«БЮТ-Батьківщина» вимагає негайно виконати вимоги Резолюції ПАРЄ

Заява фракції "БЮТ-Батьківщина", оголошена з парламентської трибуни лідером фракції Андрієм Кожем’якіним.

Початок нової сесії Верховної ради України покладає на нас обов’язок у першу чергу взятися до вирішення нагальних проблем. Більше півроку Юлія Тимошенко перебуває в ув’язненні за вироком суду, який грубо порушує принципи справедливого, неупередженого  і незалежного судочинства.

Саме через переслідування Лідера нашої політичної сили та інших опозиційних діячів, 26 січня цього року Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла безпрецедентно жорстку Резолюцію. У ній чітко зазначається: «Через численні недоліки судових процесів проти колишніх членів уряду не була надана можливість обвинуваченим отримати справедливий судовий розгляд в тому розумінні , як його визначає Стаття 6 Європейської Конвенції про захист прав людини.

Головні претензії Ради Європи викликало те, що: «Статті 364 та 365 Кримінального кодексу України є занадто широкими у застосуванні та, по суті, дозволяють постфактум криміналізацію звичайних політичних  рішень. Це суперечить принципу верховенства права та є неприйнятним. Тому Асамблея закликає українську владу невідкладно внести зміни у ці дві статті Кримінального кодексу у відповідності до стандартів Ради Європи та зняти обвинувачення проти колишніх членів уряду, висунутих за цими статтями».

Україна є членом Ради Європи. Більше того, наша держава визначилася з курсом на європейську інтеграцію. Отже документи, які приймаються європейським представницьким органом, є обов’язковими для виконання.

Саме тому Президент, Уряд України повинні негайно розробити план конкретних дій по виконанню вимог Резолюції ПАРЄ. Адже саме вони спланували та втілили в життя план по ув’язненню лідерів опозиції, який і викликав жорстку реакцію Європи.

У резолюції ПАРЄ зазначається: «Якщо їх (вимоги) не буде виконано протягом розумного часу, це викличе серйозні питання щодо відданості влади принципам демократії та верховенства права, що має потягнути за собою належну реакцію з боку Асамблеї, включаючи застосування санкцій».

Сьогодні така сумна перспектива набрала цілком реальних форм.
Тому фракція «БЮТ-Батьківщина» пропонує конкретні, реальні дії, які дозволять нашій державі в найкоротші терміни виконати основні вимоги до України, викладені у Резолюції ПАРЄ.

Перше. Дати доручення комітету закордонних справ Верховної Ради України терміново підготувати план виконання Резолюції ПАРЄ і, заслухавши доповідь Голови Комітету прийняти відповідну Постанову Верховної Ради України.

Друге. Наша фракція наполягає негайно розглянути законопроекти, які гармонізують українське кримінальне законодавство з демократичними, європейськими стандартами.

Ці проекти законів дозволять усунути неоднозначне тлумачення статей 364 та 365 Кримінального кодексу України та забезпечити єдність їх правозастосування. У свою чергу це унеможливить вибіркове використання кримінального законодавства в ручному режимі для переслідування, покарання та залякування представників опозиції.
Згідно з вимогами ПАРЄ ми повинні у стислі терміни імплементувати відповідні положення у національне законодавство.

Фракція «БЮТ – «Батьківщина» заявляє: вищий законодавчий орган держави не має права самоусуватися від відповідальності за майбутнє нашої країни і ми повинні зробити все, щоб вимоги Парламентської Асамблеї Ради Європи були виконані негайно.
Леся, 07.02.2012 15:21



Вибір редакції

Найпопулярніші новини