Олександр Сич: «Держава не має красти в дітей задля збільшення видатків на зміцнення власного репресивного апарату»

На переконання народного депутата України, першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Сича, система професійно-технічної освіти в Україні вимагає комплексної стратегії порятунку галузі. Про це він заявив 12 лютого 2014 року під час виїзного засідання Комітету, що відбулося на базі київського Міжрегіонального вищого професійного училища зв’язку.

Ключовим питанням засідання став аналіз практики застосування Міністерством освіти і науки України, Міністерством фінансів України, регіональними органами виконавчої влади Закону України «Про професійно-технічну освіту» в частині фінансового забезпечення професійно-технічних навчальних закладів і установ професійно-технічної освіти.

Як відзначив у своєму виступі Олександр Сич, безпосередню відповідальність за нинішню катастрофічну ситуацію в галузі несе діюча влада, яка фактично самоусунулася від життєзабезпечення галузі. Це, зокрема, обумовлено рішенням, яке приймалося в 2011 році Кабінетом Міністрів одноосібно, коли фінансування закладів професійно-технічної освіти «повісили» на місцеві бюджети, виснажені поборами і нездатними нести такий тягар

«До чого це призвело можна судити на прикладі рідної мені Івано-Франківщині – за 3 роки кількість навчальних закладів професійно-технічної освіти в області зменшилася на 8%! При цьому, за ці ж три роки не було виділено жодної копійки на капітальне будівництво, ремонт приміщень, придбання техніки й обладнання (у тому числі, комп’ютерів). Більше того, впродовж 2011-2012 рр. недофінансування цих закладів склало близько 12% щороку, а в 2013 році – вони недоотримали 40% коштів, передбачених у бюджеті! Не дивно, що у підсумку кількість випускників, працевлаштованих за професією за ці роки, зменшилася на третину – з 4,2 до 3 тисяч осіб!», – наголосив Олександр Сич.

За словами депутата, в окремих областях ситуація ще гірша. Аналогічною є й ситуація із закладами, якими безпосередньо опікується Міносвіти. «Фінансування капітальних видатків заморожене – хоча понад 90% матеріально-технічної бази потребує оновлення! Впродовж 2011-2013 років не здійснювалося фінансування навіть Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти», – зауважив він.

«Ідея «багатоканального фінансування» жодним чином не має підміняти реальну відповідальність держави за фінансування капітальних видатків, обладнання і видання методичної літератури – ідеться про справу національного значення! І найголовніше – держава не має красти в дітей задля збільшення видатків на зміцнення власного репресивного апарату!», – резюмував депутат.

Олександр Сич підкреслив, що за всіма фактами  недофінансувань і зловживань із використанням бюджетних коштів професійно-технічної освіти, а також затримок оплати з боку Держказначейства мають бути проведені ретельні розслідування, а винні – притягнені до відповідальності.

Окрім того, на думку свободівця, якщо держава прагне залучати роботодавців до участі у фінансовій та матеріально-технічній підтримці професійно-технічних навчальних закладів, то це не можна робити без жодних гарантій врахування їх інтересу, в тому числі щодо забезпечення якості та кількості їхнього замовлення. 

«Вихід з проблеми не в адмініструванні,  не в закріпаченні, а в заохоченні – роботодавця слід залучати на партнерських засадах, як рівного» – підкреслив Олександр Сич. 

Леся, 13.02.2014 10:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини