Микола Томенко про бюджет-2012: розкішне життя влади і виживання для громадян

У четвер, виступаючи з трибуни парламенту під час розгляду Проекту Закону про Державний бюджет України на 2012 рік у першому читанні, Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко заявив, що «проект бюджету на наступний рік – це бюджет без суспільства, бюджет без регіонів і без парламенту».
 
Конкретизуючи свою тезу, Микола Томенко пояснив, що, по-перше, «в пропозиціях, які ми бачимо, не змінено жодної статті, якою би були обмежені видатки на утримання влади та чиновництва і збільшені соціальні стандарти для громадян України».
 
«Таким чином - це бюджет для влади і бюджет без громадян України», - додав він.
 
Говорячи про місцеве самоврядування, Микола Томенко наголосив, що після представлення проекту бюджету у парламенті багато йшлося про те, що за цим бюджетом не враховані пропозиції місцевого самоврядування: чи-то міських голів, чи-то голів обласних адміністрацій, яких призначив президент.
 
Він нагадав, що багато з них робили категоричні заяви про те, що за цим бюджетом неможливо навіть стовідсотково платити заробітну плату бюджетникам.
 
«Натомість, попри такі жорсткі заяви в бюджеті змінилося те, що практично нічого не змінилося», - констатував він.
 
Микола Томенко пояснив, що єдина позиція, яка пропонується представниками уряду та бюджетного комітету – це збільшити обсяг субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій аж на 692 мільйони 850 тисяч гривень.
 
При цьому цікаво, що з цієї мізерної суми більше як 150 мільйонів гривень – на Донецьку область, близько 50 мільйонів – на Луганську.
 
Натомість, Полтавська – 11 мільйонів (при чому 10 з них на славне місто Комсомольськ), Сумська – 12 млн.грн., Тернопільська – 5 млн.грн., Черкаська – 13 млн.грн. тощо.
 
«Отож, цілком зрозуміло, що це бюджет і без регіонів, які просто залишають на виживання», - підсумував Віце-спікер.
 
Говорячи про роль парламенту в прийнятті бюджету, Віце-спікер сказав, що нова процедура розгляду бюджету, про недосконалість якої опозиція попереджала, фактично відсунула не лише депутатів опозиції, а й депутатів парламентської більшості та й загалом весь парламент від бюджетного процесу.
 
Під наглядом уряду бюджет, який був презентований урядом і підготовлено до першого читання, на 99,9% не змінився. Також можна прогнозувати, що між першим і другим читанням вплив парламенту, якщо зараз парламент вплинув на 1%, то подальший його вплив буде нульовим. Отож влада та уряд в черговий раз підтвердили, що їх не цікавить позиція парламенту чи депутатів, вони самі знають який бюджет потрібен для країни.
 
«Загально ж можна сказати, що це бюджет розкішного життя для влади і бюджет виживання для громадян і місцевих громад», - підсумував Микола Томенко.
Леся, 21.10.2011 12:01



Вибір редакції

Найпопулярніші новини