Прикарпатські ветерани Афганістану провели звітно-виборну конференцію

  Івано-Франківська обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) провела сьому звітно-виборну конференцію з початку своєї діяльності. Попередня така конференція відбувалася п’ять років тому.

Цього разу до Івано-Франківська прибули 60 депутатів з 17-ти первинних організацій УСВА Прикарпаття, а також керівники подібних організацій Тернопільської та Львівської областей. Участь у конференції афганців взяли також представники Івано-Франківської обласної державної адміністрації, керівники військового гарнізону, члени правління Громадської ради військовослужбовців. Традиційно проігнорували запрошення ветеранів керівники Івано-Франківської обласної ради, які не привітали ні військовослужбовців з їхнім професійним святом, і не відгукнулись на прохання взяти участь в конференції одного з найбільш чисельних громадських об’єднань області. А про те, що ці люди потребують до себе уваги з боку обласних функціонерів, свідчить той факт, що чи не кожен десятий ветеран афганської війни має статус інваліда, а за 24 роки після завершення тієї ганебної війни пішли з життя від фізичних і душевних ран понад 500 (!) афганців, причому в основному це чоловіки зрілого віку від 40 до 50 років.  Крім цього, в області мешкає 59 сімей загиблих солдатів та офіцерів.

  На початку роботи конференції взяв слово голова Івано-Франківської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Юрій Купчій. Він доповів, що за останні п’ять років афганці зробили значний крок уперед стосовно підняття авторитету первинних організацій УСВА. Про це красномовно свідчить той факт, що близько півсотні колишніх афганців були обрані депутатами селищних та районних рад. Чимало воїнів-інтернаціоналістів посіли керівні посади. Зокрема, мером міста Рожнятів обраний Василь Мацевко, головою Надвірнянської райадміністрації обрано Володимира Калічка, а головою Богородчанської райради - Михайла Головчука. Всі вони є ветеранами війни в Афганістані. Крім цього, четверо афганців очолили селищні ради області.

-          Одним з найважливіших питань за минулих п’ять років була і залишається проблема соціального захисту та лікування учасників бойових дій в республіці Афганістан та членів їхніх сімей, - наголосив Юрій Купчій. – Ми налагодили тісну співпрацю з керівниками обласної медицини. Багато допомагають нам лікарі і в районах. Однак є питання, які потрібно вирішити негайно. Наприклад, проведення воїнам-інтернаціоналістам обстеження МРТ. Сьогодні воно дуже дороге -  від півтори до двох тисяч гривень на особу. В питаннях організації протезування, купівлі ліків до нас постійно надходить чимало звернень. І практично всі вони були задоволені.

 Загалом за п’ять років за звітній період було надано фінансової допомоги учасникам війни в Афганістані на близько 80 тисяч гривень. Івано-Франківською обласною організацією УСВА ведеться постійна пошукова робота. За п’ять років зроблено понад 300 запитів у державні архіви Росії, Казахстану, України. Завдяки цьому вдалось надати статусу інваліда війни чималій кількості афганців. А три чоловіки отримали свої бойові нагороди «За мужність». Щороку організовуються пошукові експедиції до республіки Афганістан - з метою пошуку зниклого прикарпатця Ярослава Клюби, який і досі вважається зниклим безвісти.

Багато зроблено афганцями і стосовно увіковічнення пам’яті загиблих на цій війні. Зокрема, в Івано-Франківську встановлено пам’ятник загиблим воїнам-інтернаціоналістам та споруджено на їх честь каплицю Георгія Побідоносця. Також пам’ятники афганцям встановлені ще у двох районах області. Окрему подяку за сприяння у встановленні пам’ятника в Надвірній  висловили афганці голові Івано-Франківської ОДА Михайлу Вишиванюку. Адже лише після особистого втручання посадовця цю справу вдалося зрушити з мертвої точки. На більшості шкіл, де вчились воїни-афганці, встановлені меморіальні дошки. Важливим було вирішення квартирного питання. У 2012 році Держслужбою у справах інвалідів та ветеранів України було виділено шість квартир для воїнів-афганців. Однак через затримку грошей у Державному Казначействі інтернаціоналісти і досі не можуть заселитись у свої оселі.

Завершилась конференція переобранням голови обласної організації УСВА. І вже третій раз поспіль обласних афганців очолив Юрій Купчій.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа центр

Міністерства оборони України.

 

Леся, 10.12.2012 14:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини