Солдат без унітаза

Дев´яносто сімей військовослужбовців не можуть оселитися в квартирах, збудованих на гроші Міністерства оборони.

Отримавши ордери на квартири в новобудовах, зданих в експлуатацію ще наприкінці 2006 року, військовослужбовці, пенсіонери та ветерани Збройних сил України досі не можуть вселитися до своїх помешкань. У їхніх квартирах не просто відсутні елементарні зручності. Тут немає водо— та газопостачання, відсутня каналізація, а крізь діри в даху протікає вода та свище вітер.

Будівництво та облаштування двох будинків в Івано-Франківську і Тисмениці виконувалося на замовлення управління капітального будівництва та ремонту Повітряних сил ЗСУ приватним підприємством "ДВС". Звиклі до різних труднощів українські захисники Вітчизни тепер якось самі дають собі раду, міняючи вікна, встановлюючи підлогу, вирівнюючи стіни та стелі. Але такий ремонт не робить їхні помешкання придатними для життя: без води, газу та світла не може обійтися сім´я навіть найвитривалішого солдата.

Скільки державних коштів було виділено на будівництво та облаштування цих горе-новобудов, залишається комерційною таємницею. Про умови угоди між Міноборони та приватною фірмою-забудовником невідомо навіть в облдержадміністрації.

Солдат повинен бути невибагливим. Спартанські умови гартують характер та бойовий дух. Мабуть, саме такими міркуваннями керувалися високі чини та посадовці, підписуючи акти державної комісії про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об´єктів — будинків на вулиці Липовій в Тисмениці та на вулиці Кропивницького в Івано-Франківську.

Рішення державних приймальних комісій, датовані груднем 2006 року, рясніють печатками поважних установ та організацій.

Скажімо, 75-квартирний будинок на Липовій, 7б в Тисмениці напередодні нового 2007 року поспіхом прийняли в експлуатацію заступник голови райдержадміністрації І.М. Семанюк, мер Тисмениці Я.Я Галига, представник замовника полковник Б.Я. Дацко. Свої підписи під актом також поставили представник проектувальника (ГІП ФІФ "Діпромісто") О.М. Таран, інспектор державного архітектурно-будівельного контролю Я.Й. Олійник, головний санітарний лікар Тисменицького району Р.М. Савчук, головний пожежний інспектор району В.Д. Бойчук та інші не менш шановані посадовці.

Подібний за поважністю і склад державної приймальної комісії, яка брала в експлуатацію 16-квартирний будинок на вулиці Кропивницького в Івано-Франківську. Різниця лише в тому, що підпис під актом ставив не особисто франківський міський голова, а його (тепер уже колишній) перший заступник Володимир Швадчак.

Після прийняття в експлуатацію цих будинків квартирна черга, яка по Івано-Франківській КЕЧ налічує близько 600 осіб, мала б посунутися майже на сотню. Зрештою, формально так і сталося. На основі згаданих документів Івано-Франківська КЕЧ прийняла квартири в новобудовах, гарнізонна житлова комісія провела розподіл житла, військовики отримали ордери. Але дотепер поселитися в армійських новобудовах наважилися лише одиниці.

"Липовий" будинок на вулиці Липовій

У тисменицькій багатоповерхівці наразі обжита тільки одна квартира. Військовий льотчик з дружиною та чотирма дітьми просто не має іншого виходу: його сім´я змушена тішити себе

тим, що є дах над головою, нехай і дірявий.

Нема газу, але діти солдата мають знати, що таке польова кухня. Вода доходить тільки до третього поверху, але воду можна наносити відрами, тренуючи м´язи та покірність. Не підключений відвід каналізаційних стоків? Що ж, на війні, як на війні…

Ще один новосел будинку на вулиці Липовій, відставний прапорщик Олександр Клименко каже, що дотепер мусить винаймати помешкання і платити щомісяця по 900 гривень, хоча й має ордер на своє, власне нове житло. Краще, каже, ті гроші потратив би на ремонт у квартирі, але щоб його зробити, в помешканні мусить бути і вода, і світло.

"Я прийшов укладати договір на водопостачання, а мені кажуть: дім не зданий, — розповідав репортерові "ГК" Олександр Клименко. — Як не зданий? Але ж є акт держкомісії? Кажуть, що сесія міськради відмінила акт, і пояснюють, що не можуть укласти угоду про водопостачання, бо мешканці будинку тоді в суд будуть подавати через ненадану послугу, води ж то в будинку нема.

Пішов в газконтору, а там говорять: у нас немає ніякого акта, що в тому будинку якась робота робилася по газовому обладнанню. Дах тече, газу нема, води нема, нічого нема. Халтурно будинок зроблений: на тобі небоже, що мені не гоже…".

Відставний прапорщик Клименко сімнадцять з половиною років відслужив в армії. На квартирній черзі стояв з 1993 року. Дослужився.

Цікаво, що наступного дня після підписання акту держприйомки тисменицького будинку директор фірми-забудовника Василь Дриндак написав гарантійного листа на ім´я начальника Івано-Франківської КЕЧ підполковника В.Мазюка, в якому пообіцяв після розподілу квартир встановити сантехніку. "Роботи по монтажу сантехприладів призупинені у зв´язку із крадіжками сантехнічних матеріалів та приборів", — пояснив у листі директор приватного підприємства.

Справді, найбільша біда в тому, що в нашій країні багато крадуть, причому, не тільки унітази…

Будинок-привид

Ситуація з армійською новобудовою в Івано-Франківську аналогічна. Той самий замовник, той самий підрядник, той самий результат. Ні газопостачання, ні водопостачання, ні каналізації, ні вентиляції. Вода з даху тече по стінах і затікає на електрощитові. Добре, що в будинку нема світла і дотепер ще нікого не вбило струмом.

Халепа сталася навіть з присвоєнням будинкові поштової адреси. Згідно з документами, завізованими Івано-Франківською КЕЧ та міськвиконкомом, 16-квартирний будинок з помешканнями для військовослужбовців розташований на вулиці Кропивницького, 1.

Нещодавно цілком несподівано з´ясувалося, що за цією адресою вже добрих двадцять років стоїть приватна садиба. Терміново вирішено було присвоїти іншу адресу армійській п´ятиповерхівці — Кропивницького, 2а. Але на цій вулиці знайшовся будинок і під таким номером. Очевидно, поки жильці заселять цей "будинок-привид", він уже матиме приставку "б" або ще якусь іншу (спасибі українському алфавіту за 33 букви).

Але майбутні новосели цим переставлянням букв переймаються найменше. Вони гризуться тим, що минуло вже більше року, відколи будинок прийнятий в експлуатацію, а жити в ньому неможливо. Звичайно, їхнє око тішать новенькі броньовані двері на вході до помешкань. Але переступивши поріг, не можна стриматися від розпачу. На кухні — китайський котел опалення і не підключені до нього чавунні батареї, які можна відразу здавати у брухт. В туалеті немає не тільки унітаза, але й міжкімнатних дверей.

На зустрічах із забудовником та представником Міністерства оборони жильцям будинку пояснили, що виготовляти міжкімнатні двері, встановлювати радіатори опалення, дерев´яну підлогу доведеться власним коштом. "Чому ми повинні витрачати власні гроші на закупівлю будівельних матеріалів, якщо на все це виділені відповідні державні кошти? Може, їх використали не за призначенням?", — запитують горе-новосели.

Корупція чи недбальство?

На початку цього року мешканці армійських новобудов не витримали і написали листа Верховному головнокомандувачу, Президенту України Віктору Ющенку, міністру оборони Юрію Єханурову. "Надішліть комісію КРУ та розберіться з корупцією, куди зникають державні кошти, які призначені на будівництво житла для військових", — вимагають автори листа.

Із Секретаріату Президента лист скаржників було направлено для реагування до Івано-Франківської облдержадміністрації. 17 січня цього року завідувач сектору з питань діяльності правоохоронних органів та оборонної роботи апарату ОДА Валерій Іваненко в Івано-Франківській КЕЧ провів робочу нараду, на яку були запрошені представники замовника і забудовника, представники Івано-Франківського гарнізону, міськвиконкому, військовослужбовці, які отримали ордери у горезвісних будинках. На нараді було визначено кінцевий термін усунення недоліків та недоробок — до 30 березня цього року. Про ситуацію з армійськими новобудовами поінформовано військову прокуратуру.

Минулого тижня, щоб розібратися у справі, до Івано-Франківська приїхав офіцер військового контрольно-ревізійного управління, який у середу, 27 лютого, доповів про результати роботи міністру оборони Юрію Єханурову.

Найдивніше, що дотепер навіть відповідальним працівникам облдержадміністрації невідомо, скільки коштів було виділено Міністерством оборони на будівництво та облаштування новобудов (панельна коробка будинку на вулиці Липовій у Тисмениці стояла довгобудом добрих десять років і потребувала тільки завершальних будівельно-монтажних робіт).

Умови угоди між Міноборони та приватною фірмою не розголошуються з посиланням на комерційну таємницю. Можливо, таємниця розкриється завдяки втручанню КРУ та прокуратури?



ДОВІДКА:

Новобудови з квартирами для військовослужбовців у Тисмениці та Івано-Франківську було прийнято в експлуатацію всупереч урядовій постанові від 22 вересня 2004 р. (N 1243) "Про Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об´єктів". Ось вимоги цього документу, які були порушені.

"…Житлові будинки, в яких квартири побудовані за кошти державного бюджету, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів для соціально незахищених верств населення (інваліди, учасники Великої Вітчизняної війни, багатодітні сім´ї, громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, тощо), приймаються в експлуатацію за умови виконання опоряджувальних робіт в повному обсязі.

…Підписаний і затверджений акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об´єкта є підставою для укладення договорів про постачання на цей об´єкт необхідних для його функціонування ресурсів води, газу, тепла та електроенергії і включення даних про цей об´єкт до державної статистичної звітності".



За матеріалами: газети "Галицький Кореспондент"
old_editor, 09.03.2008 20:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини