Єжов критикував євромайдан. Завербували його під час роботи у США - InformNapalm

Волонтерам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm стало відомо, що перекладач прем’єра Володимира Гройсмана Станіслав Єжов, якого підозрюють у шпигунстві на користь Росії, був завербований спецслужбами РФ під час роботи радником Посольства України у Вашингтоні в той час, коли Надзвичайним і повноважним послом України у США був Олександр Моцик.

Станіслав Єжов — професійний дипломат. Здобув ступінь магістра в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка у 1999 році. До посади радника у Посольстві України у США Єжов працював у МЗС та служив у дипмісії в Словенії.

Служба Єжова у Посольстві України у Вашингтоні припала на найтяжчі два роки для України — 2013 і 2014. Саме під час Євромайдану і особливо після захоплення Росією Криму та початку війни на Донбасі Україна потребувала найбільшої підтримки з боку іноземних держав, в першу чергу Сполучених Штатів. В ті важкі дні дипломати мусили працювати 24/7, щоб доводити факти агресії, заручатися підтримкою союзників і домовлятися про фінансову допомогу. Казна була спустошена Януковичем і його оточенням, армія була катастрофічно недофінансована і недоукомплектована, на фронті не вистачало найнеобхіднішого: бронежилетів, кевларових касок, оптичних прицілів, військової уніформи, а також медичних засобів, особливо кровоспинних препаратів.

Як повідомляє джерело InformNapalm:

«Саме в цей час Єжов, зустрічаючись у неформальній обстановці з представниками американського істеблішменту замість того, щоб відстоювати інтереси України, займався розповсюдженням російських міфів: про поділ на захід і схід, про громадянську війну в Україні, про націоналістів-радикалів, які раптом вирішили знести режим Януковича і так далі. У тепличних комфортних умовах за вечерями з лососем Єжов впевнено розповідав ці байки американцям. І більшість вірила — бо як не повірити офіційному представнику Посольства України у США?!»

Свою позицію щодо нової влади Єжов особливо не приховував, і навряд чи про неї могли не знати інші працівники Посольства і тим більше працівники спецслужб. Чому вони не перевірили Єжова на предмет можливих зв’язків з росіянами — велике питання. Можливо просто не хотіли зайвий раз себе обтяжувати, а можливо це був і свідомий саботаж.

Єжов не тільки відкрито озвучував свою позицію, але й робив відповідні дописи у соцмережах. Так, наприклад, Вадим Лабас, керівник аналітичного відділу ГО «Оберіг», опублікував серію скріншотів з дописів та фотографій з соціального профілю Єжова, якими він ділився під час Євромайдану:

Після свого повернення до України Єжов деякий час працює в Адміністрації Президента, але вже скоро переходить працювати з Гройсманом, який на той момент був спікером Верховної Ради України. Там він обіймає посаду консультанту Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків апарату ВР. Після того, як Гройсмана призначають прем’єр-міністром, Єжов переходить до апарату Кабміну разом з ним. Там він спокійно працює аж до 20 грудня 2017 року, коли й був заарештований СБУ за підозрою у шпигунстві на користь Генерального розвідувального управління ЗС РФ.

«Виходить, що аж донедавна ніщо не викликало підозри: ані дописи Єжова у російських соцмережах, ані його поведінка і висловлювання під час перебування у США у складі дипмісії. Одним словом, ніщо не видавало “Штірліца”. І він без жодних проблем пройшов перевірку у відповідності до закону “Про очищення влади” у травні 2016 року. Тобто до Єжова з боку органів не було жодних претензій. Таким чином, Єжов весь час спокійно працював на ворога під час війни. Ходив на зустрічі на вищому рівні. Зустрічався з Байденом, Джонсоном, Мей, Волкером та іншими. І лобіював проросійські візії подій в Україні», - сказано у повідомленні.

Жодна країна не може повністю захистити себе від шпигунів, особливо під час війни. Розумні та хитрі невловимі зрадники завжди можуть заподіяти шкоду державі. Проте є певні посади і професії, де апріорі існує більший ризик активної діяльності таких шпигунів: у військових штабах, органах безпеки та розвідки, на підприємствах ВПК, у апаратах вищих органів влади і, звичайно, серед дипломатів.

«Єжов був у зоні ризику, він міг мати доступ до засекреченої інформації і він виділявся своїми проросійськими висловлюваннями. Як він так довго лишався не поміченим? Що це — некомпетентність органів безпеки чи свідоме підігрування ворогу? І скільки в нас ще таких “єжових”? Держслужбовці з відверто антиукраїнськими поглядами масово проходять перевірки і продовжують спокійно працювати далі — от тільки працюють вони на іншу державу, хоч і за кошт українських платників податків. Безкарність породжує нові злочини, а маленька зрада веде до великої», - сказано у повідомленні InformNapalm.

 

Леся, 22.12.2017 10:10



Вибір редакції

Найпопулярніші новини