Калушанин Віталій Наконечний виборов на чемпіонаті України чотири медалі

Чемпіон Олімпійських ігор 2004 року в Афінах Валерій Гончаров, бронзовий призер Олімпіади-2008 у Пекіні Олександр Воробйов та інші найсильніші українські спортсмени взяли участь в чемпіонаті України зі спортивної гімнастики, що проводився в Кіровограді. За перипетіями цих змагань, що водночас були визначальними у формуванні складу національної збірної України на участь в чемпіонаті світу, який у жовтні відбудеться у Лондоні, мав можливість спостерігати тренер-викладач ДЮСШ ФСК «Нафтохімік» Ярослав Книщук. І не тільки спостерігати як глядач. Він також виконував обов’язки судді в кваліфікаційних змаганнях на коні-махи та у фіналі з вільних вправ, опорного стрибка через гімнастичний стіл та з вправ на кільцях. Звісно, вболівав Ярослав Книщук за свого вихованця, 23-річного калуського гімнаста, майстра спорту Віталія Наконечного, який цілком виправдав надії тренера. Тож наставник спортсмена приїхав з Кіровограда до Калуша з хорошим настроєм.

– Віталій Наконечний, – ділився приємною новиною Ярослав Книщук, – виборов на чемпіонаті України чотири медалі: дві бронзові – у складі команди Запорізької області і в багатоборстві, а також дві золоті – у вправах на поперечині і коні-махи. Змагався Віталій й у фіналі на брусах, але до здобуття нагороди не дотягнувся – посів четверте місце.

– То є надія, що ваш вихованець поїде до Лондона захищати честь України на чемпіонаті світу зі спортивної гімнастики?

– Результати, яких останнім часом домагається Віталій Наконечний на різних змаганнях, свідчать, що гімнаст перебуває у хорошій спортивній формі і має потенціал її ще поліпшити. Порівняно з виступом на ХХV Всесвітній літній універсіаді, що в липні цього року пройшла в Белграді, він значно додав в базових оцінках, які виставляються за складність виконання вправ на гімнастичних приладах. Тому головний тренер українських гімнастів Юрій Куксенков мав би на це звернути увагу при виборі кандидатів на участь в чемпіонаті світу в Лондоні.



– Остаточного рішення він ще не прийняв?


– Відразу після завершення в Кіровограді чемпіонату України зі спортивної гімнастики була поширена в колі тренерів збірних команд міст і областей попередня інформація, що на поїздку в Лондон претендують п’ять спортсменів: Олександр Воробйов з Луганська, кияни Валерій Гончаров і Микола Куксенков, Віталій Наконечний з Калуша та в якості запасного гімнаста – Олександр Якубовський з Херсона. Але пізніше стало відомо, що була дана вказівка готувати документи для поїздки в Лондон на чотирьох спортсменів. Саме стільки українських гімнастів, а не більше, для участі в чемпіонаті світу регламентував міжнародний комітет зі спортивної гімнастики. Гадаю, що Віталій Наконечний серед них буде, але підтвердити це зможу тоді, коли отримаю офіційну інформацію. Сьогодні ж можу напевне сказати тільки те, що мій вихованець вже заявлений до складу національної збірної України зі спортивної гімнастики, яка у листопаді цього року братиме участь в двох етапах Кубка світу, а в грудні 2009 року – в міжнародному турнірі у США.

Василь Ткачук

old_editor, 18.09.2009 15:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини