменше дивна ваша позиція не помічати цього факту затягування правосуддя, а навпаки – ви чомусь на боці перекручення його у вигідному для вас чи ще для когось руслі. Чого б це, виникає питання?

На даний час антиколекторна компанія «Ваша Надія» веде понад 150 справ осіб, які звернулися по допомогу. До громадської організація «Івано-Франківська правозахисна організація «Ваша Надія» звернулось у різних формах (письмово, по телефону, через інтернет) понад 1000 осіб в тому числі і через громадські приймальні, що спільно з Громадською організацією «Народний антикризовий спротивив відкрито в обласному центрі. » У судах розглянуто 10 справ, 9 з яких компанія виграла. Із 150 справ, які веде компанія в в Івано-Франківську, тільки 20 відсотків оплачено. Причина – повна відсутність коштів в тих людей, які є потерпілими. Оскільки йдеться про кредитну залежність, про долі сімей, родин, про майно, яке відчужується, про людей, що опиняються на вулицях, компанія «Ваша Надія» виявляє розуміння і бере ці справи до розгляду із відтермінуванням плати за послуги або повністю безплатно. (Одна довіреність на представлення інтересів людини компанією нотаріально завіряється й коштує від 150 до 250 грн. в залежності від регіону оформлення. А таких витрат при досудовому й судовому провадженні багато).

Засновниками компанії витрачено на даний час близько 30 тис. грн.. на підготовку до правової оцінки в судах цих всіх справ, відрядження юристів та послуги зв’язку. 4 церковні громади позичили антиколекторній компанії «Ваша Надія» свої кошти, для того, щоб вона не припинила своєї діяльності, кілька працівників фірми відмовилися від своєї одномісячної зарплати, два працівники внесли зворотню фінансову допомогу із своїх заощаджень, розуміючи свою благородну місію. Вочевидь, НЕ такі вже у «Вашій Надії», як нам описують в статті, хапуги-комерсанти.

Якщо б насправді, як пише наш доброзичливець, «Ваша Надія» був тільки «комерційний проект з перепродажем корпоративних прав», то, напевно ж, ніколи не появилися би громадські правозахисні організації «Ваша Надія». 25 лютого в агентстві УНІАН було об’явлено про створення координаційної Ради - Асоціація антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» , головою якої обрано Ф.Олексюка, заступником Наталію Розинську, ведучу соціального проекту «Знайдемо вихід». У згадану Асоціацію зголосилися увійти представники 10 регіонів України, це як трудові колективи, так і громадські організації, серед них – Народний Рух Третя Республіка, Громадський форум порятунку Києва, Народний антикризовий спротив, ГО «Антикорупційний комітет», а також окремі адвокати, зокрема адвокатська компанія відомого адвоката Ігоря Годецького, а також інші правозахисники. Створена Асоціація взяла собі за мету надавати всебічну допомогу громадянам України, які потерпають від банківського колекторного та корупційного свавілля. Громадська ініціатива дасть можливість об’єднати не лише правові зусилля, але й мати фінансову підтримку з боку Міжнародних правозахисних організацій та окремих меценатів цієї справи.



Звинувачення друге.


Звучить у згаданій « товариській» статті так. « …Вся діяльність компанії, а в основному це виступи на телебаченні ( Перший канал, програма Н.Розинської «Знайдемо вихід» від 25 січня 2008 року), прес-конференції (УНІАН, Укрінформ) та інші промо-акції, - бутафорія. Насправді керівництво компанії не прагне вирішити проблеми знедолених українців. Все спрямоване на те, щоб розкрутити бренд та продати корпоративні права дочірнім компаніям в інших областях України…й далі по тексту).

Відповідь.

Тричі сум побирає. Перше питання до вас, нібито журналісте, хоч і без імені. Чому це ви так низько оцінюєте роботу своїх колег-журналістів із центральних ЗМІ. Невже ті всі фахівці від пера й мікрофона, яких набагато більше як ви називаєте, такі (за вашою логікою) недалекоглядні, щоб за стільки часу співпраці з «Вашою Надією» не побачили фальшу, якби він був? Невже згоджувались би знову і знову надавати всіляке сприяння компанії, запрошувати до розмови в прямих ефірах разом з різними впливовими керівниками держави та банків, Народними депутатми України якби не володіли достатніми фактами, документами, переконаннями? НЕ осоромлюйтесь, товаришу, аж нижче плінтуса, ви ж не з дитсадка, певно…А ця фраза ваша, повірте, дуже сподобалася, що «НАСПРАВДІ КЕРІВНИЦТВО КОМПАНІЇ НЕ ПРАГНЕ ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМИ ЗНЕДОЛЕНИХ УКРАЇНЦІВ. Серйозне звинувачення, державного рівня, не просто собі так. Назвіть нам, хто нині, по-вашому, вирішує проблеми знедолених українців. ( МОЖЕ ЦЕ ЯКРАЗ Банки, кредитні спілки чи колектори, ЯКІ ДОВОДЯТЬ ЛЮДЕЙ ДО САМОГУБСТВА?) А які проблеми українців вирішуєте власне ВИ, шановний, чи шановна?

Що стосується звинувачень з можливого продажу корпоративних прав, то це, як у народному прислів’ї: «чув дзвін, та не знаю де він». ТОВ «Ваша Надія» у Запорізькій області засноване двома суб’єктами- господарювання Івано-Франківська та Запоріжжя зі статутним фондом 50 на 50 %. Якщо виконання Статутних вимог називається «продажою корпоративними правами», то це щось нове у законодавстві. Одначе суті це не міняє. Збирання «фактів» автором статті було задля переконання всіх в тому, що діяльність «Вашої Надії» -« бутафорія».

Головний підсумок діяльності антиколекторної компанії «Ваша Надія», яка має представництва в ряді областей ґукраїни, є те, що багато справ набули всеукраїнського резонансу, як наприклад, справа самогубства мами Миколи Жабки через протиправні дії кредиторів, ймовірно з кредитної спілки «Альян Україна». Якщо на початках розгляду цієї справи правоохоронці у самогубстві не вбачали складу злочину, більше того не хотіли навіть заяву брати від пана Жабки то після публікації матеріалів в газетах, зокрема «Факты и комментарии» № 31 від 21.02.09, газеті «Час» інформації каналів СТБ, Тоніс, НТН, 1+1, та Першого національного в програмі «Знайдемо вихід» (ефір 26.03.09 р) та проведення журналістського розслідування каналом ТVI для программа «!»(Знак оклику) у справу вмішався Президент держави В.Ющенко, який доручив Генеральній прокуратурі взяти під особистий контроль розслідування справи про самогубство. До цього був неймовірний тиск на М.Жабку та на Ф.Олексюка (довірена особа Миколи Жабки), були погрози із закритих телефонів, щоб не дати інформації розголосу.

То невже це бутафорія? Жабка М.П. точно не родич Ф.Олексюка.

Після журналістського розслідування, яке не Ви, шановний(а) допомагали проводити та депутатського звернення народного депутата Вадима Колесникова до Міністра Внутрішніх Справ та Генерального прокурора відновлено провадження по справі, яка була «забута» на цілих 5 років. Йдеться про В.Мотрука, якого із сім’єю та 5 дітьми було викинено із власного двоповерхового будинку через борг тещі в 1000 грн перед Кредитною Спілкою? Невже це бутафорія? Мотрук В. також не рідня Ф. Олексюка.

Справа пані Галини з Києва (прізвище просила не називатиз мотивів безпеки), яка за борг перед банком у 25 тис. грн.. позбулася двоповерхової дачі, а на витрати адвокатів задля відсудження своїх прав продала двокімнатну квартиру. 4 роки безуспішно судилася з банком . «Ваша Надія» взялася допомогти потерпілій у цій справі задля торжества справедливості правосуддя. Це бутафорія? Чи, може, справа пенсіонера Фочука В. є бутафорією, коли за чужі борги по підроблених документах в нього відчужено половину будинку, а сам він уже 6 рік шукає правди від Косова до Києва і назад…Або справа Ліски Віталія із Путили що на Буковині є бутафорією ? Правекс-банк через свого підставного поручителя неправомірно заволодів документами на авто чоловіка, номерними знаками та пробував продати престижну іномарку за смішну просто ціну. Все це нині зупинено завдяки діям юристів «Вашої Надії», ЗМІ та правоохоронних органів... Чи можливо справа Величко Станіслава Ігоровича є бутафорією, де на підроблений злочинним способом паспорт, фіктину нотаріальну довіреність відчужено ½ власності на трьохкомнатну квартиру. Справа ще в суді, але вже сьогодні ясно, що відбулось це не без участі його батька, що знаходиться в слідчому ізоляторі, приватного нотаріуса, працівників паспортного столу та інших осіб. Пан Станіслав не знаючи цього мав два паспорти: один в Івано-Франківській області а другий в Полтавській. З допомогою одного із них (звичайно не того, що особа сама отримало) вчинено злочинні дії по відчуженню його майна. Чи може справа Негрича Тараса Дмитровича з Чернівців є бутафорією, коли за допомогою доручення виданого в Російській Федерації без легалізації на Україні, підроблюючи документи на право власності та приватизацію землі відчужено добротний двоповерховий будинок в Коломиї та ідуть спроби уже в судовому порядку вигнати справжніх власників (його мати) з свого дому. А може бутафорією називається проблеми вкладників Івано-Франківської філії Кредитної спілки «Християнська злагода», які звернулись про допомогу до громадської організації «Ваша Надія» та «Народний антикризовий спротив» про допомогу. Всього потерпілих на останніх зборах 27 березня 2009 року в Івано-Франківську звернулось біля 200 осіб З таким же проханням про правову допомогу звернулось до антиколекторної компанії «Ваша Надія» в Чернівецькій області і вкладники Чернівецької філії Кредитної спілки «Християнська злагода Чи може бутафорія є те, що звернувся про правову допомогу трудовий колектив лісопереробної компанії з Києва ТОВ «Авантаж» про те, що через не повернення коштів одним із банків, що поступили від закордонних патнерів 112 працівників вже другий місяць не вчасно отримують заробітну плату. Хоч це підприємство діє вже 9 років і жодного разу не заборгувало ні працівникам ні фондам соц.страхування, а ні до бюджету податків. Зараз через Народного депутата Верховної Ради України Юрія Кармазіна ситуацію пробуємо рятувати щодо зарплати. Також готуємо позова до суду по кожному випадку затримки в поверненні коштів і не своєчасного (2 місяці) перерахування коштів до держбюджету та соц.фондів…. Перелік таких справ можна ще й ще продовжувати, але суть буде одна – наша мета - сприяти громадянам у реалізації прав людини та громадянина гарантованих Конституцією України та іншими законодавчими актами України, розвитку правозахисної діяльності, правової освіти населення, створення дієвої системи громадської допомоги у реалізації прав громадян, передбачених законом.



Звинувачення наступне.


«Федір Олексюк, використовуючи кричущі гасла, прихильність журналістів і політиків, продовжує розкручувати бренд «Ваша Надія» у своїх меркантильних інтересах, щоб вирішити власні проблеми з кредитами…заборгованість по лізингу(авто на якому роз’їжджає, взяте у лізинг)…і далі по тексту»,- стаття « Як за допомогою ЗМІ нажитися на чужій біді».

Відповідь.

Ф.Олексюк неодноразово на прес-конференціях та в новина, зокрема каналу ТРК «Київ» та в програмі «Зустріч на Хрещатик 26» на Київському каналі КРТ наголошував на тому, що він сам є потерпілим, і що має кредитні зобов’язанн, і що до нього застосовували різні неправомірні дії та погрози представники колекторної компанії, зокрема ТОВ «Кредит Колекшн груп». Ще в грудні 2008 року він направив звернення до Прокуратури Київської області, а та направила для розслідування начальнику Голосіївського РУ ГУМВС України в м. Києв. Після прямої вказівки Президента України щодо перевірки діяльності колекторних компаній цей факт і десятки тих, які вела «Ваша Надія» передані в генеральну Прокуратуру україни. Ще конкретних відповідей з цього приводу досі немає, мабуть перевіряють. А твердження, що авто Олексюка взяте в лізинг є. також, обманом. Автор підтасував кимсь надану йому інформацію. Лізин був, тільки в 2007 році і автомобіль придбано по договору лізингу «Шкода Октавія» державний номер АА 13-72 СК.

Лізингокористувачем була компанія, де Федір Олексюк працював головним бухгалтером. Саме як головний бухгалтер він цю машину використовува як службову майже півтора року поки у травні 2008 році це авто не вирадено в Косівському районі. Дотепер правоохоронці шукають те авто, ноутбут, що там був, документи, кошти та особисті речі Олексюка Ф.Ю. Зараз справа під контролем Івано-Франківського обласного управління МВС України . Отже лізин стосується вкраденої службової автомашини, а не власного авто Ф.Олексюка. Хто цьому не вірить звертайтесь до правоохоронних органів і Вам це підтвердять.

Для нас же важливе інше.

Слід звернути увагу, що діяльність колекторів України завдяки активізації роботи антиколекторів дістала критичну оцінку суспільства. Після трьох років роботи «вибивал» на банківсько-кредитному ринку, міністр юстиції України публічно назвав діяльність колекторів незаконною, а Президент України доручив Ген.прокуратурі, як було сказано вище, перевірити їх діяльність. Можна тільки уявити скільки ворогів отримали антиколектори, в тому числі «Ваша Надія» після таких подій. Як сказав Валерій Свєтлов, голова асоціації колекторів України, щоб відкрити колекторну компанію, треба потратити 1 млн. доларів. Таких компаній є в Україні понад 30. Комісійні, які знімають вони, за твердженням голови колекторів, від 7 до 30 відсотків від поверненого боргу.

За даним Інтернету, якщо їм можна вірити, банками повернено з допомогою колекторів біля 30 млрд. грн. боргу в період кризи. Якщо в середньому допустити, що колектори брали 20 відсотків з цієї суми, то маржа складає як мінімум 6 млрд. грн.. Це тільки за 2008 рік.

Ну хто буде любити антиколекторів, які заважають «працювати» колекторам?

Кілька слів за візит до антиколекторів працівниці управління держнагляду по праці О.Ткачівської, яку «Ваша Надія» ніби-то не пустила в приміщення, то це зовсім недоречне звинувачення. Посадовець розшукувала іншу фірму, яка колись працювала за цією адресою, де нині орендує приміщення «Ваша Надія». Про це їй було повідомлено і в приміщенні, а не на дворі чи коридорі.

Судячи з обізнаності автора (авторки) з діяльністю компанії, маємо підстави провести певні паралелі. Недавній Піар-менеджер «Вашої Надії» Денис Герман, громадянин Молдови, був звільнений з посади, оскільки мав неодноразові порушення митного законодавства України, вів підпільну підприємницьку діяльність. А легально, як того вимагала компанія, не зміг оформити дозвіл на працевлаштування у компанію, будучи громадянином іншої держави. «Я Вас розкрутил, я і унічтожу», були прощальні слова Дениса керівництву компанії. В лютому 2009 року на електронну скриньку компанії було надіслано витяг спілкування Дениса Германа в чаті, де своїм співбесідникам він розповідає, що є професійним піарщиком і що на чорному піарі антиколекторства він «сколотит» великі «бабкі». Він також кинув клич у чаті, що постарається знайти «не вдоволених та однодумців»…Враховуючи специфіку діяльності компанії, резонансність справ, які ведуться, «однодумці» знайшлися. Результатом їх спільної діяльності є наразі стаття «Як за допомогою ЗМІ нажитися на чужій біді».

Певний період в компанії як журналіст працювала пані Ірина Шелкітене, яка зараз працює в газеті «Товариш». Через те, що «ВН» не отримує справно від потерпілих кошти за провадження справ у суді, через те. Що багато громадських обов’язків, то є часткова затримка з виплатою зарплати працівникам компанії. Розуміємо, не всі можуть, не всі згідні йти на благородні жертви заради вирішення проблем інших людей. Пані Ірина розрахувалася, досі не отримавши частину розрахункових коштів з причини безгрошів’я в компанії. Невже й вона серед «однодумців», адже, як нам стало відомо при розповсюдженні газети «Товариш» як додаток, зокрема в Косівському районі роздавалась статя «Як за допомогою ЗМІ нажитися на чужій біді». ПП «Ваша Надія» звернулася до Начальника УМВС в області та Прокурора області із заявами до них провести розслідування фактів, викладених у статті . Очікуємо реагування, як і маємо переконливе сподівання, що в свій час видання, які нині «по-чорному» піарять антиколекторів, надрукують публічні спростування своїх «звинувачень».

Федір Олексюк, Прес-служба антиколекторної компанії «Ваша Надія» та ГО «Івано-Франківська обласна правозахисна організація «Ваша Надія».

old_editor, 01.04.2009 19:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини