Рекламні слогани Партії регіонів про руїну не відповідають дійсності — Об’єднана опозиція

Партія регіонів у своїх рекламних роликах розповідає про «помаранчеву розруху», про «руїну», яку залишив в Україні попередній уряд. Проте інформація, яка нав’язується виборцям не відповідає дійсності, говорять в Об’єднаній опозиції.

«Розруха» була не в країні, а в головах та кишенях керівників і спонсорів Партії регіонів. Їм дійсно при «помаранчевих» жилось несолодко, бо, на відміну від сьогодення, вони були позбавлені можливості жирувати на державних коштах. Решта людей за тими часами, насправді, сумують.

Важко заперечити той факт, що саме чотири-п’ять років тому доходи українців дозволяли їм масово купувати чи брати в кредит квартири і автомобілі. У переважної більшості була змога безболісно для сімейних бюджетів придбати товари тривалого вжитку: пральні машини, телевізори, холодильники, комп’ютери і т.п. Громадяни України вперше почали масово виїжджати на відпочинок за кордон – у ті ж Туреччину та Єгипет», — кажуть в Об’єднаній опозиції.

За їх словами «руїна» була якраз в період першого та півторарічного другого прем’єрства Януковича, якщо порівнювати наслідки його правління з результатами діяльності «помаранчевих». Це чітко видно офіційних статистичних даних, які наводять в Об’єднаній опозиції.

Так, після поразки на президентських виборах 2004 року Янукович залишив державі зовнішній борг $8,7 мільярда. Наступний Кабмін скоротив цей борг до $8 млрд. Але вже другий уряд Януковича лише за два останні місці 2006 року збільшив його до $9,8 млрд. Темпи зовнішніх запозичень досягли на той момент історичного максимуму.

В кінці 2004-го головний регіонал залишив країні дуте зростання ВВП, та майже порожню державну казну. Як відомо, ВВП на хліб замість масла не намастиш, а головним показником ефективності роботи влади є не намальовані цифри, а те скільки потрапляє до державного бюджету і кишень громадян.

А тут цифри однозначно свідчать на користь «помаранчевих»: при зростанні ВВП на 12% у 2004 році доходи бюджету зросли всього лише на 23%, а за часів уряду Тимошенко цей показник сягнув 63%. При цьому спостерігалося серйозне зростання у промисловості, зокрема у металургійному машинобудуванні - на 73%, у хімічному – на 54%.

Наведені цифри свідчать, що більшість національного багатства за часів Януковича розкрадалася, була схована в тіні та йшла до рук олігархів. Уряду Тимошенко вдалося вивести частину коштів із тіні, примусити олігархів платити податки, які пішли на соціальні виплати. Найбільші платники податків вдвічі (!) збільшили свої перерахування до бюджетів.

Аналогічна ситуація була з інфляцією та цінами. Зокрема, оптові ціни у 2004-му зросли на 24%, а у 2005-му – лише на 9,5%, тобто у два з половиною рази менше.

Такі показники були досягнуті на фоні рекордного зростання реальних доходів населення – на 20%.

Також, у 2005 році уряд Тимошенко істотно збільшив практично всі соціальні виплати:

- у 12 разів допомога матері при народженні дитини;

- у 5,4 рази розміри допомоги на дітей одиноким матерям: з 50 до 181-234 грн. на місяць;

- у 4-5 рази розміри допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням: з 90 до 362-468 грн. на місяць.

- більш ніж удвічі державну допомогу дітям-інвалідам – з 219 до 453 гривень на місяць, та інвалідам з дитинства з 156 до 516 гривень на місяць.

Не кращою була робота Януковича і на посаді голови так званого «антикризового уряду», яку він займав півтора роки – з 2006-го по кінець 2007-го.

Те його урядування надовго запам’яталося українцям подорожчанням більш ніж вдвічі комунальних послуг, підвищенням цін на бензин і продукти харчування, масового зростання заборгованості по заробітній платі, збільшенням державного боргу та дефіциту бюджету. Темпи зростання реальних доходів населення в той період істотно знизились – якщо за даними Держкомстату, у 2005 році цей показник становив 20,1 відсоток, то у 2006-му він одразу впав до 16,1%.

Звичайно Юлії Тимошенко не пощастило, що на її прем’єрство припав пік найжорсткішої за останні десятиліття світової економічної кризи – у цьому немає вини екс-прем’єра. Але навіть в тих нестерпних умовах, ускладнених шаленою протидією Ющенка та Партії регіонів у парламенті, вона залишила Януковичу країну:

- на виході з кризи, коли,  починаючи з кінця 2009-го року, обсяги промислового виробництва почали нарощуватися і в січні-2010 до січня-2009 зростання склало 12%.

Це офіційні дані Держкомстату;

- зі зростанням ВВП за 1 квартал 2010 року +4%, про що також свідчать дані Держкомстату;

- без жодної гривні заборгованості по зарплатам бюджетникам, пенсіям, соціальним виплатам, у т.ч. й перед шахтарями – вперше за час Незалежності;

- з обсягом експорту наприкінці 2009 року, сумірним з докризовим періодом – 12,2 млрд. дол. у 4-му кварталі 2009-го проти 13,6 млрд. дол. 4-му кварталі 2007 р.

 

Леся, 03.09.2012 09:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини