"Через 10 років українська мова може стати архаїчною" - Кириленко

За рік після ухвалення закону "Про засади державної мовної політики" українську майже витіснено із телерадіопростору та державних інстанцій. З такими темпами українська за 10 років може перетворитися у архаїзм. Про це у коментарі Gazeta.uaсказав нардеп від "Батьківщини"В'ячеслав Кириленко.

"Якщо це не припинити, плюс антиукраїнські впровадження у освіті міністра Табачника, незабаром українська мова може зникнути. За 10 років вона може стати архаїчною, маловживаною у рідній країні. Після того постане питання існування країни як такої. Бо що це за країна, яка навіть мови своєї немає? Ситуація дуже загрозлива", - вважає він.

Кириленко запевнив, що для нього, "як для опозиціонера", першорядним завданням є скасування цього закону.

"Наслідки ухвалення закону — дуже шкідливі. Варто подивитися будь-який український телеканал, включно із державним. Українська мова майже зникла із телепрограм, музичних програм, ток-шоу. Ця тенденція почалась раніше, але була млявою. Тепер же вона - лавиноподібна. Українська мова практично вилучена із телерадіопростору. Це є жива практика, з якою стикається пересічний українець щодня. Тому це - головний і дуже дієвий важіль русифікації. Це- новітня "валуївщина", - сказав політик.

За словами народного обранця, закон цей прямо сказав, що ніяка державна мова для телебачення - не важлива. А сама телекомпанія визначає для себе мовне співвідношення, робочу мову, потім їй видають свідоцтво і - до побачення.

"Друге — звернімо увагу на рекламу. Скоро в ній від української мови нічого не залишиться. Третє — мова на транспорті по всій Україні. Четверте — наскільки необов'язковою стала державна мова для державних діячів і чиновників. Більшість урядовців, чимало працівників місцевого самоврядування вважають, що розмовляти українською мовою не потрібно навіть під час виконання службових обов'язків, за які отримують державні гроші. Мову вибивають із кінотеатрів. Дві третини телекомпаній продовжують дублювати іноземні фільми українською мовою, а одна третина цього не робить", - розповів Кириленко.

Політик порадив звернути на це увагу тим представникам опозиційного табору, які "мають благодушний настрій і вважають, що нічого страшного не відбулося".

"Є таке крило в опозиції, для яких питання національною ідентичності — не першочергове", - уточнив він, конкретних прізвище не назвавши

Леся, 12.08.2013 10:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини