У Калуші відновлено виробництво найчистішого в Україні аргону

Більше одного року простоювала в Калуші на азотно-кисневій станції цеху розділення повітря ТОВ «Карпатнафтохім» стадія виробництва аргону рідкого високої чистоти. Випуск цього продукту було зупинено через відсутність водню, який вироблявся в колишньому цеху з виробництва каустичної соди діафрагмовим методом. Однак, начальник цеху розділення повітря Андрій Найда та директор ТОВ «Карпат-Полімер» Віталій Біленко вишукали спосіб для отримання й подачі газоподібного водню на АКС та відновлення роботи стадії виробництва аргону рідкого в нинішніх умовах повного простою виробництв «Карпатнафтохіму».

«ТОВ «Карпат-Полімер» є основним споживачем нашого рідкого аргону, – говорить Андрій Найда, тому керівник цього підприємства так само, як і я, був зацікавлений у відновленні виробництва цього продукту. Попередньо обговоривши можливі варіанти вирішення проблеми, ми дійшли спільної думки і невдовзі розробили бізнес-проект «Будівництво вузла зберігання і подачі водню на АКС для відновлення стадії виробництва рідкого аргону», який був поданий на розгляд генеральному директорові ТОВ «Карпатнафтохім» Сергію Чмихалову. Після отримання позитивного висновку щодо можливості впровадження бізнес-проекту, а також необхідних для цього технічних умов, проектна фірма «Полікем» розробила проект будівництва вузла подачі водню на АКС, який пройшов комплексну експертизу в місті Івано-Франківську».

З отриманням позитивного експертного висновку проекту під нашим з Віталієм Біленком керівництвом розпочалися роботи з будівництва вузла подачі водню на АКС. Місцем для спорудження цього об’єкта, в складі якого ми передбачили критий огороджений майданчик, реципієнтний парк водню газоподібного, вузол редуціювання водню, вузол подачі азоту під час переключень реципієнтів, нагріваючий і скидний колектори водню, стала територія біля корпусу 456. Будівельно-монтажні і пусконалагоджувальні роботи тривали два місяці. А коли всі роботи з будівництва цього вузла були виконані й перевірені, було одержано й дозвіл на подачу газоподібного водню на АКС.

Цей процес почався 3 червня о 7-ій годині ранку. За 12 годин стадію виробництва рідкого аргону вдалося вивести в режим і відповідно о 19.00 отримати товарний продукт. На сьогоднішній день нормально працює й схема постачання рідкого аргону високої чистоти у ТОВ «Карпат-Полімер».


Варто також сказати, що ще до впровадження цього бізнес-проекту Андрієм Найдою була виконана науково-технічна робота «Підвищення ефективності роботи цеху розділення повітря», де описувалася вищезгадана схема відновлення роботи стадії виробництва аргону рідкого, яка посіла друге місце у конкурсі на кращу науково-технічну розробку серед молодих вчених і спеціалістів ТОВ «Карпатнафтохім». Братиме участь ця його робота й у конкурсі на кращу науково-технічну розробку серед молодих вчених і спеціалістів підприємств Групи «ЛУКОЙЛ».

Очікуваний річний економічний ефект від спорудженого нового вузла подачі водню на АКС для відновлення стадії виробництва рідкого аргону складе 1,41 млн. грн.

Коментуючи впровадження цієї розробки, заступник генерального директора ТОВ Карпатнафтохім» з виробництва Володимир Слюзар зауважив, що сьогодні в Україні спостерігається підвищений попит на аргон, який широко використовується у газозварці, металургії і металообробці, елекроніці та інших галузях. «У ТОВ «Карпатнафтохім», – продовжував Володимир Васильович, – виробляється арган рідкий і газоподібний високої чистоти (вміст O2 і N2 – не більше 3-5ррm). За якістю аргон нашого виробництва є одним з кращих в Україні і, звісно, користується неабияким попитом у споживачів. Тому технічне вирішення завдання щодо відновлення випуску аргону на АКС цеху розділення повітря ТОВ «Карпатнафтохім» в умовах, коли всі основні виробництва нафтохімічного підприємства простоюють, вважаю актуальним, а автор цієї розробки Андрій Найда, гадаю, буде матеріально заохочений керівництвом «Карпатнафтохіму».

Василь Ткачук

На фото: автор технічної розробки Андрій Найда на території новоспорудженого вузла подачі водню на АКС цеху розділення повітря ТОВ «Карпатнафтохім».

old_editor, 09.06.2009 14:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини