"Рок-Кобзар" на вірші Тараса Шевченка

Для більшості українців знайомство з творчістю Тараса Шевченка починається зі школи. І часто там воно й закінчується. Однак, впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, покладені на музику, під гучну рок-музику чи ж танцювальні мотиви – у нічних клубах та молодіжних фестивалях.

Таким чином молодь часто по-новому або ж взагалі вперше по-справжньому відкриває для себе Шевченка.

Музичних колективів й сольних виконавців, які виконують пісні на Шевченкові поезії, виявилось кілька десятків. У співавторстві з Шевченком вони створили близько сотні пісень. Переспів його віршів буває дуже різним.

Наприклад „Не женися на багатій” сестри Тельнюк виконують дуже лагідно й повільно, а от та ж Шевченкова поезія заспівана гуртом „Сад” звучить набагато гучніше та жвавіше.

Зрештою, це й не дивно, адже цей гурт переважно грає важку рок-музику.

Проте це не завадило його учасникам створити за останнє десятиріччя близько 25 пісень, на вірші найвідомішого українського поета. Музиканти кажуть, що творчість Тараса Шевченка –близька їм по духу й вважають, що поет певною мірою теж був рокером.

Про те, чи складно творити пісні на поезії Шевченка, в інтерв’ю розповів, один з учасників гурту „Сад”, Сергій Решетник:

„Скажу, що легко тому, що співаються ці вірші. Напевно, тому що „Кобзар” – це вірші для співу, я думаю, що Шевченко й назвав так книгу, щоб співати, а не тільки їх читати. Співати легко, взагалі його мова українська мова і його поетична мова – дуже близька нам, нам дуже до серця це і ми від душі це співаємо.

Музикант також стверджує, що концертна програма гурту, за мотивами шевченкових творів, створена не для заробляння грошей, а радше з просвітницькою метою.

Шевченкові твори останнім часом мають далеко не лише рокове звучання. Для прикладу, дуже вдало Кобзареві „Думи мої” заспівали у стилі „ритм-н-блюз” учасники гурту „ДіЛема”.

Взагалі, у прихильності до творчості Шевченка помічені музиканти усіх українських теренів. Шевченкові вірші співають і „Дивні діти” з Донеччини, і „Тарасова ніч” зі Львова й чимало інших музикантів. А не так давно навіть вийшла збірка „Кобзар. Назавжди” і серед півтора десятка гуртів, чиї доробки там звучали, був і „Кому Вниз”.

Андрій Середа з Кому Вниз сподівається, що пісні гурту на мотиви віршів Кобзаря можуть мати добрий вплив на молодь:

„Я знаю, що на когось це вплинуло дійсно позитивно. Тобто, було руйнування дурного відчуття взагалі до будь-якої поезії. Коли дітей повертають на сильну поезію тоді, коли вони ще не виросли. Я думаю, що ми спрацювали, тому що оця нехіть до вивчення чогось рідного, але потужного, яке працювало в оцій школі совдепівській... – ми зруйнували оцю нехіть і комусь, певно, допомогли.”

Не відомо, чи у всіх музикантів, які виконують пісні на вірші Шевченка настільки відповідальне ставлення.

Ведуча культурологічних програм Радіо „Ера” Ярина Скуратівська має щодо цього сумніви:

”Мені, на жаль, доводилося чути й інші зразки, які, чесно кажучи, навіть соромно показувати публіці. Ті музиканти відверто говорили про те, що Шевченко їм вигідний для того, щоб допомагати здобувати собі популярність.”

Зі старими підходами до навчання дуже складно зацікавити молодь творами навіть найгеніальнішого українського поета. А знайомство з шевченковою творчістю за посередництва сучасної музики може багатьох байдужих спонукати по-новому глянути на Тараса Шевченка, його творчість та й поезію взагалі.

Ярина Скуратівська: „Це є гарним стимулом, щоби по-новому відкривати для себе Шевченка, бо не секрет, що Шевченко, потрапляючи до нашого уявлення через шкільні хрестоматії, виявляється дещо спотвореним. Але якщо, наприклад, слухати і почути таку музику, то, я думаю, це буде стимулом для молоді пізнавати Шевченка, відкривати його по-своєму і розуміти, що Шевченко є актуальним, цікавим, модним, якщо хочете, – і сьогодні, і завтра.”



За матеріалами: ВВС
old_editor, 09.03.2008 20:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини