Олександр Сич: «За неправомірну забудову скверу в мікрорайоні Пасічна прокуратура пропонує карати дисциплінарною відповідальністю»

Констатуючи неправомірність рішення суду щодо забудови ТзОВ «Гільдія» скверу в
м-ні Пасічна у м. Івано-Франківську, обласна прокуратура натомість вимагає притягти до дисциплінарної відповідальності бюрократа з міськвиконкому. Про це заявив народний депутат України Олександр Сич, коментуючи відповідь прокуратури на його звернення щодо захисту спільних інтересів мешканців будинків № 126, 128, 130 по вул. Галицькій.

У депутатському зверненні Олександр Сич вимагав, зокрема, з’ясувати законність надання в оренду Івано-Франківською міською радою земельної ділянки в мікрорайоні Пасічна ТзОВ «Гільдія», внаслідок чого в обласному центрі виник гучний будівельний скандал. В його основі – протидія мешканцями будинків № 126,128,130 по вул. Галицькій забудові єдиного тамтешнього скверу.

«Установлено, що 31.08.2012 р. рішенням господарського суду в Івано-Франківській області задоволено позов ТзОВ «Гільдія» до Івано-Франківської міської ради та зобов’язано Івано-Франківську міську раду укласти з ТзОВ «Гільдія» додаткові угоди до договорів оренди земельних ділянок площами 0,7130 га та 0,3047 га, що знаходяться на вул. Галицькій (поруч будинків №128-130) у м. Івано-Франківську. Вказане рішення суду суперечить нормам ст. 116 Земельного кодексу України та ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування», згідно яких виключно а засіданнях сільських, селищних та міських рад вирішуються питання щодо регулювання земельних відносин», – йдеться у відповіді на депутатське звернення.

«У відповіді на моє звернення Івано-Франківська обласна прокуратура констатує, що рішення суду, яким завдано громаді суттєвої шкоди, суперечить вимогам чинного законодавства. Більш того, за результатами проведеної прокуратурою перевірки було встановлено факт зумисного затягування посадовими особами міськвиконкому, зосібна начальником юридичного відділу термінів його апеляційного оскарження. Саме бюрократа-саботажника прокуратура у підсумку й пропонує притягти до відповідальності. Виключно дисциплінарної! З огляду на практику українських реалій такій гуманності обласної прокуратури можна було б хіба поаплодувати. Але є одне але… З одного боку, саботаж, який завдав істотної шкоди інтересам громади «тягне» на значно більшу (принаймні, не дисциплінарну) відповідальність. З іншого – схоже, що і цього разу, як приперли зловмисників до стіни, вони знайшли собі «крайнього» (не дуже віриться, що начальник юрвідділу діяв на власний страх і ризик)», – прокоментував Олександр Сич.

Зауважимо, що за результатами ініційованої прокуратурою перевірки встановлено, що Івано-Франківській міській раді було достеменно відомо про вище прийняте рішення суду. Незважаючи на це, начальником юридичного відділу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради заходи до оскарження не вживались та не було повідомлено органи прокуратури в порядку моніторингу судових рішень, що призвело до порушення термінів на оскарження рішення суду в апеляційному порядку. У підсумку за неналежне виконання своїх посадових обов’язків прокуратура внесла подання Віктору Анушкевичусу про притягнення чиновника до дисциплінарної відповідальності.

Втім, як повідомив на завершення Олександр Сич, такого безпрецедентного порушення прав місцевої громади можна було взагалі уникнути. Для цього прокуратурі слід було б відійти від політично вмотивованої практики власної діяльності, зорієнтованої на обслуговування й убезпечення функціонування режиму, та більш прискіпливо ставитися до аналізу повсякденних, господарських рішень органів влади й захисту законних прав та інтересів громадян у зв’язку з цим.

Леся, 10.02.2014 08:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини