Наразі порогу захворюваності грипу у місті немає – Віталій Фіглевський

Щороку практично кожний шостий мешканець івано-франківського регіону залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ. На сучасному етапі зазначені інфекції залишаються актуальними та зберігають такі характеристики епідемічного процесу як масовість, сезонність та багаторічну циклічність, повідомляє зав. епідемвідділу міської СЕС Віталій Фіглевський.

Віталій Фіглевський говорить, що згідно багаторічних досліджень, ріст захворюваності починається із жовтня, активність епідемічного процесу припадає на І квартал року, пік епідемії фіксують наприкінџі лютого – початку жовтня щорічно.

Так за прогнозами самепідміологів, цього року циркулюватимуть віруси грипу А і В, які зустрічались і в минулому році. Щоправда цього року епідситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ ускладнилось високопатогенним грипом типу А( H1N1), свинячим грипом, який у порівнянні зі звичайними вірусами грипу може привести до важких наслідків.

Разом із вірусами свинячого грипу свині можуть бути також інфіковані вірусами пташиного грипу і вірусами сезонного грипу людей. Передбачається, що свинячий вірус H3N2 був занесений в популяції свиней людьми. Іноді свині можуть бути інфіковані більш ніж одним вірусом одночасно, що дозволяє генам даних вірусів змішуватись, що приводить до появи вірусу грипу, який містить гени з різних джерел. Хоч віруси свинячого грипу зазвичай є видоспецифічними й інфікують лише свиней, часто вони долають міжвидовий бар' єр і викликають хвороби серед людей.

«Ми щотижня фіксуємо захворювання на рівні 1020 – 1060 випадків, що порівняно з літнім періодом більше в два рази», - говорить Віталій Фіглевський, і додає, що наразі до порогу звхворювання далеко, його очікують в листопаді. Пік грипу очікується на початку наступного року в січні-лютому.

old_editor, 05.10.2009 22:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини