Україна в Гаазі не піднімає питання окупації Росією частини території Донбасу та Криму

Впродовж трьох років війни українців запевняли, що російського агресора буде покарано через міжнародні трибунали та силу міжнародних договорів. Слово "Гаага" набуло для українців сакрального значення. Після трьох років війни та пролитої крові нарешті триває розгляд позову України проти РФ у Міжнародному суді ООН. Але зміст позову та виступ делегата вітчизняного МЗС виявилися тотальним розчаруванням, заявляють у «Національному корпусі».

«Передусім, питання окупації Росією, як суб'єктом конфлікту та агресором, частини території Донбасу та анексії Криму взагалі не були піднятими. Вустами української представниці Олени Зеркаль лунали звинувачення в бік РФ про "пособництво і спонсорство тероризму на Донбасі" і "расову дискримінацію" татар у в окупованому Криму», - відзначають у «Національному корпусі».

Замість вимоги визнання війни на Донбасі з єдиним суб'єктом - Росією, замість вимоги деокупації Донбасу та Криму, замість вимоги виплати репарацій та повернення Україні вкрадених культурних пам'яток і вивезених промислових потужностей - Україна звертається із вимогою "домогтися від Росії негайно припинити матеріальну й іншу підтримку "груп, що вдавалися до актів тероризму проти цивільних в Україні".

«Така компромісна позиція серед вищих ешелонів влади України ставить під загрозу суверенітет усієї держави. Шлях неоголошення Російської Федерації окупантом та розірвання дипломатичних взаємин був від самого початку стратегічно провальним. Тактично вигравши трохи часу, який, утім, українські високопосадовці не витратили на ефективні реформи та підвищення обороноздатності, Україна втратила всі можливості залишитися з честю як суб'єкт на міжнародній арені», - вважають в «Національному корпусі».

Леся, 09.03.2017 08:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини