Колишній голова Мінрегіонбуду Василь Куйбіда привіз у Франківськ фільм про свою маму, зв’язкову УПА

Сьогодні в школі №18 відбулася зустріч із відомим політиком (колишнім мером Львова, колишнім народним депутатом та екс-головою Мінрегіонбуду) та митцем, автором семи збірок поезій Василем Куйбідою.

Зустріч почалася із перегляду фільму про матір пана Василя Катерину Мандрик-Куйбіду, зв’язкову УПА та поетесу. Перед фільмом Василь Куйбіда відзначив, що його матір писала вірші, якими захоплювались відомі митці і літературознавці України. За його словами, на одній із  зустрічей відомий письменник і поет Дмитро Павличко відзначив, що Катерина Куйбіда писала краще, ніж Симоненко, Драч і Павличко.

Дійсно, літературознавці відзначають, що Катерина Куйбіда «...пише поезії, які за лексичним багатством, за музикою рядка, за вишуканою римою стоять нарівні з творами видатних шістдесятників» (Дмитро Павличко); «медитативна лірика поетеси може бути окрасою величезного і яскравого масиву української філософської поезії, поезії витонченої, мудрої, глибокої і гармонійної» (Людмила Скирда).

У презентованому фільмі показано багато цікавих фактів із життя Катерини Куйбіди. Її посестри по УПА, говорять про неї із захопленням – такої відважної дівчини, дівчини, яка переймається долею інших більше ніж своєю, рідко можна зустріти.

Правда, Катерина Куйбіда все ж була арештована. Її катували, били і навіть довели до інвалідності, проте вона не виказала своїх братів і сестер по УПА. Хоча, сама Катерина Куйбіда пригадує, що все ж одного разу сили її зрадили, і вона вирішила припинити свої муки, повісившись. Проте, каже пані Катерина, до неї прийшла Матір Божа, котра попросила прийняти свою долю і молитися Господові. Після цього, каже зв’язкова, у неї появилася надзвичайна віра, котра більше її ніколи не покидала.

Все ж Катерина Куйбіда була відправлена в заслання. Вона надзвичайно тужила за рідними землями, і всю свою тугу, та любов до рідного краю виливала у віршах.

Літературний талант передався і синові пані Катерини – Василеві Куйбіді, у його творчому доробку є уже сім збірок поезій. Його називають цікавим і неординарним митцем (Іван Андрусяк), твори якого сповнені патріотизму і любові до рідного народу.

Леся, 01.11.2013 13:47



Вибір редакції

Найпопулярніші новини