Генеральна прокуратура повинна з’ясувати, куди йдуть кошти вищих навчальних закладів, - Томенко

Один із лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко звернувся до Генерального прокурора України з проханням вивчити, викладені у матеріалі газети «Вечірні Черкаси» 25 липня 2012 року «Єдина державна база обману», факти. Мова йде про результати журналістського розслідування щодо функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Незважаючи на те, що база розроблена на безкоштовній платформі, згідно листа Міністерства освіти України «Щодо вартості послуг з організації та підтримання доступу до Єдиної державної електронної бази з питань освіти», надісланого на адреси керівників вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації, з кожного вузу стягується одноразова плата за доступ до ресурсу та щоквартальна плата з розрахунку 0,36 грн. за одного студента.

Так, у 2012 році вартість разової послуги з підключення вищого навчального закладу до Єдиної бази, під час якої забезпечується доступ одного робочого місця до Єдиної бази, становить 744,00 грн. При потребі навчального закладу у додаткових робочих місцях доступу до Єдиної бази, відповідне підключення здійснюється за 477,12 грн. за кожне додаткове робоче місце. Окрім того, вищий навчальний заклад має можливість підключити власну систему доступу до Єдиної бази за 9 297,12 грн.за умови, що використання такої системи погоджено з розпорядником.

Як видно з публікації, «якщо до ЄДБО підключилися 1 078 вищих навчальних закладів… загалом вони віддали 10 млн. гривень». Кошти за послуги навчальні заклади сплачують на поточний рахунок ДП "Інфоресурс", засновником якого є Міносвіти. Експерти вказують на те, що дане підприємство є правонаступником Державного центру прикладних інформаційних технологій, керівництво якого часто пов’язують з сучасним Міністром освіти.

Микола Томенко вказав, що ГПУ повинна ретельно дослідити законність обов’язкового платного підключення вищих навчальних закладів до Єдиної державної електронної бази з питань освіти та напрямки використання отриманих Міносвіти коштів. 

Леся, 08.08.2012 11:33



Вибір редакції

Найпопулярніші новини