Питання про існування військової поліклініки в Івано-Франківську знаходиться на особистому контролі Міністра оборони - Ігор Данильчук

Нагадаємо, що чутки про можливе скорочення останнього і єдиного на Прикарпатті військового лікувального закладу викликали чималі заворушення серед ветеранів та пенсіонерів як Великої вітчизняної війни, так і Збройних Сил України, ветеранів війни в Афганістані та інших людей, які мають право на медичне забезпечення у лікувальних закладах Міністерства оборони України. Своє обурення вони були готові виказати численними акціями громадської непокори.

Натомість при першому зібрані ветерани вирішили написати відкритого листа Верховному головнокомандувачу Збройних Сил України – Президенту України та Міністру оборони України. В ньому ветерани наголосили, що, закриваючи єдиний лікувальний заклад, який реально опікується проблемами їхнього здоров’я, керівники держави не тільки позбавляють ветеранів права на життя, але й нехтують всіма нормами Конституції України та законами про соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей. Адже свого часу через корупційні схеми було знищено потужний військовий госпіталь, який обслуговував усіх військовослужбовців та ветеранів у цьому регіоні. А їх тут нараховується понад 20 (!) тисяч осіб. Ситуація погіршилась і тому, що Івано-Франківська область – єдина у всій Україні, яка не має свого спеціалізованого госпіталю для ветеранів. Крім цього, всі ці події набули широкого розголосу у засобах масової інформації та спричинили критику влади з боку місцевих, національних та міжнародних журналістів.

   Про те, що лист дійшов до адресатів, і матеріали у ЗМІ не залишились поза увагою перших осіб держави, красномовно засвідчив візит до Івано-Франківського військового гарнізону тимчасово виконуючого обов’язки директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковника медичної служби Ігоря Данильчука. Під час візиту він зустрівся з працівниками поліклініки та представниками ветеранських організацій міста і області. Розмова хоч і точилась в позитивному руслі, але керівнику департаменту довелось відповісти на низку прямих гострих запитань від ветеранів, які вимагали відвертих і безапеляційних відповідей.

Я розумію всю складність і напругу, яка була створена в цьому регіоні в попередні роки, - розпочав розмову тимчасово виконуючий обов’язки директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковник медичної служби Ігор Данильчук. – Особливо коли було прийнято, на мою думку, необґрунтоване рішення про скорочення військово-лікувального закладу. Але я можу відповідати лише за свої слова, за слова своїх попередників я відповідати не можу. Свого часу у вашому регіоні стояли потужні армійські частини і зараз проживає чимало колишніх військовослужбовців. Тому знищення госпіталю було невиправдане. Однак я хочу довести до всіх вас, що питання про існування військової поліклініки в Івано-Франківську знаходиться на особистому контролі Міністра оборони. Крім цього, ваше питання стоїть на особистому контролі у Президента України та його адміністрації. На даний час всі потреби військовослужбовців та ветеранів гарнізону в медичному забезпеченні обслуговує поліклініка з денним стаціонаром, яка має штат 42 особи. Я розумію, що такий порівняно невеликий штат медичних працівників, можливо, не покриває всіх потреб у лікуванні. Міністр оборони України просив довести до всіх, що жодні інсинуації про те, що ваша поліклініка з денним стаціонаром буде скорочена, розформована, переформована, ЖОДНИХ ПІДСТАВ НЕ МАЮТЬ. Ця поліклініка працювала, працює і буде працювати. Скажу відразу і про те, що вона буде переформована у госпіталь, мова теж не йде. Адже є проблемні питання з територією, яка вже не належить Міністерству оборони. Я прошу всі громадські організації з розумінням поставитись до цього питання. Міністр оборони щиро поважає вашу громадянську позицію і робить все можливе, щоб не допустити жодного утиску ваших прав на лікування. Мені добре відомі проблеми, які є у вашій поліклініці, і найближчим часом ми будемо їх вирішувати.

Зокрема, тимчасово виконуючий обов’язки директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковник медичної служби Ігор Данильчук пообіцяв, що військовим медикам Прикарпаття повернуть їх особистий фінансово-розрахунковий рахунок. Це дозволить закуповувати і ліки, і апаратуру. Також посадовець дав гарантію, що буде покращене медичне постачання. Одним з головних питань усіх ветеранів було те, якими є гарантії, що після від’їзду чиновника поліклініка залишиться? Адже ветеранів вже не раз обдурювали і передвиборчими обіцянками, і усними гарантіями керівників області про те, що всі питання буде вирішено.

Я готовий письмово відповісти кожному ветерану про те, що військову поліклініку не закриють! – наголосив тимчасово виконуючий обов’язки директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковник медичної служби Ігор Данильчук. – Сподіваюсь, вас влаштує такий лист з моїм підписом? Адже на відміну від попередників я можу дати не лише усні, але й письмові гарантії.

Також керівник департаменту довів присутнім рішення, що були прийняті на останній колегії Міністерства оборони України щодо збереження гарантованих Конституцією України та законодавчими актами прав військовослужбовців, службовців ЗСУ, ветеранів, пенсіонерів, учасників бойових дій – всіх тих, хто безоплатно користується правом на лікування у медичних закладах Міністерства оборони України. За його словами, під час колегії в цілому була схвалена концепція розвитку та реформування Збройних Сил Генерального Штабу ЗСУ, за винятком програми реформування медичної служби ЗСУ. Міністром оборони особисто було дано доручення створити робочу групу щодо створення такої моделі реформування медичної служби, яка би в ніякому випадку не привела б до того, щоб було втрачене законодавче право жодним пенсіонером чи військовослужбовцем на отримання безоплатної медичної допомоги в лікувальних закладах Міністерства оборони України. Робочу групу очолив перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник.

 Найближчим часом ЗСУ чекає скорочення на приблизно 70 тисяч осіб. Звичайно, воно торкнеться і військово-медичної ланки. На сьогодні у військово-медичному департаменті перебуває 11 тисяч 478 осіб, ще чотири тисячі осіб – це військовослужбовці медичної служби військової ланки. В запропонованій і погодженій моделі після всіх скорочень медична служба складатиме 9 тисяч осіб. За словами тимчасово виконуючого обов’язки директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковника медичної служби Ігоря Данильчука, це велике досягнення. З цих 9-ти тисяч сім тисяч – військовослужбовці та працівники, які виконують свої обов’язки у військово-медичних закладах.

Також фахівцями був проведений детальний аналіз контингенту, який знаходиться на медичному утриманні в кожному військовому гарнізоні. На даний час на забезпеченні у військово-медичному департаменті перебуває 1 мільйон 100 тисяч осіб. З них 184 тисячі – це армія, 350 тисяч – це ветерани і пенсіонери Міністерства оборони, приблизно 400 тисяч – члени сімей ветеранів. Найбільша кількість військових пенсіонерів проживає в Криму – 93 тисячі. На даний час Міністру оборони пропонується зберегти Головний військовий медичний клінічний госпіталь, зберегти всі військові медичні клінічні центри регіонів, зокрема у Львові, Вінниці, Севастополі, Харкові. Щодо військово-медичних закладів, які розташовані на території колишнього Прикарпатського військового округу, стовідсотково будуть збереженні госпіталі в Мукачеві, Хмельницькому, Чернівцях, Рівному. Якщо казати про всю Україну, то залишаються госпіталі у Житомирі, Дніпропетровську. Отже, за словами тимчасово виконуючого обов’язки директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України полковника медичної служби Ігоря Данильчука, всі, хто мають право на лікування у військових медичних закладах, отримають там кваліфіковану допомогу.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

Леся, 25.03.2013 08:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини