"Чи будуть перевибори Івано-Франківської міської ради та міського голови?" (Експерт-опитування)

26 лютого міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус заявив, що у на наступну чергову сесію Івано-Франківської міської ради в зв’язку із недієздатністю міської ради і небажанням працювати на благо громади ставитиме питання про дострокове припинення повноважень Івано-Франківської ради та повноважень міського голови. У зв’язку з цим газета "Репортер" звернулася до місцевих політиків — потенційних учасників дострокових виборів із запитаннями...

- Чи будуть, на Вашу думку, перевибори Івано-Франківської міської ради та міського голови?

- Чи Ви особисто будете брати участь у виборах як кандидат на посаду міського голови чи як кандидат від певної політичної сили?

- Чи зміниться ситуація в Івано-Франківській міській раді після перевиборів мера та ради?



Володимир Чуприна, депутат Івано-Франківської міської ради, БЮТ:


«Я не вірю словам мера. Він жодного разу не дотримав слова у своїх заявах та зверненнях. Я не впевнений, що мер відважиться на розпуск міської влади та складе свої повноваження, як заявляв.

Я «за» вибори міської ради та виконавчого комітету, адже міська рада паралізована через діяльність в лапках міського голови. Так не може тривати. Місто повинно жити повноцінним життям.

Я братиму участь у виборах як виборець, як член територіальної громади, який вболіває за інтереси міста. Я є представник певної політичної сили, і це не від мене залежить, у якості кого я буду йти на вибори.

Я думаю, що ситуація конче зміниться на краще.



Михайло Івасютин, голова фракції «Наша Україна» у міськраді, голова міської організації НРУ:

«До міської ради перевиборів не буде, бо немає процедури перевиборів до міської ради. Це можливо в тому випадку, якщо депутати складуть мандати, а це неможливо.

Перевибори мера можуть бути за нормами, передбаченими законодавством.

Зараз йде мова про те, чому склалася така обстановка у міській раді. Напевно тому, що міський голова має поганих консультантів, які погано його консультують. Тобто, які хочуть, щоб склалась така ситуація, щоб у міській раді не було конструктивної роботи. Іншої причини я не бачу».



Ярослав Бачкур, керівник фракції БЮТ у міськраді:

«За реакцією депутатів, які вчора були присутні на сесії, стало зрозуміло, що ми схвалюємо таке рішення мера. Хоч один раз мер дійсно сказав щось таке, що би хотілося чути у тій ситуації, яка зараз є.

Його позиція щодо розпуску міської ради нам подобається і ми таку позицію підтримуємо.

Раз мер таке задекларував, то на такій посаді він повинен думати, що говорить. Я не знаю, чи хотів когось налякати, але це його задум, ми його задум підтримаємо, хай він реалізує цей задум.

Я буду брати участь у виборах від своєї політичної сили за ЗУ «Про вибори до місцевої ради». Кого я підтримаю на посаду міського голови, — це буде рішення нашої політичної сили. На мій погляд, хай працюють люди, які мають досвід. Від нашої політичної сили ми знайдемо кандидатуру на голову.

Я думаю, що зміниться. Життя влаштовано так, що якщо брати Верховну Раду, то життя змінилося і, якщо будуть ще одні перевибори, ще зміниться».



Олег Олексюк, лідер «Демократичної платформи» у фракції БЮТ:

«В принципі вибори давно пора робити, але не готова законодавча база, на якій можна їх провести.

Працювати головою міста — це дуже важка робота. Це важче, ніж вести бізнес. Звичайно, мені би хотілося балотуватися на депутата міської ради з якоюсь групою прогресивно мислячих перспективних людей.

Сумніваюся, що після виборів ситуація зміниться. Зараз Юлія Тимошенко своїми популістськими рішеннями «купила» малозабезпечених. І саме через ці рішення, якщо дострокові вибори пройдуть швидко, на місцевому рівні переможе БЮТ. Тому «Наша Україна» все одно програє. БЮТ візьме переважну більшість голосів і тому їм ніхто вже не буде потрібен для того, щоб провадити свою політику у міській раді. Це буде виглядати як акціонерне товариство, коли один власник скуповує 50 % акцій +1».



Богдан Чупірчук, голова фракції УНП в міськраді:

«Якщо рада не запрацює, то дуже реально, що дочасні вибори можуть бути. Питання, коли вони мають бути, бо ця процедура не відбудеться за місяць, вона є більш тривалою, щоб довести її до рішення про перевибори.

На кандидата на міського голову я не претендую. На посаду міського голови буду підтримувати чинного мера. На сьогодні за такий короткий срок він зробив більше, ніж зробили його попередники.

Чи зміниться ситуація, залежить від того, який склад прийде до міської ради. Якщо прийдуть, наприклад, більшістю своєю представники БЮТу, які будуть дальше чинити опір міському голові, то ситуація не покращиться».



Володимир Швадчак, заступник директора благодійної фундації ім. Короля Юрія:

«Я не знаю, чи міський головаготувався до заяви про дочасні вибори, а саме, чи він пропрацював ці питання із юридичними службами про зняття повноважень із міського голови і дочасних виборів міської ради. На сьогоднішній день у чинному законодавстві не прописана ця процедура і тому, очевидно, перевиборів до міської ради і міського голови не буде.

Такі вибори були б невигідними блоку «Наша Україна-Народна Самооборона», тому що, на відміну від минулого виконавчого комітету, який все-таки звітувався, жодна політична сила якісь звіти перед громадськістю міста не проводила. А якщо «Наша Україна» на такі вибори погодиться, то значно не дорахується у міській раді депутатів. Навряд чи це вигідно сьогодні «Нашій Україні-Народній Самообороні».

На мою думку, якби були перевибори міського голови, то Віктор Анушкевичус знову б переміг на таких виборах. Тобто міський голова знову стає міським головою, а конфігурація у міській раді практично не змінюється. Знову приходять сили, які працюють деструктивно.

Тут треба звертатися до громади міста. Показувати, що було зроблено.

Допоки буде діяти імперативний мандат, то все приречене, тому що на сьогоднішній день не депутати вирішують те, чи інше питання, а все-таки ляльководи за межами сесійної зали — група людей, партійних функціонерів, яка приймає рішення щодо позиції цілої фракції».



За матеріалами: газети "Репортер"
old_editor, 07.03.2008 23:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини