Вартість обстеження пацієнта – правильний діагноз

Мінімум – 10, максимум – 46 секунд триває процес обстеження окремих органів, систем чи всього тіла людини за допомогою мультиспірального чотиризрізового комп’ютерного томографа «Asteion» виробництва японської фірми TOSHIBA, яким оснащений кабінет комп’ютерної томографії рентгенологічного відділу Калуської міської поліклініки, але після такого недовготривалого дослідження пацієнт отримує від лікаря-рентгенолога якнайточніший діагноз.

Світовою практикою підтверджено, що застосування цього найсучаснішого апарату, який фактично є комп’ютерним сканером для одночасного збору даних чотирьох зрізів товщиною від 0,5 до 5 мм, дозволяє визначати, підтверджувати або спростовувати діагноз хворого з середньостатистичною точністю 92-95 %. А правильно зроблене дослідження органів та систем людини, точні виміри розмірів і обсягів патологічних утворень мають неабияке значення для подальшого лікування та пришвидшення видужання хворого.

– Кабінет комп’ютерної томографії, – говорить його лікар-рентгенолог Наталія Романко, – почав повноцінно працювати в оновленому після капремонту рентгенологічному відділі Калуської міської поліклініки з 5 травня минулого року. Але не тільки комп’ютерний томограф «Asteion» з повним програмним забезпеченням та різними комплектуючими технічними засобами став новим надбанням нашого відділу. За кошти, виділені з міського бюджету, було придбано і встановлено в ньому ще й сучасну цифрову рентгенустановку тієї ж фірми TOSHIBA та цифровий мамограф виробництва американської фірми «Affinity». Завдяки цій новітній апаратурі рентгенологічний відділ Калуської міської поліклініки став справжнім діагностичним центром, аналогів якому в Західній Україні немає.

За словами головного лікаря Калуської міської поліклініки Михайла Гаврилишина, сьогодні в Україні є окремі державні медичні установи та приватні клініки, які мають той чи інший один якийсь сучасний діагностичний апарат і відповідно можуть, якщо дозволяють фінанси, проводити вузькопрофільне дослідження тих чи інших органів людини. Але таким, як у Калуші, повним комплектом діагностичної апаратури, яка дозволяє всебічно обстежувати будь-які оргати, ситеми людини і все її тіло, наразі можуть похвалитися тільки деякі медустанови в Києві, Одесі та Донецьку.

– Наші лікарі і медсестри, – продовжував Михайло Богданович, – які в рентгенологічному відділі обслуговують пацієнтів, використовуючи для обстеження людей новітню комп’ютенту томографічну та цифрову апаратуру, попередньо пройшли платне стажування на базі комп’ютерного діагностичного центру Одеського державного медичного університету та отримали відповідні сетифікати. Лікарі навчались там чотири місяці, медсестри – місяць. Тож можу сказати, що вони досконало знають свою справу. Підтвердженням цього є й кількість пацієнтів ренгенологічного відділу, яка щоразу збільшується. Сьогодні приходять до нас обстежитися на комп’ютерному томографі не тільки мешканці міста Калуша і Калуського району. За направленнями лікарів діагностику в нашому кабінеті комп’ютерної томографії проходять все більше приїжджих людей з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської областей.

– За період функціонування кабінету комп’ютерної томографії, а працює він вже більше року, – розповідала, не чекаючи мого запитання, Наталія Романко, – ми вже обстежили понад 2800 пацієнтів. За результатами діагностики було виявлено в 60 осіб пухлини головного мозку, в 64 пацієнтів – онкозахворювання черевної порожнини, в 37-ох – онкопатологію грудної клітки, в багатьох людей – інші захворювання.

– А які, Наталіє Миколаївно, пацієнти, що мають проблеми зі здоров’ям, найчастіше звертаються до вас, аби продіагностуватися за допомогою комп’ютерного томографа?

– До нас рідко приходять, так би мовити, первинні пацієнти, а переважно скеровуються лікуючими лікарями люди, які вже пройшли в медичних закладах обстеження з використанням лабораторних, інструментальних чи інших доступних там методів. Це, як правило, буває в тих випадках, коли в лікарів виникають певні труднощі при встановленні попереднього діагнозу або, навпаки, коли вони здають діагноз хворого, але хочуть перевірити, як проходить його лікування, чи є якийсь ефект від вже проведених процедур, методів лікування.

Часто лікарі також направляють до нас пацієнтів, щоб визначитись, чи потрібне хірургічне втручання. Адже за допомогою комп’ютерного томографа можна проводити дослідження головного мозку та всього тіла людини і з використанням контрастної речовини, внутрівенне введення якої є обов’язковим під час обстеження, скажімо, онкохворих та інших пацієнтів, в яких захворювання не можна діагтостувати іншим методом. Але якщо пацієнт звертається до нас, щоб провести, наприклад, звичайне обстеження головного мозку, певного відділу хребта, нижніх кінцівок, то це дослідження не потребує введення контрастної речовини.



– Що це за контрастна речовина, для чого потрібно її вводити і чи не впливає обстеження пацієнта на комп’ютерному томографі з використанням цієї речовини на погіршення загального стану здоров’я людини?


– Всі ми вчили фізику і знаємо, який вплив має іонізуюче випромінювання на організм людини. Отримує певну дозу опромінення людина і при проходженні рентгенобстеження, але вона не є такої виличини, яка б шкідливо впливала на організм людини.

Сучасний апарат, що встановлений в кабінеті комп’ютеної томографії, дозволяє проводити навіть контрастні дослідження органів і систем людського організму з високою якістю і надзвичайно швидко – всього за 10-46 секунд залежно від того, що саме обстежується. Він також дозволяє домогтися зниження дози на пацієнта шляхом безперервного регулювання інтенсивності рентгенівського випромінювання при спірпальному скануванні на підставі інформації, отриманої на попередній сканограмі. Для подальшого обмеження дози застосовується спеціальний корегуючий фільтр. Тому пацієнти можуть не хвилюватися з приводу того, що сканування на мультиспіральному чотиризрізовому комп’ютерному томографі може призвести до погіршення загального стану їхнього здоров’я.

Щодо контрастної речовини, яка безболісно за допомогою спеціального інжекторного шприца вводиться в кровоносну систему пацієнта в тій чи іншій кількості й з відповідною швидкістю (ці параметри в кожному конкретному випадку визначаються лікарем-рентгенологом – авт.), то ми використовуємо для ін’єкції водорозчинний йодовмісний рентгеноконтрастний засіб «Візіпак» виробництва ірландської фірми «Нікомед». Він дещо дорожчий від аналогічних засобів, що сьогодні виробляють інші іноземні фірми, але дуже рідко призводить до виникнення в пацієнта якихось побічних реакцій. І, до речі, на останньому Українському конгресі радіологів у Києві, на якому ми із завідувачем рентгенологічного відділу, лікарем-рентгенологом Вікторією Данилюк мали змогу побувати, у доповіді виступаючих наголошувалося, що в державних медичних закладах і приватних клініках віддають перевагу саме засобу «Візіпак». Власне, ірландська фірма-виробник «Візіпаку», з якою Калуська міська поліклініка тісно співпрацює вже майже півтора року, ініціювала й виступила спонсором нашого навчання в Московському інституті нейрохірургії ім. Академіка М. Бурденка.

Введення пацієнтові контрастної речовини під час обстеження за допомогою комп’ютерного томографа дає можливіть отримати високоякісне зображення досліджуваного органу, переглянути одержані дані у будь-яких проекціях і формах без втрати якості зображення, чітко визначити локалізацію, розміри й обсяги патологічних утворень, їх зв’язок з навколишніми органими (системами) людини, тощо. А правильно встановлений діагноз відповідно дає можливість лікуючому лікареві визначитися з подальшою практикою ведення пацієнта, який має проблеми зі здоров’ям.

– Чи часто у ваших пацієнтів попередні діагнози лікарів не співпадають з тими даними, які одержуєте в результаті обстеження хворого за допомогою комп’ютерного томографа?

– Такої статистики ми не ведемо. Але можу сказати, що іноді попередній діагноз лікаря підтверджується, а іноді не підтверджується.

– Скільки коштують в Калуській міській поліклініці послуги з встановлення правильного діагнозу, адже, як випливає із вищесказаного, дослідження в кабінеті комп’ютерної томографії безкоштовно, мабуть, не проводяться?

– Згідно з розпорядженням міського голови Ігоря Насалика і відповідним наказом головного лікаря нашої поліклініки, пацієнти, котрі зареєстровані в Калуші, один раз у рік обстежуються за допомогою комп’ютерного томографа безкоштовно, якщо при цьому не використовується контрастна речовина. В іншому випадку з них справляються гроші тільки за введення «Візіпаку». Залежно від кількості контрастної речовини, а використовується вона в дозах від 50 до 200 мл, міським жителям може коштувати обстеження на комп’ютерному томографі від 500 до 2000 грн.

Для інших пацієнтів, в т.ч. й жителів Калуського району, плата встановлена як на безконтрастне, так і котрастне обстеження. Крім того, з них додатково справляється певна сума грошей за проведення дослідження, технічні засоби, що використовуються при введенні контрастної речовини, та рентгенплівки, які отримують після обстеження.



– А скільки щодня в сереньому обстежується пацієнтів за допомогою апарату «Asteion»?


– Від 10 до 20-ти. Сьогодні, наприклад, до обіду ми облужили вісьмох пацієнтів. Працює ж кабінет комп’ютерної томографії з 8.00 до 18.00, крім суботи і неділі, які є для нас вихідними.

Не простоює в рентгенологічному відділі Калуської міської поліклініки й новий сучасний цифровий мамограф, який дає можливість діагностувати будь-які об’ємні процеси в молочних залозах. Завдяки використанню новітніх технологій при отриманні зображень цей апарат істотно допомагає жінкам у вирішенні проблеми ранньої діагностики раку молочної залози.

За словами лікаря-мамолога ретгенологічного віллілу Калуської міської поліклініки Володимира Максим’яка, в Україні в останні роки значно помолодшав середній вік жінок, в яких виявляють рак молочної залози. Реєструються вже випадки раку навіть у жінок віком 25 років. Тому тепер з профілактичною метою рекомендується проходити мамографічне обстеження 35-річним і старшим жінкам раз у рік, а при необхідності й частіше.

– Минулого року, – каже Володимир Ярославович, ми обстежили за допомогою цифрового мамографа 213 пацієнток. В переважній більшості це були вчителі міських загальноосвітніх навчальних закладів, які безкоштовно проходили мамографічне обстеження в рамках загального медогляду. Цьогоріч діагностику молочної залози вже пройшли на цифровому мамографі понад 90 жінок. Для сільських жителів таке обстеження є платним, зокрема сьогодні воно коштує 73 грн. Але цей фінансовий тягар моги б взяти на себе підприємства, установи та організації, де працюють жінки, які за своїм віком повинні раз у рік проходити профілактичне мамографічне обстеження з метою ранньої діагностики раку молочної залози. Для цього необхідно їхнім керівникам укласти відповідний договір з Калуською міською поліклінікою, подарувавши жіночій половині трудових колективів можливість безкоштовно у нас продіагностуватися.

Василь Ткачук

old_editor, 17.08.2009 16:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини