В Яремче урочисто відкрито пам’ятник воїнам-афганцям

Пам’ятник яремчанцям, які загинули на страшній афганській війні, урочисто відкрили 24 листопада у курортній Яремче.

Як відомо, участь у бойових діях на території Демократичної Республіки Афганістан загалом взяли понад 3 тисячі прикарпатців. 84 з них так і не повернулися з полів тієї далекої війни. Серед них – троє вихідців з Яремчанщини: Василь Романчукевич, Олексій Виксюк та Микола Кулик. Саме їх імена викарбувані сьогодні на скорботному граніті пам’ятника.

 «Сьогодні, у день відкриття пам’ятника Прикарпатцям, загиблим під час бойових подій в республіці Афганістан, - зазначив у своїй промові голова Івано-Франківської ОДА Василь Чуднов, -  ми вшановуємо пам’ять про наших земляків, котрі не повернулися з тієї війни, пам’ять про українців, котрі воювали на чужій землі. Протягом довгих років чекали батьки своїх синів, дружини – чоловіків, діти – батьків з надією, що вони повернуться після війни до рідних домівок живими та здоровими. Але не для всіх ця надія справдилась. Близько 3 тисяч  прикарпатців  пройшли через горнило кривавої бійні в Афганістані, 83 з них втратили найдорожче - своє життя, троє з них були жителями Яремчі.  Донині дають про себе знати рани, контузії і хвороби, отримані багато років тому. Ризикуючи життям, ви з честю виконали військову присягу, ви зберегли своє бойове братерство, ви і сьогодні передаєте той багатий досвід молодому поповненню Збройних сил України, ви завжди будете прикладом беззаперечного виконання свого громадянського обов’язку для майбутніх поколінь захисників Вітчизни. Зичу Вам незламної волі, мирного неба, родинного затишку, щастя вам і вашим сім’ям. А головне – міцного здоров’я».

Очільник обласної державної адміністрації запевнив, що влада Прикарпаття зробить все від неї залежне, щоби пам'ять про тих, хто не повернувся з афганської війни, була належним чином пошанована. Зокрема, пообіцяв всебічне сприяння у спорудженні ще п’яти пам’ятників воїнам-афганцям у районах області. Наразі на Прикарпатті вже відкрито дев’ять таких пам’ятників і вісімнадцять меморіальних дощок.

«Що стосується живих, - додав голова Івано-Франківської ОДА, спілкуючись з журналістами, - звичайно, що прикарпатська влада буде робити все, щоб зробити їх життя якнайбільш достойним, комфортним, у тому числі що стосується забезпечення житлом. В область прийшло вже 2 мільйона гривень – перші вісім квартир наступного року будемо виділяти для наших афганців. Звичайно, що це дуже мало, бо ще сотні людей стоять у чергах. Тому будемо вишукувати можливості, щоб забезпечити людей житлом, щоб їм було комфортно і життя їх було достойним».

«Це буде в пам’яті до днів останніх. Такі речі ніхто не забуває», - поділився думками, що відчувають колишні афганці сьогодні, голова обласної організації УСВА Юрій Купчій. З його слів, навіть сьогодні, через чверть століття після афганської війни, вона не відпускає своїх колишніх солдатів. «Є такі, що до сьогодні не можуть себе знайти, - говорить афганець, - для цього має бути і державна підтримка і в міру сил наша громадська організація: проводимо заходи, зустрічаємося. На жаль, не завжди є можливість охопити, але в силу своїх можливостей ми працюємо. Державна підтримка є в тому плані, що є підписаний Указ Президента до 25 річниці виводу військ з Афганістану і там є ряд соціальних програм, заходів… Там є заходи по медицині, по житлу, пенсії збільшити суттєво».

Чи не найзворушливішою подією церемонії стала промова матері одного з загиблих на тій далекій війні яремчанців – Кулик Олени Миколаївни. «Не знаю, що вам сказати – яка я вдячна за ваші труди, - зазначила жінка, звертаючись до бойових побратимів свого сина і усіх-усіх, хто долучився до відкриття пам’ятника, - і дай Боже, щоб ви не знали горя ніколи, щоби в нас війни ніколи не було в Україні».

Леся, 25.11.2013 10:31



Вибір редакції

Найпопулярніші новини