Томенко: Опозиція буде ініціювати проведення справжніх, а не бутафорних громадських обговорень земельної реформи

Потрібно включити місцеве самоврядування, експертів, фахівців і журналістів в активне обговорення двох нагальних проблем сьогодення.
 
Про це під час прес-конференції у Хмельницьку сказав Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко.
 
Першою такою проблемою політик назвав проект бюджету на 2012 рік, оскільки, за його словами, «проект бюджету у першому читанні не просто написаний в інтересах влади чи великого бізнесу, а написаний, на жаль, в інтересах кількох регіонів і не враховує необхідність справедливого і відповідного фінансування всіх регіонів України».
 
Для прикладу Микола Томенко зазначив, що якщо говорити про обсяг субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (йдеться про додаткові субвенції для розвитку регіонів, які стосуються передовсім соціальної інфраструктури, шкіл, лікарень, доріг, ФАПів, спортивних об’єктів тощо), то він є досить нерівномірним. І, наприклад, Хмельницька область – поодинока область, на яку не виділено жодної гривні.
 
При цьому більше як 150 мільйонів гривень виділено на Донецьку область, більше 100 мільйонів – на Одеську, близько 50 мільйонів – на Луганську. У той же час на Полтавську – 11 млн.грн., Львівську – 12 млн.грн., Тернопільську – 5 млн.грн. тощо.
 
Тому Микола Томенко закликав місцеву громаду активно включитися і захищати свої права в остаточній версії бюджету.
 
Говорячи про другу проблему, Віце-спікер сказав, що «сьогодні псевдообговорення та соціальна реклама, яка з’явилася на телебаченні, про те, що всі готові до продажу землі, є самообманом влади».
 
На його переконання, суспільство не лише не готове до цього, а взагалі не розуміє якими будуть правила гри на ринку землі.
 
«Законопроект, який зареєстрований у Верховній Раді і на якому наполягає президент, фактично ніде реально не обговорюється, і більшість не знає його положень», - наголосив політик.
 
Микола Томенко повідомив, що опозиція ініціюватиме реальні громадські обговорення законопроекту про ринок землі, переконуючи в неготовності і складності цього процесу.
 
«Я не одноразово виступав з ідеєю, що якщо хтось (президент, прем’єр-міністр чи хтось з голів обласних адміністрацій) хоче невідкладно запровадити ринок землі, хай це зробить в своєму районі, місті чи області, і ми подивимося які проблеми, які наслідки може викликати вся ця історія», - додав він.
 
Микола Томенко наголосив, «якщо розподіл землі буде відбуватися несправедливо і непродумано - це може не лише спонукати суспільство йти на владу, а й спонукати брата йти на брата». 
 
«Країна не готова до цього кроку, і треба провести реальні, а не бутафорні обговорення земельної реформи», - додав політик.
Леся, 26.10.2011 13:01



Вибір редакції

Найпопулярніші новини