Карітас вчив волонетрів проводити превентивні заходи з протидії торгівлі людьми

Щороку десятки тисяч українців у цілому світі стають предметом торгівлі: їх обдурюють, продають і в більшості випадків, схиляють до життя і праці в рабських умовах, змушують займатися наданням послуг сексуального характеру, працювати на підпільних  виробництвах, у будівельній галузі. Зупинити цей процес можна лише з допомогою активної просвітницької роботи серед молоді, переконані у Карітасі.

Працівники Івано-Франківського Карітасу нещодавно провели  5 превентивних заходів для волонтерів Рожнятівського, Гроденківського, Надвірнянського, Косівського районних центрів соціальних служб для дітей та молоді та Івано-Франківського міського ЦСССДМ в рамках  проекту  «Автопробіг «Скажи STOP торгівлі людьми». Метою проекту є активне залучення молоді до  інформаційної  роботи  з попередження  злочинів торгівлі людьми.

"Щоб не стати жертвою торгівлі людьми, передовсім важливо знати причини, які призводять до виникнення цього злочину проти людини, а також вміти використовувати заходи безпеки, для запобігання поширення цього явища в суспільстві", -- наголошував у спілкуванні з волонтерами Микола Фурик, керівник проекту.

Програма превентивних заходів  передбачала  ознайомлення волонтерів з законодавством, яке спрямоване на запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності переслідування осіб, які вчиняють цей злочин або сприяють його вчиненню, а також на захист прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми та надання їм допомоги. Волонтерам розповіли  реальні життєві ситуації, що можуть привести до потрапляння в рабство, а також про заходи безпеки під час виїзду за кордон з метою  навчання, відпочинку, знайомств, працевлаштування. Завдяки історіям постраждалих Оксани, Марини і Олега та  перегляду  фільму MTV EXIT "Життя на продаж" глядачі побачили жахливі реалії торгівлі людьми, а молодь отримала інформацію про те, як уберегти себе у процесі пошуку роботи та під час подорожі.

Обговорюючи фільм, молодь конкретизувала можливі  шляхи до  подолання  проблеми  торгівлі людьми в їхньому регіоні. В свою чергу тренери, які  пройшли спеціальне навчання під час Молодіжного форуму у Києві  18-22 листопада 2013 року , запропонували багато  креативних ідеї щодо можливостей проведення інформаційних заходів під час автопробігу, які в рамках проекту  будуть проведені у   районних центрах із завершальним етапом в  Івано-Франківську у лютому 2014 року.

Здобуті в ході тренінгу знання волонтери закріпили під час брейн-рингу, квесту, настільної гри «Галопом по Європах». Сповнені нових ідей, учасники  заходів  готують  домашнє завдання: сценарій превентивного заходу у своєму районі за участю учнівської та студентської молоді з демонстрацією фільму MTV EXIT "Життя на продаж".

Превентивні заходи для 71 волонтера організовано спільними зусиллями Івано-Франківського ОЦСССДМ та БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» в рамках міні –гранту «Автопробіг «Скажи СТОП торгівлі людьми», що виконується в рамках проекту «Залучення молоді до запобігання торгівлі людьми в Україні» що реалізується «Українським фондом «Благополуччя дітей» у партнерстві з MTV EXIT за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та в рамках проекту "Розвиток мережі консультативних центрів для протидії торгівлі людьми і допомоги потерпілим від торгівлі людьми", що фінансується МБФ "Карітас України".

 

Леся, 29.01.2014 12:33



Вибір редакції

Найпопулярніші новини