СБУ викрила механізм «накручування» голосів при реєстрації фейкових петицій

Співробітники Служби безпеки України викрили механізм штучного «накручування» голосів при поданні петиції про імпічмент Президента України на сайті виконавчого комітету міської ради Івано-Франківська, повідомляє прес-служба обласного СБУ.

Оперативники СБ України встановили, що фейкова петиція на сайті Івано-Франківського міськвиконкому була зареєстрована через ІР-адресу однієї з країн Центральної Азії. Звернення з псевдовимогами було підписано громадянином України, який підозрюється у сепаратизмі, і на той момент вже перебував під вартою.

Співробітники спецслужби зафіксували, що для створення ІР-адреси було створено електронну пошту, зареєстровану з використанням серверного обладнання, розташованого на тимчасово окупованій території Луганської області.

На момент, коли петицією підписало понад сімсот облікових записів, правоохоронці встановили, що лише шість з них були реальними користувачами мережі Інтернет, а решта мають явні ознаки «ботів».
Служба безпеки України закликає громадян та представників засобів масової інформації не піддаватись на провокації, та не забувати, що країна-агресор не полишає спроб дестабілізувати Україну зсередини.

"Питання імпічменту Президента не належить до повноважень міських рад. Мета широкого розголосу такої інформації спрямована виключно на штучне розхитування ситуації в середині країни. СБУ просить ретельно перевіряти джерела походження інформації та не грати на руку агресору", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, в Івано-Франківську була зареєстрована петиція із закликом до депутатів міської ради звернутися до ВР із проханням прийняти необхідні закони, аби в Україні можна було запустити процедуру імпічменту президенту. Буквально за день вона зібрала рекордну кількість підписів.

Ще  раніше в Івано-Франківську уже була зареєстрована подібна петиція, в якій її автор вимагав добиватися оголошення імпічменту президенту. Більше того, ця петиція навіть зібрала необхідну кількість голосів для її розгляду.

Депутат міської ради Володимир Олійник відзначав, що депутати мали би прийняти таке звернення до ВР, і фракція «Укропу» буде домагатися, аби петицію все ж розглянули на засідання міської ради. Проте секретар міської ради Оксана Савчук заявила, що розгляд такого роду петиції не є у компетенції міської ради. У свою чергу Олійник додав, що «Свобода» грає на публіку, критикуючи владу, хоча насправді не готова проти неї виступати.

В свою чергу нардеп Дмитро Тимчук відзначив, що саме у Росії підтримують тему імпічменту президенту і для реєстраціє петицій використовують підконтрольних активістів.

Леся, 25.11.2017 11:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини