Найгірші дороги Коломиї: які вулилці варто оминати

Про українські дороги зразка 2013 року сказано вже чимало, особливо нецензурних слів. Водії вже не говорять про наявність численної кількості ямів, вони говорять про відсутність доріг, бо як не викручуй кермо, а об’їхати величезні вибоїни, що розташувалися одна біля одної, складно навіть тим, хто має величезний стаж водіння та їздить краще, ніж ходить. Такого катастрофічного асфальтного покриття українські автолюбителі пригадати не можуть, хіба що за часів Другої світової війни щось подібне залишалося на полі бойових дій…


Хвилю обурення, що прокотилася Україною, спробували вгамувати в столиці заявою Укравтодору про 97% відремонтованих автошляхів… Така нахабна брехня з боку чиновників обурила найтерплячіших, тих, хто заробляє собі на життя, працюючи водієм таксі. Саме таксисти найбільше їздять автошляхами і знають чи не кожну ямку на дорогах, тому й зміни помічають найоперативніше. До них ми і вдалися з проханням прокоментувати стан дорожнього покриття в Коломиї та вирішили спробувати ТОП – 5 найгірших доріг. Як зясувалось, зробити це дуже складно, адже водії не могли обмежитись пятіркою, називали одразу по 15-20 вулиць. Та все ж першість з невеликою перевагою від інших виборола вулиця Миколайчука. За словами таксистів, там реально неможливо обїхати жодну яму, аби не потрапити в іншу, до того ж глибина вибоїн там чи не найбільша в місті.


Почесну другу сходинку розділили між собою вулиці Січових Стрільців та Івана Франка. Таке «престижне місце» їм віддали як найпротяжнішим вулицям, де кількість ямів на сантиметр квадратний найвища в місті, а також найдовший термін «життя» вибоїн, адже влада так і не спромоглася до кінця довести ремонт дорожнього покриття, хоча як солодко обіцяли місцевим мешканцям зробити з цих вулиць цукерочку під час виборчої кампанії. У наших теперішніх чиновників одне виправдання – немає коштів…


«Добре, що у наших чиновників машини державні, бо то зараз найліпший той транспорт, який не свій, на ньому по таких ямах не шкода їздити. А ми несемо збитки, які вдарять нам по кишенях уже невдовзі… Мої колеги вже колеса пробивали, диски міняли через ті ями, а чиновникам байдуже, вони ж зі своєї кишені не витягають гроші на ремонт службових авто, бо мають бюджетні кошти, а це ж наші гроші», – обурюється таксист Василь (40 років).


Майже від кожного з 30 опитаних почули назви вулиць Леонтовича та Міцкевича – вони й поділили третю сходинку пєдесталу. Про їх ремонт ми вже чуємо не перший рік, але замість капітального ремонту там не проводять навіть ямковий, тож і діаметр ямів там чи не найбільший у місті, оскільки декілька малих утворили одну велику яму. Після дощу або танення снігу коломияни сміливо поміж себе називають ці дороги річка Леонтовича або озеро Міцкевича.


«Якщо ми в автомобілях можемо проїхатись по тих величезних калюжах, то на вулиці Леонтовича мені особливо шкода пішоходів. Коли танув сніг, там неможливо було пройти, не замочивши ноги, або вірніше – неможливо було стати на суху поверхню. Від краю до краю – суцільна вода. Навіть в ґумаках складно було ходити», – бідкається таксист Петро.


Водії, об’їжджаючи ями, роз’їжджують і руйнують узбіччя. А ще, прагнучи оминути вибоїни, транспортні засоби виїжджають на зустрічну смугу руху, при цьому нерідко наражаючи на небезпеку інших учасників дорожнього руху. Варто зазначити, що під час такої їзди цією «європейською» дорогою транспортні засоби доволі часто псуються, виходять з ладу, щоденно на ямах розбиваються колеса і трансмісії. І все це в свою чергу породжує справедливі нарікання з боку водіїв і пасажирів.


«Я за кермом не один рік і добре знаю, що будь-який автомобіль любить догляд. Але про який догляд можна
казати, коли щодня їздиш такими ямами? Перед кожною треба гальмувати і підстрибувати у машині, ще й думати, щоб зуби всі на місці залишилися у самого та й у людей, яких везу. Так завжди у нашому місті роблять все абияк: щось попідсипають, а потім лиш списують нібито витрачені гроші на ремонт. Хіба ж то ремонт? Знаєте, скільки не ремонтуй яма на ямі була і буде», – розповідає водій маршрутного транспорту Дмитро (52 роки)


До слова, цієї весни власники та продавці автомагазинів відзначають неабияке підвищення попиту на запчастини. 


«Найчастіше ламається ходова, псуються амортизатори, гнуться диски у колесах. Саме цих комплектуючих ми замовляємо зараз із запасом, бо буквально за декілька днів спорожнили все, що було. Звичайно, не можна оцінювати поломку лише однієї деталі, адже автомобіль – це цілісна одиниця, і якщо виходить з ладу щось одне, то невдовзі треба буде міняти і ще щось», – розповів Дмитро, власник магазину автозапчастин. Чоловік наголосив, що ціни попри все вони не підвищують, адже сам, як водій, знає, чого вартує ремонт автомобіля і на чужій біді наживатись совість не дозволяє.

Пошкоджене дорожнє покриття ускладнює рух на усіх вулицях Коломиї. До того ж погані дороги нерідко стають причиною дорожньо-транспортних пригод.

Опитані коломийці вважають, що причинами такого жахливого стану автошляхів є корупція і так звані «відкати» в органах влади, відсутність ефективної системи контролю, непрозорість проведення тендерів та порушення умов будівництва та ремонту доріг, неправильна експлуатація та утримання дорожнього полотна…

«Де наші дороги? Куди не поїдеш – завжди легко спіймати яму, а це щоразу негативно впливає на стан автомобіля. Звісно, що ями утворюються, бо асфальт повинен укладатися відповідно до стандартів та з дотриманням технологій, а не так, як у нас, разом з водою і сміттям латають ями. Недотримання технології, і як результат – бездоріжжя», каже водій Петро (56 років).

Його підтримує колега Владислав (49 років): «Крадуть з виділених коштів на ремонт та будівництво доріг. А найбільше крадуть знаєте коли? На підготовчих етапах роботи крадуть на обємі. До прикладу, замість 6 сантиметрів асфальту кладуть 4 сантиметриЯкщо дорога готова, то хто перевірятиме, чи трамбувався нижній шар, скільки використали піску і яким шаром уклали асфальт…».


«Коломийськими дорогами страшно їздити. Якщо раніше не задумуючись сідала в авто і їхала по справах, то тепер краще пішки подолати ту дистанцію, але так не має бути, адже ми живемо в 21 столітті і маємо відповідати світовим стандартам. Недарма Україну за кордоном називають країною «третього світу»... Це жахливо звучить, але з кожним місяцем бачимо, що не те, що рухаємось до Євросоюзу, ми навіть на одному досягнутому рівні не можемо втриматись, котимось назад…», каже пані Ольга (37 років).

Вірити на слово людям треба, але ми вирішили на власні очі переконатись у правдивості тверджень про дороги, які увійшли до пятірки найгірших. Констатуємо – підтвердили.

Відповідальність за стан вулиць і доріг нашого міста та інших населених пунктів, відповідно до статті 21 Закону України «Про автомобільні дороги», несуть органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком міст. Вони мають дбати про дороги рідного міста і шукати можливі шляхи для покращення їх стану, але у них є дуже вагоме виправдання поганого стану доріг – відсутність коштів…

 «Якщо оцінювати дороги нашого міста, звісно, ремонт необхідний, але це проблема не тільки Коломиї. Думаю, це мала би бути якась державна програма, адже дороги всієї України потребують капітального, а не ямкових ремонтів. На це потрібне відповідне фінансування, наразі ми виходимо з того, що маємо, скільки коштів виділено стільки і реалізуємо для покращення стану коломийських доріг. На цей рік заплановано ремонт доріг та відновлення всіх тротуарів, над чим і працюємо», зазначив заступник коломийського міського голови Михайло Білоус.

Знову ніякої конкретики.

У Коломиї їхати без вживання нецензурної лексики, за словами таксистів, можливо лише вулицею Хмельницького (торік постелили новий асфальт) та вулицями, вимощеними бруківкою (Театральна та частина бульвару Лесі Українки). Якщо ситуація не зміниться, водії та власники автобусів поза диктофоном та камерою говорять про свою готовність страйкувати, адже працювати собі на шкоду не збираються.

Юристи радять автовласникам судитися через поганий стан дорожнього полотна. Фахівці стверджують, що, потрапивши в яму через незадовільні дороги, водії мають право на матеріальне відшкодування збитків. Хоча процедура тривала та непроста, проте, якщо автомобіль сильно пошкоджений, відсудити гроші в організацій, відповідальних за стан доріг, цілком реально. Потрапивши в аварію через погану дорогу найперше, що потрібно зробити – це викликати ДАІ. І вже разом з ними, а бажано також із представниками страхової компанії, зафіксувати усі обставини пригоди до найдрібніших деталей. Проте, щоб відстояти свої права у суді, цього буде замало. До приїзду державтоінспекції спробуйте заручитися підтримкою свідків, не будуть зайвими у суді й фотофакти аварії. Бажано зробити якнайбільше знімків. Якщо дорожньо-транспортної пригоди не трапилось, але через погану дорогу автовласник таки пошкодив машину, він також може подати до суду. Згідно із Законом України «Про дорожній рух», усі перешкоди на дорогах мають обгороджувати хоча б попереджувальними знаками.

Дороги відремонтувати влада обіцяє, але коштів на це не має, тож радимо запастися терпінням і не забувати про безпеку на дорогах!

 

Коломийські Вісти

Леся, 05.04.2013 11:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини