Перед громадами, які мають угоди про співпрацю з поліськими містами, постає питання щодо перегляду умов співпраці – журналіст

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Закон про Інститут національної пам'яті, схвалений недавно сеймом Польщі світовою спільнотою сприймається неоднозначно. Надія на те, що нині польським президентом стала людина, в родині якого «просліджується» участь в рядах Української повстанської армії, не виправдалася – Анджей Дуда своїм підписом ввів закон в дію. Чим поставив під сумніви світле майбутнє відносини з багатьма країнами – Україною в першу чергу. Закон покликаний нівелювати напрацювання між двома країнами в багатьох сферах: дипломатичному, військовому, культурному, соціальному…

Головним питання, яке виникає в першу чергу, є те, чому, випещена на грошах Євросоюзу Польща, наважилася на крок, який можна вважати «розхитуванням» устоїв того ж таки Євросоюзу. Історія Польщі споконвіків тісно переплелася з історією Німеччини, Чехії, Австрії, Туреччини, Росії – шукати «винних» можна де завгодно. Таким чином, в будь-який момент цей закон може дестабілізувати міжнародні відносини як із згаданими державами так і США та Ізраїлем.

Закон (польський) про Інститут національної пам'яті нині ставить під сумнів продовження співпраці між українськими та польськими містами-побратимами. Ці стосунки закладалися на протязі двох десятків років – нині може статися так, що вони будуть заведені в тупик.

Нині перед кожною українською територіальною громадою, яка має попередньо підписану угоду про співпрацю з тим чи іншим польським містом, постає питання щодо перегляду умов подальшої співпраці. Сумнівно, що знайдуться такі, котрим байдуже до того, що «закон про інститут національної пам’яті» наносить ниций удар по національній свідомості українців».

Леся, 11.02.2018 13:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини