В українського народу хочуть вкрасти найбільші національні духовні об’єкти, - Володимир Яворівський

Заява фракції «БЮТ-Батьківщина» щодо законопроекту про передачу у власність Московського патріархату найбільших національних духовних об’єктів, з якою виступив народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський:

- Шановні народні депутати! Шановні наші виборці! Я уповноважений "Блоком Юлії Тимошенко" зробити цю заяву і донести нашу позицію до громадян України.

У нашій державі відбувається дуже активна і брутальна зачистка культурного та духовного поля. Але те, що пропонується зараз, виходить уже за будь-які рамки і політики, і моралі.

Про що йдеться? Група - язик не повертається сказати, що це народні депутати, але статус у них саме такий - група провокаторів, (інакше їх назвати не можу), куди входять троє від Партії регіонів, по одному представнику від Блоку Володимира Литвина і від комуністів, майже місяць тому внесла на розгляд парламенту законопроект, в якому депутатам пропонується віддати наші найбільші національні пам'ятки – Києво-Печерську Лавру, Почаївську Лавру, Федосійський храм у Києві (який законно належить Київському патріархату), інші історичні духовні об’єкти у власність Московського патріархату. Тобто, вилучити  їх із власності народу.

До речі, серед авторів  цього провокаційного законопроекту є найвідоміша сьогодні в Україні людина. Вчора це ще був сірий, неполітичний у публічності депутат, про якого майже ніхто не знав. Сьогодні ж – найвідоміший корупціонер Рибаков. Я думаю, що нормальна, совісна  людина на його місці склала б сьогодні мандат і виїхала, попросила б притулку у Буркіна-Фасо або десь в Уганді, аби не сидіти тут, в українському парламенті.

Так от, йдеться  про найганебнішу, найстрашнішу крадіжку віку - в українського народу хочуть викрасти найбільші національні духовні об’єкти і передати одному патріархату!

Від імені БЮТу кажу: навіть якби ці пам'ятки хотіли передати Київському патріархату, чи патріотичним, що довго перебували в підпіллі за радянських часів, греко-католикам, чи, навіть, нашим автокефалістам, ми теж були би проти.

Хто дав право це все забирати? До законопроекту додано перелік - близько 200 об'єктів, які будуть передані Московському патріархату. Скажіть, будь ласка, за нашою найбільшою святинею - Києво-Печерською Лаврою, буде доглядати Московський патріархат, духовний центр якого перебуває за межами України? Що буде з цим об’єктом світового значення, який перебуває під опікою ЮНЕСКО?

Через те, сьогодні вже піднялося Тернопілля, піднімається Хмельниччина, підніметься  український народ, протестуючи проти цього замаху на народну власність.

Зніміть цей законопроект, відкличте його! Ми не дамо вам обікрасти український народ, ми вам цього ніяк не дозволимо!

Автори скандального законопроекту посилаються на те, що президент видав указ і виконує наші зобов'язання перед Радою Європи. Тоді нехай він виконає найостанніші і найрадикальніші вимоги ПАРЄ: випустити Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, зупинити перетворення України в тоталітарне гетто. Хай він це виконає, а не підтримує передачу найсвятіших об’єктів нашої історії Московському патріархату.

Тому  ще раз кажу - вам не вдасться цього зробити, ми піднімемо український народ і не віддамо у приватну власність наші українські святині!

Леся, 13.02.2012 15:32



Вибір редакції

Найпопулярніші новини