Карітас провів правовий турнір та конкурс соціальної реклами для школярів

У благодійному фонді "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" завершився масштабний проект "Кожна дитина має право на піклування батьків, громади і держави", спрямований на підвищення правової обізнаності дітей та молоді. Заключним етапом проекту стала правова вікторина та конкурс соціальної реклами для франківських підлітків, який відбувся 22 листопада.

З правової точки зору, дитина віком до 18 років виступає самостійним суб’єктом права. На неї поширюється весь комплекс громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав людини. Тому забезпечення прав дітей та їх правовий захист безумовно є основним завданням сучасності, адже  від обізнаності підростаючого покоління у їхніх правах потенційно залежить майбутнє кожної людини і людства в цілому.

Проект "Кожна дитина має право на піклування батьків, громади і держави", який реалізується БФ"Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" спільно з службою у справах дітей Івано-Франківської міськради.

 "Метою нашого  проекту є підвищення правової компетентності дітей та підлітків, які займаються в міських центрах дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання. Підвищити свою правову обізнаність у рамках проекту мають змогу понад 125 франківських підлітків", - повідомила Леся Дорош, координатор проекту.

Завданням правового турнінру для дітей "Захисти свої права" була не перевірка  знань із основ правознавства, а вміння на практиці знайти вихід зі складної ситуації. Дітям моделювали різноманітні життєві ситуації, у яких опиняються їхні однолітки і пропонували знайти розв’язання кожної проблеми. Це допомогло дітям закріпити навички використання чинних норм україснського законодавства для захисту своїх прав. Діти поділилися на 5 команд і разом вчилися розв’язувати складні проблемні завдання правового спрямування, подавати рішення в переконливій формі і захищати їх у дискусії.

Темою конкурсу соціальної реклами обрали «Перебування дітей до 16 років в нічний час в закладах дозвілля без супроводу дорослих». У травні  2013 року Верховною Радою України змінено порядок перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час. Діти віком до 16 років з 22.00 до 6.00 можуть перебувати в них лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

Леся Дорош наголошує, що конкурс соціальної реклами мав на меті привернути увагу громадськості міста щодо обмежень перебування дітей віком до 16 років після 22 год. у закладах, в яких провадиться діяльність у сфері розваг. Ознайомившись з завданням, діти намалювали кількадесят плакатів, головним повідомленням яких є висновок - вночі дітям краще сидіти вдома.

За результатами правового квесту,  турніру та конкурсу соціальної реклами перше місце виборола команда підліткового клубу «Юність».

Проект реалізується за підтримки фундації „Люди в потребі” м. Трір (Німеччина)

 

Леся, 29.11.2013 11:14



Вибір редакції

Найпопулярніші новини