Що очікувати в день виборів

«Деякі невідомі особи ходять по домівках мешканців, представляються працівниками державного реєстру виборців і добувають інформацію про виборців. Збирається інформація про масив виборців, яких не буде (люди, які закордоном, працюють далеко та які з різних причин прийти на вибори не зможуть), але яких немає підстав щоб виключати їх із списків виборців», - повідомив на засіданні тимчасової  контрольної комісії обласної ради зі сприяння у підготовці та проведенні виборів голова Комітету виборців України в Івано-Франківській області Юрій Лисюк.

За словами Юрія Лисюка існує така технологія як «карусель» або «потічок», це коли до одного із членів ДВК ідуть ті, які маючи свій паспорт отримують бюлетені за інших осіб.

«Кому відомо, що певний перелік виборців точно не прийде голосувати, домовившись з кимось можна організувати такий «потічок»», - говорить він.

Голова КВУ в області також розповідає про те, що Овк помилково почали видавати штамп «вибув», комісії, які знають, що цього робити не можна, почали повертати штамп.

Юрій Лисюк звернув увагу членів комісії, що важливо, щоб цей штамп не попадав, а якщо попав, то зразу ж потрібно його повертати.

За його словами, є випадки, коли такі штампи ставили не туди і відповідно нищили багато бюлетенів.

«Бідою цих  виборів» голова КВУ на Прикарпатті назвав фотографування бюлетенів.

«Слідкувати за такою маніпуляцією складно», - зазначає Юрій Лисюк

Для того щоб зменшити маніпуляції з голосами та фальсифікації, представник КВУ переконаний, що  потрібно мобілізувати виборців.

Леся, 26.10.2012 12:12



Вибір редакції

Найпопулярніші новини