Тарифи зростатимуть. Із МВФ буде працювати будь-який уряд – політолог

Ситуація з підвищенням на чверть ціни на газ з 1 листопада не може сприйматися з однієї точки зору, про це у Фейсбуці пише політолог Петро Олещук.

За його словами, можна зрозуміти логіку МВФ.

«Це не якась благодійна установа. Вони мають свої задачі, і вони їх реалізують. Ну і чекають виконання зобов'язань. Не хочеш їх виконувати - не працюй з МВФ. Але тоді сам за все відповідатимеш», - політолог.

Водночас, відзначає Олещук, можна зрозуміти і логіку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

«Вони мали задачу забезпечити продовження фінансування МВФ, і мінімізувати підвищення тарифів, яке, виходячи з логіки співпраці з МВФ, було неминучим. Тепер вони (урядовці) пишаються тим, що одержали кредит, а підвищення - мінімізували. І, мабуть, правильно радіють і пишаються», - пише політолог.

Разом з тим, можна зрозуміти і логіку громадян, які обурюються, бо мають лише дані про підвищення тарифів, а тому вже прорахували, скільки треба буде заплатити, а, отже, наскільки зменшиться їх дохід - і це єдине, що їх цікавить. Не зважаючи на всі запевнення уряду про те, що ніхто з незаможних не постраждає.

«Я дійсно не розумію, чому уряд має субсидіювати ціну газу для всіх - включно із власниками численних "замків під Києвом", які явно будували ці колосальні опалювані площі явно не від легкого життя. І я розумію колосальну недовіру до уряду, яке формувалося не одним поколінням "попередників". Але що я знаю точно. Тарифи зростатимуть. Із МВФ буде працювати будь-який уряд із можливих в сучасній Україні. Тож думати все одно доведеться в іншому напрямку», - говорить Олещук.

Леся, 22.10.2018 07:31



Вибір редакції

Найпопулярніші новини