VIP-пенсіонери: скільки коштує екс-президент

У всьому світі екс-президенти володіють значними привілеями. І Україна - не виняток, хоча колишньому голові держави Леоніду Кучмі довелося багато натерпітися через свою пенсію.

До приходу до влади "помаранчевих" Кучмі було призначено довічне утримання у розмірі заробітної плати чинного президента (на сьогоднішній день - 6,5 тисяч доларів), з´ясувала газета "Дело", досліджуючи "життя колишніх".

Крім того, другому президентові України надали державну дачу в Конча-Заспі з обслуговуючим персоналом (чотири водії, дві покоївки, два офіціанти і кухар) і два автомобілі, не кажучи вже про довічну охорону. Він також отримав право на безкоштовний проїзд в межах країни на будь-якому виді транспорту і 50% знижки при оплаті житлово-комунальних послуг.

Проте на початку 2005 року прем´єр Юлія Тимошенко відняла у екс-президента всі пільги - залишилися лише медстраховка, автомобіль, двоє людей охорони і скромна пенсія. Держдачу та інші блага Кучмі повернув тільки Віктор Янукович в 2007 році. І Тимошенко, яка в кінці 2007-го знову очолила уряд, як зазначає "Дело", "поки не поспішає відбирати у Кучми "подарунок" свого попередника".

Тим часом президент сусідньої Росії Володимир Путін, чиї повноваження закінчуються навесні цього року, зможе спокійно доживати свій вік завдяки державній допомозі. Про це сам Путін поклопотався ще в 2001 році, ухваливши відповідний закон. Згідно з документом, екс-президенту в довічне користування надаються державна охорона, спецзв´язок і транспортне обслуговування. Також він може мати штат помічників.

Путін зможе до кінця життя користуватися державною дачею Ново-Огарево (цю резиденцію спеціально перебудовували під нього ще на початку президентського терміну). І найголовніше - за всі свої вчинки і рішення на посаді голови держави президент не несе кримінальної або адміністративної відповідальності. Щоправда, пенсія йому нараховується порівняно невелика - всього 5 тисяч доларів на місяць.

До речі, перший президент Росії, вже покійний Борис Єльцин, завдяки шикарним пільгам після своєї добровільної відставки 31 грудня 1999 року став відомий країні як "пенсіонер №1".

Тим часом нинішній голова США Джордж Буш (який має залишити Білий дім восени поточного року) повернеться до рідного Техасу з щомісячним окладом в 30,5 тисяч доларів. Правда, на відміну від російського колеги, при цьому не отримає жодного державного майна.

Проте протягом найближчих 10 років 43-го президента США і членів його сім´ї безкоштовно охоронятимуть американські військові. Екс-президентові сплатять оренду офісу і утримання особистого архіву. Чиновники не забули і про команду Буша - його людям належать "підйомні" загальною сумою 1,22 мільйона доларів.

Варто зазначити, що серед "пенсіонерів категорії VIP" є і фактично жебраки. Так, в Південній Кореї екс-президенти не мають ні пільг, ні гарантій. Більше того, вони постійно піддаються гонінням.

Генерал Чон Ду Хван, що в 1981 році став законним президентом республіки (хоча й на безальтернативних виборах і після двох років диктаторства), в 1988 році передав владу своєму товаришеві по службі Ро Де У. Восени 1988 року (після парламентського розслідування) Ро Де У залишив посаду і пішов в монастир. У 1995 році, коли президентом був Кім Ен Сам, обидва екс-президенти опинилися під слідством. В результаті Чон Ду Хван був засуджений до страти за організацію військового перевороту і придушення повстання в місті Кванджу в 1980 році, а Ро Де У - до довічного ув´язнення за корупцію.

У 1998 році новий президент Кім Те Чжун одним з перших указів звільнив їх з в´язниці.



За матеріалами Newsru.ua
old_editor, 17.03.2008 20:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини