Народні депутати дали «зелене світло» для дерибану землі?

Учора народні депутати пізно ввечері ухвалили рішення про те, щоб заснувати Земельний банк. Цим рішенням, провладні депутати хочуть розвивати ринок землі в Україні, зробити доступними сільськогосподарські кредити. Принаймні, так вони про це говорять. А ось депутати від опозиції заявляють, що Земельний банк - це перший крок до дерибану українських чорноземів, які вже через деякий час опиняться в руках «сім'ї».

Учора народні депутати пізно ввечері проголосували за те, щоб таки організувати в Україні Земельний банк, який стане першим кроком в реформуванні ринку землі в Україні. Таке рішення підтримало 242 депутати (191 депутат з Партії регіонів, два депутати з НУНС, 19 - з Народної партії, 16 - з групи «Реформи заради майбутнього, а також 14 позафракційних депутата).

Тепер в Земельний банк, який був організований ще влітку цього року, увійдуть, так звані державні землі в тому числі і чорноземи. Землі «комунальні» чіпати не будуть - ними розпоряджатимуться місцеві влади і громади.

Земельний банк буде працювати на базі Кабміну, він не може бути приватизований. Його статутний капітал має становити 120 млн. гривень, формуватися статутний капітал буде шляхом розміщення іменних простих акцій (номінальна вартість кожної акції складе одну гривню). І це ще не все. Уряд повинен надати земельному банку 1,5 млрд. гривень.

Державний земельний банк буде займатися видачею кредитів для сільгосппідприємств і ферм. Ставка досить лояльна - 5% ставки Нацбанку. Крім цього, земельний банк буде здавати в оренду земельну ділянки та продавати їх.

Завдяки Земельному банкові українські чиновники збираються вивести з кризи сільськогосподарську галузь. Зокрема, не так давно Президент Віктор Янукович зазначив, що сьогодні потрібно робити ставку на українські чорноземи, так як в світі криза і криза в першу чергу продуктовий. Україна має всі шанси заробити на цьому, але для цього потрібно, щоб розвивалося сільське господарство, а Земельний банк буде видавати дешеві кредити, тому виробники зможуть нарешті піднятися з колін.

З такими заявами категорично не згодні в опозиції. По-перше, там кажуть, що законопроект ухвалили не законно, адже вдень депутати його не підтримали, тому його не повинні були виставляти на повторне голосування. По-друге, опозиціонери впевнені, що Земельний банк - це перший крок до дерибану українських чорноземів.

«Увечері проголосували за законопроект, тому що надійшла вказівка, за помахом руки Чечетова законопроект був проголосований. Земельний банк отримає одну третю українських земель, в тому числі і чорноземів, а це означає, що вже завтра цією землею будуть розпоряджатися свої люди. Земля почне не прозоро і поетапно переходити в приватні руки, швидше за все в руки клану сім'ї Януковича. Українці навіть не зуміють відразу зорієнтуватися, у кого в руках опиняться сотні тисяч гектарів українських земель, адже інформація банків - конфіденційна і не підлягає оприлюдненню. Крім цього, Земельний банк буде видавати і кредити, приватні особи можуть взяти кредит, купити тут же землю, а потім цей кредит не повернути», - говорить народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина»Дмитро Шлемко.

За його словами, теоретично можна буде назад повернути землю, але це буде дуже складний процес, до якого потрібно буде підключати юридичні служби.

«Повернути землю буде дуже складно. Незаконно її купивши, її можна тут же перепродати іншій особі, а воно вже стане законним власником землі і до нього вже не буде претензій, первинний же покупець може виїхати за кордон, щоб його не знайшли. На це все і розраховує сьогоднішня влада. Але теоретично землю можна буде повернути, але на судові справи можуть бути витрачені роки», - говорить Дмитро Шлемко.

У Земельний банк має перейти 10 млн. га державних земель. Але насправді, стверджують експерти, такої кількості вільних земель в Україні немає. Можна говорити лише про 4-5 млн. га. Крім цього, стверджують аналітики, формально Земельний банк не буде державною, так як всю землю передадуть акціонерному товариству. Це положення та інші нормативні документи Земельного банку повинна розробити Нацбанк. Але виходячи з того, що голова Нацбанку Арбузов - це людина родини Януковича, то, можна припустити, що положення роботи Земельного банку будуть написані таким чином, щоб земля перейшла у власність цієї самої президентської сім'ї, говорять аналітики.

Леся, 07.09.2012 16:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини