Михайло Сеньків: «Міліція перетворюється на інструмент тиску на місцеве самоврядування»

Сьогодні під час сесії Івано-Франківської міської ради депутати від фракції «Свобода» звернулися до начальника управління МВС в Івано-Франківській області генерал-майора міліції Олега Сало з проханням припинити тиск на місцеве самоврядування. Виголосив запит депутат міськради Михайло Сеньків.

За словами «свободівця» причиною виголошення запиту стали безпрецедентні випадки допиту працівниками міліції депутатів міської ради. Депутат наголосив, що факт допиту слідчим одного з управлінь міського відділу міліції депутатів міської ради, які є членами постійної депутатської комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету Івано-Франківської міської ради є свідченням тиску на місцеве самоврядування. За словами Михайла Сеньківа окрім депутатів бюджетної комісії, правоохоронці спілкувалися і з секретарем міськради Миколою Вітенком. 

 «Ймовірним приводом для такої активності стало інспіроване одним із працівників міліції кримінальне провадження. За наявною в нас інформацією позапланова перевірка Держфінінспекції, призначена в його рамках ухвалою суду, не підтвердила сміливих припущень міліціонерів про скоєний «злочин». Що, втім, не завадило ні проведенню допитів, ні виконанню інших процесуальних дій щодо депутатів, посадової особи міської ради та працівників комунальних підприємств міста. Насправді такі факти носять резонансний характер і можуть розцінюватися виключно як випадки безпрецедентного тиску на місцеве самоврядування», - йдеться у запиті. Після загибелі у стінах одного з київських райвідділів міліції студента Ігоря Індила, після злочинів міліціонерів у Врадіївці, численних випадків недотримання чи свідомого порушення законодавства міліціонерами важко говорити про позитивне сприйняття українцями діяльності цієї правоохоронної структури. Натомість озвучені випадки допитів депутатів, допиту секретаря Івано-Франківської міської ради відкривають ще одну грань в роботі цієї служби. Виявляється, міліція може бути ефективним інструментом тиску на місцеве самоврядування, інструментом залякування, перешкоджання діяльності ради, її очільників, окремих її органів, міських комунальних підприємств.

Звертаємо увагу, що відповідно до законодавства рішення депутатських комісій носять рекомендаційний характер, і вони не є актами нормативної дії. Не зважаючи на це, сьогодні, як свідчать останні події, навіть звичайна рекомендація стає об’єктом уваги міліції, а депутати, що її підтримали – свідками так званого «злочину». Напрошується запитання: «Чи можна вважати, що тепер рішення будь-якої з комісій міської ради може стати причиною допиту членів цієї комісії слідчими міліції?», - йдеться у запиті.

У зв’язку із цим депутати вимагають у правоохоронців пояснень про подібні дії, а також закликали дотримуватися усіх процесуальних норм при допитах членів бюджетної комісії та секретаря міської ради. 

Леся, 01.08.2013 16:00



Вибір редакції

Найпопулярніші новини