Мораторії на підвищення є сумнівними способом боротьби з цінами на газ - політолог

Мораторії на підвищення - це дуже сумнівний спосіб боротьби з цінами на газ, про це у Фейсбуці пише політолог Петро Олещук.

«По-перше, його одразу можна оскаржити як "неринковий" і спертися у цьому скасуванні на позицію "західних партнерів". По-друге, пряме регулювання цін державою ніколи нічого доброго нікому не приносило. І я тут не про Венесуелу. Я про можливості для маніпуляцій і тиску. Як вам, наприклад, можливість заморозити взимку якесь місто? Чому? Бо мораторій. Отже, можна казати про нестачу фінансів і на цій підставі робити все. Ми всі ці мораторії пережили у 90ті роки», - вважає політолог.

За його словами, очевидно, що зараз мораторій ніхто не введе.

«А що робити? Немає кращих механізмів за ринкові. Недавно у нас всі дуже сміялися з одного західного чиновника, який казав, що тарифи у нас знизиться, коли запрацює ринок. Мовляв, от який дурний. А він просто казав не про наш ринок, а про ринок інших стран. Який справді ринок.
Ну і про нормальний ринок праці не забуваймо. Бо зараз середній українець знаходиться у стані кріпака, і всі ці "пільги" - лише додаткові пута, що роблять його залежним від "дядь", а він сам повинен заробляти, платити податки і контролювати цих "дядь", які лише так можуть справді стати "найманими робітниками". А мораторії - інструмент з минулого. Особисто мені цікавіше побачити моделі справедливого тарифоутворення та моделі адекватної оплати праці та монетизації пільг», - пише політолог.

Леся, 09.11.2018 08:02



Вибір редакції

Найпопулярніші новини