«Газпром» приготувався перекрити Україні газ 8 березня

Якщо до 8 березня НАК «Нафтогаз України» не розрахується за спожитий у лютому газ, надходження «блакитного палива» з Росії буде перекрито.

Як стало відомо газеті «Комерсант-Україна», таке рішення рада директорів «Газпрому» ухвалила у вівторок, заслухавши інформацію про стан розрахунків за природний газ з боку України і стратегії у відносинах із «Нафтогазом».

Один із учасників засідання повідомив газеті, що заступник голови правління «Газпрому» Андрій Круглов висловив стурбованість поганим станом платежів споживачів природного газу в Україні.

«Якщо 7 березня не надійдуть 400 млн. дол., 8-го Україну знову доведеться відключити», — сказав співрозмовник видання з посиланням на Круглова.

Інше високопоставлене джерело у «Газпромі» підтвердило, що такий план дійсно розробляється.

«Компанія буде виконувати свої зобов’язання перед споживачами і транспортувати газ у попередніх обсягах. Але обсяг газу на вході в Україну буде скорочено – призначене для «Нафтогазу» паливо безкоштовне постачатися не буде», — зазначив співрозмовник.

У прес-службі монополії офіційно коментувати ці заяви відмовилися.

Прес-секретар «Нафтогазу України» Валентин Землянський повідомив, що компанія поки не отримувлаа від «Газпрому» повідомлень про можливе скорочення постачань газу.

«Ми розраховуємо, що нам все ж таки вдасться акумулювати потрібну суму грошей до 7 березня і розрахуватися», — сказав Землянський.

Джерело видання, близьке до компанії, вважає, що «Нафтогаз» самостійно може знайти близько 100-160 млн. дол.

А в. о. голови правління НБУ Анатолій Шаповалов у середу пояснив, що для розрахунків із «Газпромом» у лютому «Нафтогаз» може купити близько 400 млн. дол. валюти у Нацбанку, оминаючи міжбанківський ринок. Таким чином, на його думку, не буде створюватися тиск на валютний курс через розрахунки українського газового монополіста.

У прес-службі Кабінету міністрів рішення «Газпрому» коментувати відмовилися.

Як відомо, минулого тижня «Нафтогаз» повідомив «Газпром» про можливе погіршення розрахунків через зростання заборгованості підприємств комунальної теплоенергетики в розмірі 552 млн. дол.

За контрактом від 19 січня «Нафтогаз» зобов’язаний щомісяця спрямовувати «Газпрому» платежі за газ не пізніше 7-го числа місяця, що слідує за постачанням. За першої ж несплати контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків.

Усього в 2009 році НАК має заплатити 14,4 млрд. дол., із яких 360-450 млн. дол. – за лютий.

Українська Правда

old_editor, 26.02.2009 14:20



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини