«Золото» чемпіонату світу з рук Василя Федоришина вислизнуло

Пізно ввечері 12 вересня в московському спортивному комплексі „Олімпійський” завершилися останні сутички на чемпіонаті світу з боротьби, в якому брали участь й троє вихованців калуської школи боротьби – Ірина Харів (вагова категорія до 55 кг), Мар’яна Квятковська (вагова категорія до 63 кг) та Василь Федоришин (вагова категорія до 60 кг). За всіма подіями на цих змаганнях у Москві спостеріав у прямій онлайн-трансляції чемпіонату на Інтернет-сайті Федерації спортивної боротьби Росії начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізкультури і спорту Калуської міськради Михайло Клим. Він і погодився розповісти про підсумки виступів у столиці Російської Федерації українських борців в інтерв’ю для МАЛАКАВи.

 

– Михайле Васильовичу, на московському чемпіонаті світу з греко-римської, вільної та жіночої боротьби розігрувався 21 комплект нагород. А чи здобули на цих основних цьогорічних змаганнях якісь медалі українські борці вільного стилю та представниці слабкої половини?

 

– Жіноча національна збірна України посіла у загальнокомандному заліку чемпіонату світу десяте місце, виборовши одну золоту медаль та одну бронзову нагороду. Зокрема, чемпіонкою світу у ваговій категорії до 51 кг стала львів’янка Олександра Когут, а бронзову медаль у ваговій категорії до 67 кг здобула для України також спортсменка зі Львова Алла Черкасова.

 

Чоловіча національна збірна України домоглася на чемпіонаті світу шостого загальнокомандного місця. З сімох українських борців, котрі виступали у Москві, єдину медаль здобув на цих змаганнях уродженець Калуша, вихованець заслуженого тренера України з вільної боротьби Ігоря Барни, срібний призер Олімпіади-2008 у Пекіні Василь Федоришин. Він посів друге місце на чемпіонаті світу у ваговій категорії до 60 кг, поступившись за набраними очками у фінальній сутичці відомому російському борцеві Бесіку Кудухову. Але цим результатом Василь Федоришин залишився явно незадоволеним, бо „золото” чемпіонату  світу з його рук буквально вислизнуло вкінці поєдинку.

 

– Ви бачили це, тож коротко розкажіть, як наш Василь, досі найвищим досягненням якого на чемпіонаті світу була бронзова медаль, здобута минулого року в Данії, поступився своєму принциповому суперникові Бесіку.

 

– У першому періоді фінального поєдинку Василь мінімально (0:1) програв росіянину, в другому його переміг за рахунок останньої результативної дії. Отож вирішальним для обох спортсменів став третій період. У ньому ні Василь, ні Бесік не дозволили один одному здобути очки. Тому за правилами боротьби, якщо в сутичці виникає ситуація з нічийним рахунком, переможець визначається в клінчі. У жеребкуванні Василеві, як правило, ніколи не таланить, а тут, навпаки, повезло. Суперник витягнув фішку на його користь, тобто нашому спортсменові випало право брати захоплення за ногу. Однак шанс здобути в клінчі „золото” чемпіонату світу Василь використати не спромігся. Йому, на жаль, не вдалося захопити ногу росіянина та виконати результативний прийом. Після свистка судді Василь тільки встиг ковзнути долонями рук по нозі Бесіка, який проявив миттєву реакцію та уник захоплення.  Надалі наш борець робив відчайдушні спроби врятувати ситуацію, але в результаті сам нарвався на контрприйом росіянина і поступився.

 

Це прикро, це для Василя Федоришина, який завжди налаштовується тільки на перемогу, навіть можна сказати стало гіркою драмою. Але в той же час він вперше став срібним призером чемпіонату світу з вільної боротьби, поступившись в Москві у вирішальній сутичці тепер уже триразовому чемпіонові світу росіянину Бесіку Кудухову.

 

– А кого Василь Федоришин переміг на шляху до фіналу московського чемпіонату світу?

 

– Йому на відміну від Бесіка Кудухова потраплялися в суперники дуже сильні борці. Так, у стартовому поєдинку Василь переміг дворазового чемпіона світу узбека Дільшода Мансурова, в 1/8 фіналу – бронзового призера чемпіонату Європи-2009 грузина Малхаза Курдіані, а потім здолав чемпіона світу-2003 серед юніорів Ерсіна Четіна з Туреччини та срібного призера чемпіонату світу і чемпіона Європи-2009 Зелімхана Гусейнова з Азербайджану. Сутички з ними були не з легких. Василеві требу було докласти чимало зусиль, щоб перемогти своїх іменитих суперників. Тому до певної міри й фізична втома спортсмена могла зіграти свою негативну роль у фінальному поєдинку з росіянином Бесіком Кудуховим, який не дозволив нашому борцеві здобути „золото” московського чемпіонату світу.

 

– Калуські борчині позмагатися за медалі чемпіонату світу-2010 не спромоглися. А кому вони поступилися на турнірі в Москві?

 

– Ірина Харів у першому колі програла сутичку не дуже відомій спортсменці з Монголії та посіла в підсумку у своїй ваговій категорії 19 місце. А Мар’яну Квятковську позбавила подальшої участі в боротьбі за медалі чемпіонату світу китаянка Менг Чен. Її підсумковий результат – 27 місце.

 

Розмову вів Василь Ткачук    

 

Леся, 14.09.2010 11:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини