Карітас подарував дітям літо в Карпатах

Надворі спекотне літо – пора  канікул,  відпусток, різноманітних забав, подорожей та оздоровлення. Особливої уваги  та допомоги у влаштуванні  літнього відпочинку  потребують діти та молодь, які опинились в складних життєвих ситуаціях і через матеріальні проблеми батьків не мають змоги відпочивати. Руку допомоги для цих дітей, завдяки благодійникам з Німеччини, Австрії та парафіян Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, простягає Івано-Франківський Карітас, який уже восьмий рік поспіль організовує  літнє оздоровлення  в  Карпатах.

І цього року серед мальовничих гір — у селі  Заріччя Надвірнянського району 107  дітей разом із батьками  відпочили  в літньому  оздоровчому таборі на базі реколекційного центру Місійного товариства св. ап. Андрія УГКЦ. Впродовж червня 2013 року тривали 4 таборових зміни, в яких під супроводом 10 працівників Карітасу та 9 волонтерів оздоровлялись діти позбавлені  батьківської опіки; з кризових та малозабезпечених родин; з багатодітних сімей; діти та молодь з вадами розумового розвитку; діти трудових мігрантів; ВІЛ -інфіковані діти та 4 їх батьків; батьки дітей з сімей, що опинились в складних життєвих ситуаціях.

Особливістю цьогорічного оздоровлення дітей те, що до них приєдналися батьки, які також потребують соціально — психологічної  допомоги  та  підтримки у налагодженні контактів з дітьми, самореалізації  та протистояння життєвим труднощам.  Діти та молодь розвивали та збагачували свій внутрішній світ, примножували духовні цінності завдяки отцю Мирославу Ханенку — духівнику реколекційного центру. Щоденна Свята Літургія, Сповідь, Причастя, індивідуальні  духовні бесіди, спільна вечірня молитва у дружньому колі створювала незабутню атмосферу позитиву та радості.

Зміцнити здоровий дух допомагала щоденна ранкова гімнастика, екскурсії, відпочинок біля річки та веселі спортивні естафети. Щодня для дітей проводили тернінгові заняття, вони мали можливість поспілкуватися з психологом. А проведений турнір з футболу вкотре довів, що хлопці та дівчата дуже полюбляють цей вид спорту. Кожного вечора біля ватри лунали українські пісні і танці.

Захарчук Володимир із Бурштина, який вперше став учасником програми соціально- психологічної допомоги  Карітасу на початку  цього року, із захопленням розповідає: «Я вперше на такому чудовому відпочинку. У мене зявилось  багато нових друзів і я обов’язково хочу повернутися сюди у наступному році».

«Ми сім’я Мельників: Уляна, Владислав і Ростислав - дуже раді, що побували в цьому таборі, в мальовничому селі Заріччя. За ці короткі чотири дні в нас було маса приємних вражень та позитивних емоцій. Мені особисто дуже подобається, що тут відбуваються Святі Літургії,  а мої синочки в захопленні від конкурсів, ігор на природі, за що окрема подяка організаторам цього відпочинку. Велике Вам спасибі! » - розповідає мама  Мельник Уляна.

Веселе таборове літо для підопічних Карітасу завершилося. Різниця у віці, соціальному статусі, захворюваннях — це черговий виклик для команди соціальних працівників, психологів та педагогів БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” з яким  вони успішно справились. Завдяки їхній роботі усі діти  поїхали додому самостійнішими, дорослішими. Кожен учасник табору  знайшов нових друзів, отримав можливість  займатися цікавими справами,  реалізувати свої здібності, зміцнитися як  особистості і заявити про себе іншим.  За короткий час всі здружилися, відчули себе почутими, потрібними  членами однієї великої родини, а це – найважливіший результат нашої роботи. 

Цього результату допомогли досягти благодійники: Карітас Єпархії Трір (Німеччина), благодійна фундація “Вельхаус” Єпархії Грац (Австрія)  та вірні УГКЦ, які складали свої пожертви   під час акції “Різдвяна свічка — 2013”. Від імені   учасників  літнього оздоровлення велика і щира подяка  усім!

 

Леся, 09.08.2013 09:02



Вибір редакції

Найпопулярніші новини