В рамках днів українсько-польського добросусідства активісти упорядкували кладовища та церкви

З 21 по 28 серпня у селі Корчмин Люблінського повіту вже традиційно відбувались українсько-польські дні добросусідства, в яких приймали активну участь активісти Національного Корпусу.

Міським Виконавчим Комітетом Івано-Франківська була сформована делегація від міста, куди увійшли представники місцевої влади, активісти Національного Корпусу, Всеукраїнської скаутської організації «ПЛАСТ», Української Добровольчої Армії, а також ПНУ ім. Василя Стефаника.

Як наголошують представники місцевої влади, зокрема міський голова Руслан Марцінків, такі виїзди тепер відбуватимуться щорічно і Івано-Франківськ, як місто, котре має безліч міст-побратимів активно долучатиметься до подібних заходів. Цьогоріч активісти впорядковували українське кладовище у селі Корчмин і ознайомились з трагічною історією його мешканців, які у 1947 р. були силоміць переселені з цього регіону вглиб Польщі.

Ініціаторами днів добросусідства з польської сторони кордону були представники влади Люблінського повіту, влада села, а також український греко-католицький священик і голова організації «Фундація духовної культури пограниччя» отець Стефан Батрух.

Три дні активісти займались упорядкуванням українського кладовища, а також української церкви, яка залишилась на польській території після повоєнного переділу кордонів. Далі активісти відвідали місто-побратим Івано-Франківська Люблін і українську греко-католицьку церкву, де мали можливість побачити унікальні ікони, історія яких тягнеться з XVII століття і які були вивезені з українських церков, що після сталінського поділу кордонів залишились на польській стороні і без належної опіки української держави фактично прийшли в занепад.

За словами отця Стефана, ікони, які нам випала можливість побачити, не єдиний екземпляр української культурної спадщини – є також безліч інших, які вимагають реставрації, на яку, як завжди, бракне необхідних коштів від держави, котра фактично забула за своїх громадян за кордоном. Щодо Корчминської Греко-Католицької Церкви Богоявлення, то вона була заснована ще у 1658 році, але в ході реставрації було знайдено позначку «1570», що вказало на справжню дату початку будівництва. Таким чином Корчминська церква здобула почесне звання найстарішої дерев’яної святині.

28 серпня в корчминській греко-католицькій церкві відбулась зустріч українців і поляків, які потрапили під операцію насильного переселення, котра закінчилась богослужінням українською і польською мовами. Далі група перейшла українсько - польський кордон у селі Корчмин, який було відкрито в рамках днів добросусідства.

На українській стороні відбулось ще одне богослужіння, а також тематичні заходи, присвячені трагічним подіям, які спіткали обидва народи, зокрема активісти Національного Корпусу мали можливість побачити виступ українського ансамблю «Світанок».

Представники української і польської сторони, виступаючи, відзначили, що нове покоління українців і поляків не повинно жити історією, а шукати шляхи до порозуміння, адже постійне роздпряпування старих ран повертає нас обличчям до минулого і відповідно спиною до майбутнього.

Владислав Ковальчук

 

Леся, 04.09.2017 19:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини