Олександр Сич: «Покращення» від Януковича сягло уже й Донецької області»

Фракція ВО «Свобода» у Верховній Раді України вимагає від Президента та Кабінету міністрів України до кінця 2013 року повністю погасити перед громадянами існуючу заборгованість із виплати заробітної плати, а також виплатити їм визначену законодавством компенсацію, обумовлену втратою частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати.

Відповідний депутатський запит з ініціативи народного депутата України Олександра Сича було подано до Президента України Віктора Януковича у п’ятницю під час пленарного засідання сесії парламенту.

Як відзначається у запиті, бездіяльність Президента України Віктора Януковича та чинного глави Уряду Миколи Азарова в частині виконання вимог Конституції та законодавства України доцільно трактувати як прямий умисел, спрямований на нівелювання гарантованих Державою нормативних постулатів основних прав та свобод людини.

Відзначимо, що ВО «Свобода» вже не вперше звертає увагу вищих органів державної влади на існуючу проблему. Ще 7 березня 2013 року за підписом тридцяти шести свободівців на ім’я Президента було надіслано депутатське звернення № 62-00-13, в якому вони вимагали невідкладно вжити заходів щодо виплати працівникам заборгованості із заробітної плати, компенсації втрати частини грошових доходів та притягнути винних осіб до відповідальності.

Як підкреслив Олександр Сич, згідно з даними Державного комітету статистики України, станом на 1 січня 2013 року обсяг заборгованості із виплати заробітної плати українцям становив 893,702 млн. грн. Разом з тим, незважаючи на надані керівництвом Уряду на початку квітня доручення щодо повного погашення заборгованості із заробітної плати до кінця 2013 року, станом на 13 травня 2013 року її рівень тільки зріс й становив уже 1 млрд. 45 млн. грн.

Що цікаво, найбільший рівень заборгованості спостерігається у Донецькій області.

«За останніми статистичними даними найвища заборгованість із виплати заробітної плати спостерігається саме в Донецькій області – 157 308 тис. грн., мешканці якої під час президентських та парламентських виборів виявили найвищий рівень довіри до нинішнього Уряду та вас особисто», – наголосив Олександр Сич, звертаючись до Віктора Януковича.

Окрім того, як зауважив Олександр Сич, нещодавно Міністр соціальної політики Наталія Королевська заявила про наявність ще однієї проблеми, пов’язаної з виплатою заробітної плати працівникам бюджетної сфери, а саме: попри встановлений з 1 січня цього року розмір першого тарифного розряду 852 грн., заробітна плата працівникам бюджетної сфери виплачується без здійснення перерахунку відповідно до нововстановленого першого тарифного розряду.

Враховуючи вищевикладене, фракція ВО «Свобода» вимагає від Президента України гарантувати належного додержання вимог статті 43 Конституції України та взяти під особистий контроль діяльність діючого Уряду в частині виплати українцям до кінця 2013 року заборгованості із заробітної плати, а також забезпечення виплати відповідної компенсації втрати частини заробітної плати.

Свободівці також звертають увагу на необхідність невідкладного внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з метою виділення коштів для виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ в повному обсязі на весь календарний рік із проведенням відповідних перерахунків згідно зі встановленим з 1 січня 2013 року новим розміром першого тарифного розряду. 

Леся, 23.09.2013 10:46



Вибір редакції

Найпопулярніші новини