За рік українські суди розглядають приблизно 5 мільйонів справ, а це у порівнянні зі світовою практикою є дуже значною кількістю

В четвер, 29 серпня, в Івано-Франківську з робочим візитом в рамках реалізації пілотного проекту «Освіта суддів заради економічного зростання» перебував голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор САМСІН. Цього дня він разом із суддями з Івано-Франківської та Одеської області, а також суддею Верховного Суду України у відставці Андрієм ГНАТЕНКО, взяв участь у роботі круглого столу під час якого були обговорені результати реалізації пілотного проекту «Освіта суддів заради економічного зростання» в Івано-Франківському міському суді Івано-Франківської області, а саме впровадження  механізму досудового врегулювання спорів на стадії підготовчого судового засідання.

У своєму виступі Ігор САМСІН зазначив, що за рік українські суди розглядають приблизно 5 мільйонів справ, а це у порівнянні зі світовою практикою є дуже значною кількістю. Саме тому канадські колеги, виділили грошові кошти на реалізацію програми досудових вирішень спорів, адже це дозволить істотно знизити навантаження на українські суди.

Виступаючи перед присутніми, голова Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія СТЕФАНІВ зазначила, що у світовій судовій практиці вже досить давно застосовують механізм досудового врегулювання спорів на стадії підготовчого судового засідання. А в Техаському суді (США), якщо суддя перед початком розгляду справи не повідомить сторони про можливість досудового врегулювання суперечки, то він грубо порушить закон.

Івано-Франківський міський суд вже має деякі успіхи у впровадженні механізму досудового врегулювання спорів, - говорить голова Івано-Франківського міського суду Тарас АНТОНЯК. Від початку роботи цього пілотного проекту (з 15 травня 2013 року), в Івано-Франківському міському суді, таким способом було вже врегульовано 120 справ, що значно зменшило навантаження на суддів, адже розгляд таких справ не є довготривалим.

Найчастіше застосувати механізм досудового врегулювання спорів вдається у справах сімейних правовідносин (розподіл майна, розлучення), а також під час врегулювання банківських спорів та спорів довкола надання послуг.

В Івано-Франківському міському суді для відвідувачів розміщено стенд, на якому є інформація про можливість досудового врегулювання спорів, а також усім особам, які подають заяви до канцелярії суду вручається пам’ятка, у якій їм роз’яснюється можливість досудового врегулювання справи, - каже заступник голови Івано-Франківського міського суду Наталія ДЕРКАЧ.

В більшості випадків сторони прагнуть якомога скоріше припинити свій спір, а тому найбільш зручними процесуальними способами виявились:

1. Залишення позову без розгляду в зв'язку з примиренням.

2. Прийняття компромісного рішення по суті ( визнання позовних вимог з врахуванням їх зменшення, під умовою їх не збільшення, під  умовою швидкого завершення судового розгляду).

Менш поширеними стали:

3. Закриття провадження в справі в зв'язку з відмовою від позову.

4. Укладення мирової угоди.

Також позивачам слід знати, що перевагами досудового врегулювання спору є:

- Швидке вирішення справи

- Економія часу, коштів, витрат сторін на правову допомогу

- Зменшення кількості оскаржень судових рішень

- Зменшення кількості справ, що йдуть на судовий розгляд

- Стосунки між сторонами не погвршуються

 

Перш ніж відмовлятися від можливості примирення слід  зважити наступне:

- Судовий процес на практиці-це  тривалий час

- Судове рішення може бути оскаржене стороною, яка програла

- Тривалий розгляд апеляційних та касаційних скарг

- Судові витрати-це гроші , які Ви маєте платити (судовий збір та правова допомога)

- Ризик програти справу.

Леся, 29.08.2013 11:34



Вибір редакції

Найпопулярніші новини