У Калуші неплатників комунпослуг «карають» не лише обмеженим водопостачанням

Адміністрація КП «Водотеплосервіс», яка попереджала населення міста Калуша, що через незадовільний рівень розрахунків за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення може з 10 травня запровадити графік подачі води для споживання протягом шести годин на добу, таки вдалася до цього вимушеного заходу. Щоправда, ввела графік з 13 травня і не настільки жорсткий, який обіцяла. Вона обмежила централізоване водопостачання житлових будинків не до шести, а до дев’яти годин на добу: з 6.00 до 9.00, з 12.00 до 14.00 і з 18.00 до 22.00. Трохи довше можуть користуватися холодною водою у багатоповерхівках тільки мешканці квартир на перших поверхах, куди вона після відключення насосного обладнання ще якийсь час надходить уже без відповідного тиску у водопровідній мережі.

«Запровадження такого графіка водопостачання, – констатував директор КП «Водотеплосервіс» Ігор Яковина, – Погоджено з міським головою Ігорем Насаликом та головним державним санітарним лікарем Калуського району Богданом Пеленичкою. Головною підставою для цього стало пасивне погашення калушанами своїх боргів за послуги, надані підприємством. В результаті КП «Водотеплосервіс» наростило свою заборгованість перед Калуським районом електромереж до 120 тис. грн. і вже отримало від нього попередження про відключення від електропостачання, якщо до визначеного терміну повністю не розрахується за раніше спожите світло та своєчасно не забезпечуватиме оплату поточних нарахувань».

За попередніми підрахунками фахівців, вимушене запровадження графіка надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення протягом дев’яти годин на добу дозволить «Водотеплосервісу» зменшити загальну суму витрат на електроенергію приблизно з 800 до 500 тис. грн. в місяць. Для комунального підприємства це чималі гроші, яких завжди бракує на проведення розрахунків з Калуським РЕМ. До того ж тут сподіваються, що неплатники компослуг, через яких обмежено подачу води в місто, почнуть активніше погашати свою заборгованість перед «Водотеплосервісом». Але разом з ними вже сьогодні вимушені «споживати» незручності, викликані введенням дев’ятигодинного графіка централізованого водопостачання та водовідведення, й жителі Калуша, які добросовісно сплачують комунальні послуги.

Варто також сказати, що майже відразу після запровадження цього графіка з’явилися на дошках оголошень перед входом у під’їзди житлових будинків нові повідомлення від адміністрації КП «Водотеплосервіс», в яких мешканцям нагадується їхня заборгованість перед підприємством та єдина умова, коли може бути відновлено цілодобове водопостачання. Ось, наприклад, яку інформацію читають сьогодні жильці будинку на бульварі Незалежності,4, щоразу заходячи в під’їзди:

«Шановні мешканці будинку!

Адміністрація КП «Водотеплосервіс» повідомляє вас про те, що заборгованість з оплати за водотеплопостачання та водовідведення станом на 15.05.2009 року становить 126301,72 грн. (далі перелічуються номери квартир, в яких проживають боржники, із зазначенням несплаченої суми за надані послуги – авт.).

Підприємство відновить попередній графік подачі води після погашення заборгованості споживачами».


Міський голова Ігор Насалик вимушені заходи, що вживаються керівництвом «Водотеплосервісу» до неплатників послуг, схвалює, оскільки вважає, що в багатьох конкретних випадках навіть економічна криза не може бути наслідком кризи неплатежів, яка сьогодні склалася в місті. За словами Ігоря Степановича, у Калуші за три роки його каденції зроблено чимало для поліпшення якості комунальних послуг, а тарифи на них нині залишаються одними з найнижчих в Івано-Франківській області, однак калушани платять за компослуги найгірше в області. Це змушує міську владу вживати до неплатників послуг й непопулярні заходи, значно жорсткіші за обмеження подачі води до помешкань калушан. Так, з минулого тижня у дев’ятиповерховому будинку на вул. Шкільній, 2 призупинено роботу ліфтів, з прибудинкової території КП «Екосервіс» не вивозить сміття, внаслідок чого тут всі контейнери переповнені, а майданчик для збору твердих побутових відходів перетворився у справжнє сміттєзвалище. Крім того, цей будинок й територію біля нього перестали обслуговувати працівники КП «ЖЕО №1». Причина такого «покарання» його мешканців – найбільша з-поміж інших багатоповерхових будинків заборгованість за житлово-комунальні послуги. За даними комунальних служб міста, рівень розрахунків тут становить всього 15 відсотків, а загальний борг мешканців тільки перед КП «ЖЕО №1» станом на 1 травня 2009 року перевищував 26 тис. грн.

Подібні заходи міська влада почала вживати й до жителів ще кількох будинків, які допустили значну заборгованість за житлово-комунальні послуги. Але чи не призведе це до штучного погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в місті та масового захворювання людей? На таке запитання передусім повинні відреагувати в Калуській райСЕС, де, гадаю, зроблять правильні висновки й не допустять в подальшому вже аж занадто «агресивності» комунальних служб міста.

Василь Ткачук

old_editor, 22.05.2009 15:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини